- Annons -

Att måla om möbler kan vara ett roligt projekt. Men faktum är att det krävs en del tålamod och kunskap för att få det riktigt bra. Undvik de stora misstagen när du sätter färg till möbler du har hemma så blir det ett bättre resultat i slutändan.

ommålning av möbler

Har du obehandlade trämöbler hemma? Eller redan målade som behöver en ny färg påmålad? Kanske sådana som tillhör ett set med utemöbler? Dessa är perfekta att måla om för bättre hållbarhet och snyggare yta. Men det är inte bara att börja måla, om du vill att det ska bli riktigt snyggt. Se till att läsa på vad som krävs för att målningen ska bli så bra som möjligt, särskilt om du är nybörjare.

Så blir din ommålning av möbler rätt från början

Det är bra att göra rätt redan från start, annars får du bara mer arbete. Undvik de allra vanligaste misstagen när du målar trämöbler med våra tips!

  1. Behandla alltid ytan med sandpapper

Vill du att färgen verkligen ska fästa och sitta bra är det viktigt att behandla ytan med sandpapper först. Om träet är lackat sedan innan är rådet att du slipar försiktigt med ett mildare sandpapper för att skapa en bra fästyta för din färg. Det finns många som säger att du inte behöver sandpappra, liksom det finns produktbeskrivningar på färgburkar som påstår att ingen slipning med sandpapper krävs – men det behövs om du vill få ett bra resultat. Sandpapper finns att köpa i hobbyaffärer och på byggvaruhus.

ommålning av möbler

  1. Torka av träet innan du börjar måla

När du sandpapprat träytorna på möbeln du vill måla blir det kvar ett lager med trädamm. Det kan även finnas smuts och annat på ytan som du vill ha bort innan målningen. Se till att torka av ytorna med en trasa i tyg som du doppat lite i vatten och kramat ur. En pappershandduk lämnar gärna ludd efter sig och är därför bra att undvika i detta sammanhang.

  1. Förbehandla möbeln innan målningen

Det är viktigt att förbehandla träet innan du sätter igång att måla med slutfärgen. Det kan vara genom att du målar på en primerfärg via en skumgummiroller och en skumgummiborste. Det kallas att grundmåla och detta skapar det vita ark på vilket du sedan kan måla den färg du valt. När din primer har torkat fullständigt tar du bort eventuella färgexcesser, som torkade droppar av färg, med en slipkloss. Efter det är det smart att återigen torka av möbeln med en trasa som inte luddar.

  1. Målning av möbel

Äntligen är det dags att sätta färg till möbler du har slipat och förbehandlat med grundmålning! När du målar med den färg du vill att möbeln ska ha använder du förslagsvis en liten roller i skumgummi. Ett tips är att applicera hela tre lager färg, men i tunna, fina lager. Använd gärna halvblank latexfärg för bästa resultat. Låt det torka mellan påstrykningarna, gärna mellan sex till åtta timmar. Om du har ojämnheter är rådet att slipa med slipklossen för att få bort dessa, använd ett fint sandpapper. Torka sedan av med en (ny) putsduk, en finare trasa som inte luddar. Det är viktigt att allt damm och liknande försvinner.

ommålning av möbler

  1. Sista steget – ytbehandla

Sist men inte minst – för ett bra resultat ska hålla sig länge är det viktigt att ytbehandla möbeln du målat. Det gör du med ytbehandling som trälack. Använd en (ny) skumgummiroller och måla på ett fint lager akrylbaserad trälack eller dylikt. Stryk med rollern försiktigt och omsorgsfullt och jämna ut alla små bubblor som kan uppstå. Låt det sedan torka i uppemot tre dygn innan du använder möbeln du målat om, oavsett om det är stolar ett bord eller något annat i trä.

Lycka till med din ommålning av möbler!

omalning mobler

- Annons -