Återvinning, plastbantning och återanvändning i inredningen. Inled det nya året på ett grönt och skönt sätt genom att tänka lite extra på miljön. Läs mer här för att få reda på hur shopping på auktioner, enkla knep och smarta utbyten gör ditt hem till en boning med miljövänlig inredning.

Det är lättare sagt än gjort att göra sitt hem miljövänligare, mycket av det som finns i affärer och butiker är av plast och andra material som inte är det bästa för vare sig djur eller natur. Som tur är finns det ett antal saker som alla kan tänka på för att inreda sitt hem. Med återvinning i inredning sparar du till exempel på naturens resurser och om du tänker till innan du köper möbler i vissa träslag kommer du ännu en bit på vägen mot miljövänlig inredning.

Shoppa miljövänlig inredning på auktion och loppis

I stället för att köpa nytt hela tiden, något som både kostar pengar och helt enkelt är onödigt, är vårt tips att köpa möbler och inredning på second hand. Det kan vara att du köper köksbord och köksstolar på auktion eller dina tallrikar, koppar och glas på loppisar.

miljövänlig inredning

Återvinning – inredning från återbruk

På en del byggfirmor går det att handla byggmaterial i andra hand – smart och mycket billigare än att köpa nytt. Eller kanske att du fyndar allt från fönster till VVS-utrustning och golv på det närmaste återbruket eller Blocket. Det du även får på köpet när du handlar din inredning second hand är äkta patina samt en personlig inredning som inte går att kopiera rakt av.

Minska på plasten – inte minst i köket

Plast är ett väldigt populärt material, detta trots att det både är farligt för miljö och hälsa. Det du själv kan göra för att minska på ditt plastbruk är att sluta handla produkter i plast men även att plastbanta ditt hem. Alla köksredskap du köpte från IKEA när du flyttade hemifrån? De är förmodligen alla i plast och reagerar med värme när du lagar mat. Inte alls bra. Byt successivt ut allt från skärbrädor till teflonpannor, stekspadar, matlådor och annat mot miljövänligare material. Det kan bland annat vara redskap och utrustning i trä, metall och glas.

Se över plastleksakerna

Ett annat råd är att inte köpa plastleksaker second hand. Dessa kan ha hormonstörande ämnen i sig som inte är bra för vare sig barn eller miljö. Se till att köpa miljöcertifierade leksaker och undvik gärna plast så gott det går.

Träslag som inte är miljövänliga att inreda med

Det är oerhört vackert med vissa träslag i hemmet. På tapeten är återigen mörkare träslag som:

  •      Mahogny
  •      Jakaranda
  •      Valnöt
  •      Ebenholts
  •      Teak

Deras skönhet till trots är att de ofta importerade från hotade urskogar i tropikerna. De växer ofta långsamt och går helt enkelt inte att förbruka i den takt som människor vill. Vi bor i ett land som mestadels består av skog, det kanske kan vara värt att köpa trä som inte äter bort en del av Amazonas djungler och som inte behöver fraktas över halva jordklotet för att bli ett sängbord.

miljövänlig inredning
Gamla saker som du inte längre vill ha, kanske blir den perfekta detaljen i någon annans hem!

Elektronik i hemmet

Det många inte vet är att varm elektronik avger kemikalier. Det gör det bra att tänka en extra gång innan du lämnar teknik i standby-läge. Elektronik i hemmet som kan vara riktiga miljöbovar är:

  •      Läs- och surfplattor
  •      Datorer
  •      Ljudsystem
  •      TV-apparater

När du ska få bort dammet på dessa avger de ibland mjukgörare, tungmetaller och flamskyddsmedel som fastnar i trasor och sedan sköljs ned i naturen med vattnet. Tipset är i stället att dammsuga bort damm och dra ur kontakter och laddare ur vägguttaget då dessa inte används.

Återanvänd, laga, byt och skänk bort!

Släng inte bort alla dina prylar utan att tänka efter. Det kanske finns en som vill bli ny ägare till din gamla skinnsoffa – du vet den där som tog enorma resurser att tillverka? Eller kan bordet med ett svajigt ben lagas? Har du en fullt fungerande byrå men vill ha en mindre – byt med vänner och bekanta genom sociala medier. Det behöver inte vara svårare än så. Lämna de saker och möbler du inte vill ha på återbruk, så återvinns de eller säljs vidare till nya ägare.

Skapa något nytt av något gammalt

Är du av den händigare sorten? Varför inte skapa något nytt med det du redan har? En gammal fönsterram kan bli en cool spegel, din gamla dörr kan bli ett långsmalt bord och den där trista fåtöljen kan få en ny stoppning och nytt tyg.

Lycka till med återvinning och miljövänlig inredning 2018!