- Annons -

Att bygga en personlig och arkitektritad villa behöver inte bli en mardröm. Sveriges internationellt mest uppmärksammade stjärnarkitekt Gert Wingårdh ger sina synpunkter tillsammans med tips och trender inför planeringen av ditt drömhus.

Yrke: arkitekt SAR, ägare Wingårdhs Arkitektkontor.
Familj: hustrun Karin, barn och bonusbarn.
Bor: vid havet innanför Marstrand.
Aktuell: som programledare tillsammans med Pernilla Månsson Colt i ”Husdrömmar” i SVT.
Gert Wingårdh röda arkitektritade hus
Jag tycker om att rita långsmala hus så att det finns plats att skapa uterum, säger Gert.
Gert Wingårdh ljust rum
Modernt, rymd och ljus och gärna öppet i tak.

Privata villor, vindsvåningar, nybyggen och renoveringar. I tv-programmet ”Husdrömmar” leder och följer Gert tillsammans med Pernilla Månsson Colt olika spännande husprojekt. Men ibland hopar sig problemen. Meningarna går isär och relationer ställs på sin spets. Allt tar oftast lite längre tid än planerat och det känns som om ingenting blir som man tänkt sig. Visst måste du vara flexibel när du ger dig på ett drömprojekt och lämna plats för eventuella kompromisser, men med bra planering och lite is i magen klarar du jobbet.
Gert Wingårdhs arkitektkontor hemma
Gerts arkitektkontor hemma med rum och yta att vara kreativ och kunna tänka.

– Programmet ”Husdrömmar” är bra på det sättet att man spelar in projekten över flera års tid. Det händer så mycket för de familjerna och verkligheten överträffar fantasin på ett starkt sett. Man inser att saker tar oftast längre tid än man trodde. Personligen tycker jag det är roligt att hamna på andra sidan bordet. Ett husbygge beror alltid på en bra kommunikation, men ibland kan det vara svårt att förstå vad den andra parten menar.

Jämför med en bil. Säger jag Volvo så tänker nog de allra flesta på en V70 med fem sittplatser, generöst bagageutrymme och plats för vovve. Men så levereras det en C30. Det kan bli fel. Det är viktigt att arkitekten definierar produkten från början.
Gert Wingårdh sitter på röd bänk
En vanlig missuppfattning är att det blir dyra projekt, men det behöver det inte alls bli, säger Gert.
Gert Wingårdh interiör inomhus
Inne förvandlas huset med en ultramodern interiör och personliga detaljer.
Innovation eller tradition

Gert har alltid många järn i elden. Om några år firar Wingårdhs arkitektkontor med nästan 200 anställda i Göteborg, Stockholm och Malmö sitt 40-års-jubileum. Gert är en av Sveriges mest ansedda arkitekter och arbetar både hemma och på den internationella marknaden. Han har tilldelats många prestigefulla utmärkelser och har fått fem Kasper Salin-pris. Bättre än så kan det knappast bli. Just nu är han aktuell med att rita Statoils nya kontor i Stavanger och en tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm. Han har också ritat många privata hus.

– Ofta är ett drömhus något som finns inne i en människas huvud. Det kan ju se så väldigt olika ut. Vill man ha det personligt, trångt och intimt och skapa mycket trygghet eller är man ute efter något stort och pampigt. En del människor längtar efter en härlig utblick från sitt hus, andra efter en inre känsla. Det är olika för alla. Men det är spännande att skapa sitt drömhus ihop med någon annan från scratch. Då visar det sig att man ibland kan ha väldigt olika versioner som kan skilja sig kraftigt.

Gert är känd för att vara en kontroversiell arkitekt och många gånger väljer han innovation före tradition.

– Men jag vill inte vara den som råder privatpersoner att gå ena eller andra vägen när det gäller deras eget boende. Generellt kan man väl säga att byggbranschen är ganska traditionell och konservativ. Många gånger kan det vara svårt att få ett funktionellt utförande till ett bra pris om man tänker kreativt och annorlunda, men det är kul när man vågar ta det steget.

