Staketet är det första som möter besökare runt din tomt. Det är med andra ord väl värt att lägga lite extra krut och kraft just här. Ett snyggt och tåligt staket håller i många år, förutsatt att du sköter om det. När det är dags att byta staket finns det en del tips och tricks som gör det hela enklare.

Hur vet man att det är dags att byta staket egentligen? Som villaägare kan det hända att du behöver byta ut staketet om detta blivit gammalt eller helt enkelt inte passar den stil du själv vill ha till din tomt och ditt hus. När plankor börjar falla av eller träet i staketet är murket är det hög tid att fundera på ett nytt plank. Det finns många varianter att välja mellan. Läs vidare för tips på hur du kan gå tillväga med planering, byte och bygge.

Att välja nytt staket

Det finns många olika modeller när det kommer till staket och inhägnader, men som tur är brukar själva bygget gå till på ungefär samma sätt oavsett vilken sorts staket du väljer. Med rätt material och metod håller det dessutom väldigt länge. Det vanligaste materialet i staket är tryckimpregnerad furu eller gran, men det finns även miljövänlig och tålig komposit att välja. Väljer du gran är det viktigt att måla träet så det håller längre. Kompositen, däremot, är nästintill underhållsfri.

byta staket

Så väljer du stakettyp

När du ska byta staket kan det vara bra att börja med att ställa dig själv några frågor i syfte att göra det lättare att hitta en stakettyp som passar dig. Fråga dig själv följande:

  •      Vad ska vara syftet med staketet?
  •      Vilken budget har du?
  •      Vad ska staketet vara i för material?
  •      Vilken form ska det ha?
  •      Ska du bygga det från grunden eller köpa en färdig byggsats?
  •      Vill du markera din tomtgräns med staketet eller mer skapa ett insynsskydd?

Dessa frågor avgör vilken utformning och typ av inhägnad som du till slut väljer. Staketets storlek och materialval är två punkter som tåls att tänka på lite extra. Efter denna fas kan du börja planera staketbygget mer noggrant.

Bygglov för att byta staket?

Viktigt att veta är att du generellt sett inte behöver ansöka om bygglov när du ska bygga en inhägnad i form av staket eller plank runt din tomt. Men det finns alltid undantag. Du får till exempel inte bygga ett staket som överstiger 180 centimeter i höjd. Bygger du planket närmare än 4,5 meter från tomtgränsen bör du även samtala med din granne och få ett medgivande i skrift innan du sätter igång staketbygget. Du kan även passa på att samtala med grannen om hur denne känner om ett staket, kanske kan ni dela på kostnaden och bygga tillsammans? Ett staketbyte som vetter mot granntomten är trots allt något som påverkar och gynnar båda parter.

När du byter ett befintligt staket är det dock inte troligt att varken medgivande från grannen eller bygglov faktiskt behövs, i alla fall inte om du bygger det nya staketet på exakt samma plats. Här kan det i stället vara bra att se efter ifall delar av det gamla staketet kan återanvändas såsom staketstolpar eller betongplintar. Flyttar du däremot staketet till en ny plats kan det vara bra att kolla med både kommun och granne så bygget blir giltigt!

Stabila staketstolpar och betongplintar

När du har bestämt dig för vilken sorts staket du vill byta till är det bara att sätta igång att få upp staketstolpar och plank. Det du nu behöver göra är att kolla markförhållandet för att anpassa typen av fästning i marken. Är det lerig mark kan du behöva gräva djupare hål i och gjuta plintar så att staketet verkligen står stadigt i många år. Om du sätter betongplintar är rekommendationen att placera dessa rätt så nära varandra, med ungefär 60 centimeters avstånd. Ska du ha ett säkrat frostskydd för plintarna krävs det vidare att du gräver ner dessa på 120 centimeters djup. Botten på hålen ska täckas med grus innan du för ner gjutröret och fyller på med jord runt detta. Lägg sedan ett så kallat plintjärn i mitten och fyll upp röret med betong. Ett tips är även att återanvända de stolpar och plintar som kanske är kvar från gamla staketet om så går, det gör att du kan spara in på inköp av nya material.

Tidseffektivt och smidigt att slippa gjuta

Du kan även välja att gräva ner en färdig betongplint i jorden, det gör att du själv slipper gjuta. Det går också att slå ner stolpspjut i marken, något som dock fungerar mindre bra i hårda, steniga underlag. Dessa är dock både tidseffektiva och enkla i jämförelse med gjutning.

byta staket

Byta staket till färdiga varianter eller bygga eget?

Vill du att staketbytet ska gå snabbt och vara kostnadseffektivt eller är du mer ute efter ett skräddarsytt, personligt staket? Har du valt det förstnämnda alternativet är tipset att du köper färdiga staketprofiler som du enbart behöver fästa fast på staketstolparna med antingen skruv eller spik. Här kan du välja mellan allt från färdigmålade varianter till tryckimpregnerat trä och smidesjärn. Ett populärt staket är spjälor som helt enkelt är rakt avsågade, de passar de flesta hus med sin avskalade stil. Köper du ett färdigt staket är det viktigt att marken du ska bygga upp det på är jämn, annars kan det hela bli snett.

När du väljer att göra allt själv har du fördelen att kunna göra det både skräddarsytt för din tomt och så personligt så att ingen i kvarteret har ett likadant. Du väljer själv vad för material du är intresserad av att bygga i och sedan bygger du allt från grunden så det blir som du själv vill ha det. Det finns många guider på nätet och många i trävaruhandeln att fråga om råd.

Känner du att du inte har kunskap eller lust att byta staket och bygga nytt själv men i alla fall vill ha ett skräddarsytt staket? Då är rådet att anlita en hantverkare som gör jobbet åt dig.  

Lycka till med att byta staket!