- Annons -

Putsa tegelhus – så gör du

Tegelstenen är en av de allra vanligaste byggstenarna på svenska fasader, men det är också vad som gör byggstenen ganska tråkig. Som tur är går det att putsa tegelhus för att få en mer personlig touch på hemmets ytterfasad, och det kan du enkelt göra alldeles själv. Vi på Villaliv berättar hur.

Putsning av tegelfasad som förlorat sin glans är ett roligt projekt att ta sig an. Men du bör vara medveten om att det krävs en hel del förarbete och tar sin tid. Oftast är det värt all tid du lägger ner. Efter en ordentlig putsning kan en fasad se ut som ny igen. Tänk bara på att vara noggrann och låt arbetet ta den tid det tar för bästa resultat.

putsa tegelhus

Så gör du för att putsa tegelfasad

Tegel är en av landets allra vanligaste byggstenar som vi ser på husfasader och en putsad fasad med tegel som grund är också en av de mest hållbara. Har du gjort ett ordentligt och bra putsjobb kan du räkna med att fasaden håller sig fin mellan 10 till 40 år med rätt förutsättningar. Det viktigaste är dock att du gör ett ordentligt förarbete.

Förarbete innan du ska putsa fasad:

Temperaturen utomhus spelar en stor roll för lyckat förarbete och ett bra resultat. Till exempel får dygnstemperaturen inte understiga +5 grader och det gör sommaren till den perfekta årstiden för den här typen av projekt. Men vänta inte alltför länge in på årstiden innan du sätter igång. Det ska varken vara för torrt eller varmt i luften och det ska heller inte regna för mycket. Optimal tidpunkt för att putsa tegelhus är därför antingen i början av sommaren eller på sensommaren närmare hösten innan kylan slår till. När du valt tillfälle för putsningen är det sedan dags att genomföra själva förarbetet och det gör du enklast i tre steg:

  1. Tvätta fasaden ren från smuts och lösa delar.
  2. Laga fasaden om sprickor eller andra skador finns.
  3. Förvattna fasaden så den inte torkar för fort, vid snabb torkning riskerar du sprickbildningar.

När förarbetet är utfört är det sedan dags att sätta igång med själva putsningen och det finns olika sätt att göra detta på. Välj därför den typ av puts som du tror kommer bli snyggast och passa din husfasad allra bäst.

Två olika sätt att putsa tegelhus

Det går att putsa sin fasad på fler än ett sätt och vanligast är att välja slammat tegel eller putsat tegel med avfärgning. Båda alternativen är lika bra vilket innebär att det mest handlar om smak när du väljer putsning och putsbruk.

Slammat tegel

Att slamma tegel innebär att du lägger en tunn puts på fasaden, vilket låter det befintliga teglet synas igenom. Sedan målar du teglet, eller avfärgar som det heter på fackspråk. Resultatet du sedan får är vad som ofta kallas att ha gjort en slamning. På det här sättet både bevarar du stilen på huset och får en relativt billig uppfräschning av fasaden.

Putsat tegel och avfärgning

Denna variant av fasadputsning genomförs genom att du börjar med att göra en slätputsning och använder en glasfiberväv som armering. Denna kan du antingen måla direkt på eller lägga en ytputs på. Fördelen med den här typen av putsning är att fiberväven ger fasaden extra stabilitet och motverkar sprickbildningar, lägger du dessutom ytputs på armeringen skyddas fasaden extra bra. Denna variant är dock aningen mer kostsam och tar längre tid än slamning.

Anlita hantverkare att putsa din tegelfasad

Självklart behöver du inte putsa huset själv, om du inte väldigt gärna vill. Du kan också anlita en hantverkare att utföra jobbet åt dig. Då gäller det bara att du väljer rätt hantverkare, och hur du gör det har vi på Villaliv några enkla tips på:

  • Hör efter med din lokala bygghandel om de har hantverkare att rekommendera.
  • Kontrollera att hantverkaren du är intresserad av att anlita kan visa upp både yrkesbevis och dokumenterad erfarenhet.
  • Ta in flera offerter från olika hantverkare för att se vilken som passar dig och ditt hem.
  • Räkna med att en putsning kostar omkring 700-1500 kronor per kvadratmeter.
- Annons -