Husdrömmar Gert Wingårdh

I “Husdrömmar” kan det ibland bli kaos. Bra planering, is i magen och gilla läget är vad som gäller. 

Hejdå vardagsrum

Trenden inom nybyggnation går idag mot att rummen blir mer jämnstora, istället för ett större vardagsrum och mindre sovrum.

– Man verkar ha kommit bort från det stora, maffiga vardagsrummet och hellre delas hela boytan på kök och resten med jämnstora rum snarare än en massa smårum som man hade förr. Varje människa går ju också igenom flera faser under livet, och barnen inte minst. Det är också olika om barnen är små eller vuxna. Många tycker att det är skönt med ett eget badrum för vuxna och ett för barnen. Barnen kan då leva i en egen vrå och familjen träffas i köket. För det är fortfarande så, att vi umgås mest i köket, där vi lagar mat och sitter och pratar. De allra flesta av oss använder köket som allas rum och vardagsrummet har fått kliva tillbaka som primärt rum och för att barnen ska få mer utrymme. Man behöver tänka på att inte ta till för snäva utrymmen till barnens boende i huset.

– Moderna familjer har idag deltidsboende bonusbarn som har egna intressen så det är lämpligt att man värnar om enskilda rum för alla. Många behöver kanske fler allrum med olika miljöer, så där delas vardagsrummet in i flera rum. Digital TV, datorer, spel och mycket ljud slukar utrymme och man vill dela upp ytan mer.

– Under ett 80-årigt liv, som det ju är för många, så lever man i olika tvåsamheter, men man har också en önskan om stora perioder av ensamhet och det präglar förstås också hur bostäderna ska se ut.

Relation till landskapet

Många av oss har en dröm om att anpassa vårt boende till vår livsstil på ett perfekt sätt. Men kan man tänka utanför ramarna och ändå lyckas med en nybyggnad?

– Man ska alltid titta på läget och utgå från den tomt som man bygger huset på och det finns väldigt många konstiga tomter, så man måste ta hänsyn till nivåskillnader och väderstreck. Vi är pressade att ta vara på solen, dela upp tomten och ge stöd för att vistas utomhus. Personligen tycker jag om att rita ganska långsmala hus som står mot en tomtgräns. Då kan man också skapa bra uterum.

Först en skiss

Gert ritar gärna en första skiss innan han träffar sin kund, och tittar på planritning över läget och tomten. Det är faktiskt ytterst sällan han fått kompromissa mellan kund och egna idéer.

– Det är sant, jag ritar först utan att egentligen varit och besökt själva tomten och bara efter ritningarna och det finns ett skäl till det. Jag tycker att det ibland är lätt för oss arkitekter att bli charmerade av läget, solen, formatet på tomten. Det är bättre att utgå från fakta som tomtyta, väderstreck, nivåskillnader. Diskutera måste man ju alltid göra med kunden, annars leder det inte till något. Alla tomter är också ett slags kompromisser. Det kan handla om en bullrig väg eller sämre utsikt åt en sida. Men inget är omöjligt. Allt går att kontrollera om man vill skapa sitt eget universum.

Gerts tips för husdrömmare!

Börja med en budget

Förutom fasader, golv, tak, fönster, dörrar, inre inredning i exempelvis kök och elförsörjning, bör du tänka på vilka funktioner du vill ha lösta. Är ekonomin en fråga för dig, så måste du prioritera och välja bort. Bestäm vad som är viktigast?

Gör en kom i håg-lista

Gör en praktisk checklista för allt så att du inte glömmer något. Entreprenad, bygglov, VA och energilösningar. Det är mycket formaliteter kring ett byggprojekt som kan kännas betungande.

Utgå ifrån dig själv.

Svara på de personliga frågorna: Hur ser min livsstil ut? Vad behöver jag? Vad vill jag inte se när jag tittar ut genom fönstret?

Text: Jeanette Gardner

- Annons -