- Annons -

Det finns möbler från IKEA som vid det här laget är närmast klassiska. En sådan är byrån Malm. En ganska enkel byråvariant med olika fanér att välja bland. Kort sagt inte den roligaste möbeln i världshistorien. Gör någon av dessa IKEA DIY Malm-hacks så får du en roligare möbel som blir till rummets mittpunkt!

De allra flesta av oss har en eller två möbler från IKEA i våra hem. Kanske har du byrån Malm i något utförande? Denna möbel är stilren och robust, men också lätt att tröttna på utseendemässigt. Som tur är går det att göra en massa IKEA DIY Malm hacks. Med lite färg, inspiration och en pensel blir det en stor skillnad på byrån, samtidigt som det är roligt att göra om möbler med enkla medel.

Färg, ett enkelt IKEA hack för Malm byrå

Tillhör du den skara som vill göra om dina IKEA-möbler, men inte tror att du är tillräckligt händig? Var inte orolig, det är lättare än du tror att fatta penseln och bara måla. Det räcker oftast att luckorna målas för att det ska bli en riktigt stor skillnad. Vare sig du är nybörjare eller hemmafixproffs kommer du långt med dekorplast, sprayfärg eller vanlig möbelfärg som du hittar i hobbyaffärer.  

Några lager färg gör stor skillnad

ikea diy malm
Bildkälla: elledecoration.se

Ge byrån ett ansiktslyft genom att måla med två lager hobbyfärg i den nyans du själv vill ha. Det du behöver är såklart färg men även plasthandskar om du vill slippa få färg på händerna, samt penslar i rätt storlek som gör att det går enkelt att måla färgen. För att få en glansig yta gäller det att dra på ett eller två lager klarlack när färgen har torkat ordentligt, det gör även byrån tåligare och mindre utsatt för repskador.

Dekorplast är enkelt att klistra på

Använd dig av dekorplast om du vill att det ska gå riktigt fort. Du kan välja mellan att ha olika färger och olika nyanser av dessa på lådornas front, eller låta en kulör göra byrån monokromt smakfull. När du har dekorplast kan du välja mellan olika mönster eller ha det enfärgat, vågar du köra på en mönstrad variant kommer byrån garanterat bli mittpunkten i rummet som fångar allas blickar.

Maskeringstejp ger rum för egna mönster

För den som har tålamod och är lite i skapartagen är tipset att måla mönstret själv i stället för att klistra på dekorplast. Det du behöver då är maskeringstejp så att du på ett enkelt sätt kan avgränsa de linjer eller områden du ska fylla i. Med hjälp av tejpen blir det rakt samtidigt som du får lite marginal när du går fram med penseln i högsta hugg, det gör då inget att du råkar måla lite på själva tejpen, det syns inte när du sedan drar bort denna.

IKEA DIY Malm med nya handtag

Något många vill göra men kanske inte vågar prova är att sätta små läderhandtag på byrån Malm. Det gör du genom att köpa en läderrem på en hobbyaffär, klippa denna i 8-centimetersbitar och sedan böja dessa på mitten. Därefter spikar du fast dessa remmar med en eller två guldfärgade spikar, på toppen av byråns lådor. Antingen i parallella linjer eller som en linje mitt på – lite beroende på hur bred din byrå är. Detta gör att möbeln direkt ser mer sofistikerad och lyxig ut.

Andra handtag som gör byrån personligare är:

  •      Knoppar i guld, silver eller mässing förhöjer vilken byrå som helst.
  •      Större handtag i metall gör byrån snygg och mer användarvänlig.
  •      Handtag i trä ger ett neutralt och minimalistiskt intryck.
  •      Dekorplast i glansigt guld på delen där du drar ut själva byrån ger en snygg och elegant finish till handtaget.

En toppskiva i glas för en exklusiv touch

Köp en glasskiva med mjukslipade kanter i samma storlek som toppen av byrån, i både längd och djup. Toppskivan tillsammans med snygga handtag som du skruvar på, gör Malm till en helt ny möbel – och en väldigt snygg sådan. En glasskiva ger ett stilrent och minimalistiskt intryck som passar i de flesta hem.

Även ett snyggt original behöver en förändring

ikea diy malm
Bildkälla: Pintrest.se

Trots att byrån Malm från IKEA är rätt så snygg som den är kan den kännas rätt så intetsägande efter några år där i hallen. Tänk då så lätt det är att ge den en snabb uppdatering. Vare sig du går loss med färgburkar och penslar eller bara sätter på en och annan knopp ska du se att det gör stor skillnad. Lycka till med dina IKEA Malm DIY-hacks!

- Annons -