- Annons -

Med äkta vintagekänsla och varm humor har Belinda Olsson pysslat ihop sitt vardagsrum med fynd från vindar, auktioner och loppisar.

Namn: Belinda Olsson.
Yrke: Journalist, programledare, författare, debattör. Programledare Debatt.
Ålder: 37.
Familj: sambo och 2 barn.
Bor: i Göteborg.
Aktuell: som programledare i SVT:s Debatt

Cool retrostil hemma hos Belinda 2 Cool retrostil hemma hos Belinda 11

Belinda Olsson – en flitig samhällsdebattör

Belinda Olsson växte upp i en förort till Göteborg men flyttade till Stockholm efter studierna.
− Efter 12 år i StockholmAffischen från Moderna Muséet hemma hos Belinda Olsson och efter 2 barn kände vi att det fick vara slut på pendlandet. För drygt ett halvt år sedan flyttade vi då på heltid till ett funkisboende i Göteborg.
Belinda har skrivit krönikor, bloggat, gett ut två romaner, varit redaktör för nättidningen Sourze och för den uppmärksammade feministiska antologin Fittstim tillsammans med Linda Skugge. Efter ett flertal programledarengagemang i tv nappade hon direkt när hon fick erbjudandet om att leda SVT:s samhällsprogram Debatt.
− Just nu har jag inga andra projekt på gång. Fattar inte hur alla andra hinner med allt. Jag behöver koppla av och göra annat mellan varven och är riktigt duktig på att slappa och inte göra något alls. Då hänger jag här i vardagsrummet och läser allt jag kan, seriösa tidningar, fredagsbilagor och kändismagasin.

− Den här svartvita affischen kommer från Moderna Muséet och summerar på pricken hur jag konsumerar tidningar. Bilderna är oftast viktigare än texten, säger Belinda och pekar på ett citat av Andy Warhol

Rena renoveringsprojektet

Belindas inredningsstil domineras av pryldesign och personliga, plastiga och färggranna retrodetaljer från 50-, 60- och 70-talet som nu känns helt rätt och modernt.
− Jag gillar inte den avskalade vita inredningsstilen där varje pryl har sin givna och städade plats. Hos mig vill jag att man ska kunna få vara sig själv och lägga upp fötterna om man vill utan att få dåligt samvete. Men visst, vi hamnade i renoveringsträsket direkt när vi flyttade in. Det var ganska nergånget och sjabbigt här, så vi lade in holländsk parkett som vi tyckte passade in i den här funkismiljön. Vi tänkte retro redan där, eftersom avlutade trägolv inte hade fungerat. Nya vitvaror installerades också och en och annan vägg målades om. Jag har tummen mitt i handen och dessutom knappt med tid, så vi anlitade självklart hantverkare för att göra jobbet. Genom de stora fönstren i vardagsrummet skådar man en fantastisk utsikt över Göteborgs hamnområde. Familjens drömprojekt att glasa in de två altanerna och på så sätt få två extra rum till har skjutits något på framtiden.

Cool retrostil hemma hos Belinda stol Röd lampa hemma hos Belinda Cool retrostil hemma hos Belinda

Använd smarta lösningar

Belinda har valt att mixa inredningen. Gamla designklassiker kan på ett mysigt sätt samsas med moderna Ikeamöbler. Fondtapeten Paradiset är inköpt på Svenskt Tenn och vilstolen i kohud har många år på nacken och är en designklassiker av Le Corbusier
− Man behöver egentligen inte så mycket mer än en snygg fondtapet. Den sätter liksom sin prägel på hela rummet, säger Belinda.Resten av rummet kan se ut hur som helst faktiskt. Allt behöver inte vara dyrt. Snurrfåtöljen av rotting är inropad på en auktion i Småland och i hörnet står en gammal sekretär som jag fått av min mor. Belinda fyndar oftast spontant. − Jag kan gå i ett helt annat ärende och så ser jag något i ett fönster. Backar. Kollar. Går in och köper. Typiskt för Belindas hem är hennes roliga lösningar.
− De blå hararna på sekretären är egentligen hängare för jackor men de fungerar ju bra som roliga knoppar. Jag tycker mycket om knalliga favoritfärger som orange, rött och vissa gröna nyanser på detaljer och kuddar, men allt får självklart inte vara färgglatt! Man får alltid se till att färgerna harmonierar så att det inte blir kitschigt. Beige kan vara en bra grundfärg.

Belinda Olssons trendiga vintagetips

  • Rensa vindar, besök auktioner, fynda på loppis.
  • Hitta en gammal snygg lampa i en skarp accentfärg.
  • Satsa på plastsaker, udda grejer som är roliga.
  • Istället för dyra tavlor – affischer av Andy Warhol, är helt rätt.

Text: Jeanette Gardner Foto: Jacob Karström

Cool retrostil hemma hos Belinda 4 Cool retrostil hemma hos Belinda 5 Cool retrostil hemma hos Belinda 9 Cool retrostil hemma hos Belinda 6

- Annons -