- Annons -

Vårkänslor i Anne Lundbergs orangeri

I sitt vackra engelska orangeri, bland passionsblommor och Mårbackapelargoner, hittar vi en av våra mest folkkära tv-personligheter, Anne Lundberg, programledaren för tittarsuccén Antikrundan.

Anne Lundberg  Grön vas med prickar  Anne Lundberg

För 17 år sedan flyttade Anne Lundberg från Stockholm och tillbaka till den skånska myllan, där hon egentligen har sina rötter. Hon är född i Skurup. I nästan 20 år har hon bott bredvid en gammal skola, i en lärarbostad som är en gammal tegelbyggnad från 1939. Huset med sina 300 kvm och den stora trädgården förvandlades till ett härligt hem. Vi träffar Anne i det häftiga orangeriet, en byggnad i trä med stengolv, som familjen byggde till när de flyttade in.

Anne Lundberg
I 16 år har Anne lett Antikrundan, något hon trivs jättebra med.

– En del människor vill ha en balkong, andra kanske en veranda, men vi valde att satsa på ett orangeri som är placerat ungefär en och en halv meter ovanför marknivå på ena sidan av tegelhuset. Orangeriet är egentligen ett träramverk och jag fick iden till detta när jag fick tag i en bok ”English Conservatories”. Jag blev så förtjust i den här engelska stilen och modellen. Trä blir ju också en jättevacker inramning på det hela. Sedan var det bara att välja den estetiska stilen för insidan, så här gjorde vi ganska mycket. Det lustiga var att jag allra först hittade de gamla verandadörrarna på loppis och sedan fixades resten omkring dessa.

Fågelbur i Anne Lundbergs orangeri
I taket hänger gammal armatur och kuriosa, till exempel en gammal fågelbur.

Personligt planerat

Det är bara dörrarna i orangeriet som är enkelglas. Alla andra stora fönster i det 20 kvm stora orangeriet har isolerglas. Även taket och golvet är isolerat. Fönstren i taket går att öppna upp under varma sommardagar. Med hjälp av hantverkare byggdes orangeriet på en murad grund. Som golv och kontrast till det vita träet, bestämde de sig för klinkers. De gamla verandadörrarna i orangeriet står öppna hela sommarhalvåret.

– Det är underbart att bara sitta där när det är varmt och solen ligger på, på de stora fönstren.

Runt omkring på golvet står plantor i läckra krukor och de får stå kvar under vintern. För även då fyller orangeriet en funktion. Temperaturen håller sig mellan 5-8 grader året runt och Anne får på så sätt en bra vinterförvaring för sina exotiska växter. Här finns citron- och limeträd, bougainvillea, palmer och olivträd.

Orangeriet har bra med svängrum och plats för ett stort gammalt matbord i trä, gustavianska stolar, vacker, ljuvlig och gammal armatur och en hel del kuriosa, som exempelvis en lustig, liten fågelbur. Den dekorativa kristallkronan i typisk 1800-talsstil har en blå glaskupolskål och bara levande ljus. Den matchar verandadörrarna med sina blå och röda glasrutor. Det både känns och syns att det är gammalt glas i dörrarna.

– Jag blev förtjust i dörrarna som jag hittade på loppis först och tyckte de skulle passa bra in i vårt planerade orangeri, men då fanns det inget glas i dörrarna, så jag satte in gammalt, handblåst lanternaglas hos en glasmästare. Allt i Annes orangeri är så genomtänkt och personligt planerat.

Anne Lundberg
Loppisdörrarna passar in fint med det gamla lanternaglaset.

Gott om plats

Anne tycker att det är ett skojigt att botanisera på Skånes stora loppisar och auktioner. Hon erkänner också att hon har inhandlat en och annan favoritpryl på nätauktioner.

– Jag tycker om saker som bär på en historia. Mitt gamla träbord i köket som blev vårt matbord, var egentligen ett loppisbord som det stod gamla brödrostar och dammsugare på. Jag fick syn på bordet som var så där härligt, perfekt vackert, rött, engelskt, avskavt trä, i riktig Tricia Guild stil, så jag fick köpa det.

Hela orangeriet är prydligt och ordnat och ger en häftig känsla av rymd, luftigt med lantlig fräschhet.

– Här träffas vi hela familjen, sitter och pratar, eller spelar backgammon. Vi har till och med haft kräftskiva med alla experterna från Antikrundan och suttit 24 personer och ätit här. Det gick alldeles utmärkt. Så plats finns det gott om, säger Anne, som gärna startar dagen just här med en lugn frukost och kanske en del hemmajobb vid datorn, innan det är dags att åka iväg på inspelning.

Anne Lundbergs orangeri
Orangeriet är genomgående grönt och vitt, och gärna lite gammalt och nött så det ser använt ut.

Second hand i fokus

Just nu går programmet Antikrundan på TV och det har det gjort i snart tre decennier. Anne har medverkat i programmet i 16 år och hon verkar inte tröttna trots att hon har sina professionella rötter i samhälls- och nyhetsjournalistik med program som Rapport och Uppdrag granskning.

– För mig känns det utvecklande att ha kvar ett ben i samhällsjournalistiken. Jag arbetar ju fortfarande med uppdrag som valdebatter och mänskliga program som ”Himlen kan vänta”, så jag känner att mitt jobb är omväxlande.

Att vara programledare för Antikrundan tycker Anne är oerhört kul. Hon säger att det känns som om de alla är ett teatersällskap som åker runt i Sverige under några veckor.

– Det är också otroligt lärorikt. Människor plockar med sig en massa spännande saker. Man lyssnar till häftiga och spännande historier om släktfejder, familjehemligheter och historier kring föremålen.

Anne Lundberg
Anne älskar att match gamla saker med modern konst.

– Men jag tror också att intresset för second hand och vintage har ökat de senaste åren. Miljömedvetenhet ligger ju också i tiden och jag ser det inte minst på tittarsiffrorna på Antikrundan, år efter år. Och detta är väl återanvändning av bästa mått. Istället för att jag slänger och bygger på sopberget, så kan jag lämna det till auktion eller loppis. Då kan någon annan bli glad åt en gammal fin grej till bra pris istället för att behöva köpa dyrt och nytillverkat.

Alla gamla saker har en själ, men jag har nog blivit mer konstintresserad med tiden. Sen tycker jag om blandningen av ärvda saker, gamla loppisfynd och samtidigt matcha med nyare saker och modern design. Att mixa just det som jag vill och tycker om, det är ju det som till slut gör mitt eget, personliga hem och den stil som jag själv föredrar. Jag köper aldrig i spekulationssyfte utan bara med hjärtat!

Annes häftiga favoriter:

  • Gamla avskavda trädgårdsmöbler som hon kan fixa till.
  • Roliga konstföremål som en kristallkrona gjord av taggtråd.
  • Ultramoderna betongljusstakar.
  • Gamla klassiker som Arne Jacobsens stol Myran och lampor från le Corbusier.

Text: Jeanette Gardner Foto: Tine Guth Linse

 

- Annons -