Tips för att lägga marksten

Tips för att lägga marksten

Skapa en gångväg till ytterdörren, en uteplats eller en välpolerad garageinfart genom att lägga marksten. Det är något som går utmärkt att göra själv, men för bästa resultat finns en del saker att ha koll på.

Går du i tankar om att lägga marksten på tomten? Det är något du kan lägga själv och det är långt ifrån så svårt som det kanske först låter. Allt du behöver göra är att följa våra enkla tips som följer nedan!

marksten

Planera för att lägga marksten

Det första du måste bestämma dig för när du ska lägga trädgårdsplattor på tomten är vilket syfte dina plattor ska ha och vilken sten du vill använda dig av. Det finns flera olika att välja mellan. Är planen att du ska anlägga en uteplats kan både betongplattor och stenplattor i natursten vara bra alternativ att välja. Även marktegel passar bra till den här typen av stensättningar. Däremot bör du undvika traditionell gatsten och kullersten eftersom att dessa är mer lämpade när du vill bygga exempelvis en gångväg. Denna typ av sten har nämligen en ojämn yta. Använder du stensorten till en uteplats blir underlaget därav ojämnt och varken utemöbler eller andra trädgårdstillbehör kommer stå stabilt. Är det istället stenläggning av en uppfart som gäller, där fordon ska köra eller stå är det andra saker du måste tänka på. Bland annat är det viktigt att lägga marksten som klarar av tyngden från olika fordon utan att spricka. Ett tips är att alltid fråga i din byggbutik vilken sorts sten som passar bäst till ditt val av stensättning!

Material och verktyg inför stensättning

Du behöver en del material och verktyg för att lägga marksten. För att du ska få ett bra resultat av stenläggningen rekommenderar vi att du främst införskaffar:

 • Valfri marksten
 • Stenkross eller grus
 • Kortregel
 • Riktsnöre
 • Markduk
 • Fogsand och sättsand (stenmjöl)
 • Vattenpass
 • Måttstock
 • Måttband
 • Vinkelslip
 • Kapskiva
 • Rätskiva
 • Rör för att bygga avdragsbana

Förarbete markyta

Börja med att använda riktsnöre och måttband för att mäta ut och markera ytan där din utvalda marksten ska sättas. Lägg sedan till extra bredd runt om hela området som är ungefär lika bred som dina stenplattor, är det däremot en gångväg du lägger marksten för räcker det med att bredda långsidorna. Nu är det dags att gräva ut området och kom ihåg att du vill ha ett dränerande bärlager, så gräv mellan 15-35 cm djupt eller något djupare om du arbetar i väldigt mjuk jord eller liknande material som är dåligt dränerade naturligt. Se till att din plats får en lutning på omkring 2 cm med hjälp av vattenpass och håll lutningen bort från ditt hus. När du fått till rätt djup ska du lägga ut din markduk och på den lägger du ett lager av bärsten, alltså ditt grus eller stenkross. Ett tips är att packa ihop gruset ordentligt med en vibratorplatta, och en sådan kan du hyra eller köpa. Strö över ett cirka 3 cm tjockt lager av sättsand och pressa även denna med maskinen. Avsluta med att dra bort överflödig sand med en rätskiva. Denna kan du enklare dra över sanden med hjälp av två järnrör eller något annat lämpligt föremål. När det är klart tar du bort rören och fyller igen med sand där de legat.

Så lägger du marksten

Nu är det dags att lägga ut din marksten. Lägg stenplattorna i det mönstret du vill ha och använd en tumstock för att få plattorna att ligga med 3 mm mellanrum från varandra. När du fått till plattorna i det mönster du vill ha är det dags att fylla igen fogarna med fogsand. Denna sand gör att stenarna inte hamnar dikt an varandra och inte skadas av rörelse eller från tryck ovanifrån. För att få till snygga kanter kan du använda din vinkelslip och kapskiva för att forma stenen. Vill du ha tydligare kant? Använd en marksten i ett annat material för ett häftigare intryck. Strö på med mer fogsand och sopa ordentligt för att få ner det fogarna. När detta är gjort bör sanden ligga i cirka två veckor för att ytterligare stabilitet ska uppnås innan användning. Tips! Fyll på sand varje år för att din lagda marksten ska hålla längre.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -