Elitidrottsstjärnan Erica Johansson har förvandlat sin villa med loppisfyndade detaljer och satsat på en stor uteplats och ett funktionellt familjekök.

Karriär: före detta friidrottare med 16 guldmedaljer bakom sig.
Bor: Landvetter.
Familj: Gift med Martin Lamprecht, bonussonen Filip och döttrarna Tess och Wilda.
Aktuell: Som deltagare i ”Hela kändis-Sverige bakar”.

Sedan Erica Johanssons familj flyttade in i huset i Landvetter för 6 år sedan har de efter hand ändrat, renoverat och byggt om, både utomhus och inomhus. Men de har tagit det lugnt och fixat efterhand. Ett steg i taget är ett bra motto.

Erica Johansson gift med Martin Lamprecht
Huset är stort, modernt, byggt för fjorton år sedan och har en stor trädgård och pool. – Det fanns bara en alldeles för liten altan på ena kortsidan och vi kände direkt att det behövdes en större utomhusmiljö för vår familj med tre barn. På somrarna lever vi ju ute ganska mycket. Vår lösning var att öppna upp från köket och få närhet till naturen. Genom två stora dörrar kommer man ut på en stor altan och ser en söt sommarpaviljong. Den är mysigt inredd med sittplatser, och ett supersmart komplett utekök med vatten och en egen kyl.  – Vi kan gå ut och laga lite mat och dricka något i värmen. Det är perfekt för barn, mys och fest. För fyra år sedan förverkligade vi vår stora dröm och anlade en pool till allas förtjusning.

Hemmets smultronställe

Altanen leder in till det stora ljusa köket som är hemmets verkliga smultronställe. I det lantliga köket har Erica Johansson valt att satsa på svart och vitt som en fräsch kombination tillsammans med klatschiga och färgstarka detaljer.

Rosa tuggummiautomat i Erica Johanssons kök
Rosa kökshanddukar, blommiga lattekoppar och en rosa tuggummiautomaten som är poppis hos barnen. Köket känns fantasifullt, personligt och inspirerande och inte minst praktiskt och behändigt när hela familjen spenderar mycket tid tillsammans. Här finns genomtänkta inredningsidéer och en trivsam känsla som visar att Erica hittat sin personliga stil hemma.

– Eftersom vi levde med ett vitt kök och högglansiga köksdörrar tidigare, så valde vi istället matta vita överskåp den här gången. Nu är det bara nya underskåpsdörrar och en ny köksbänk kvar på önskelistan.

Små vardagsknep gör vardagen smidigare för Erica Johansson

Det är egentligen ett ganska traditionellt kök med ljusa skåp och rostfria vitvaror. En kakelugn ger hög mysfaktor när de sitter och äter. Små knep får vardagen att fungera smidigare hemma hos Erica Johansson.

Erica Johansson kök indiskt matbord
Till exempel den smarta spisen med två ugnar som spar både tid och energi – och underlättar planeringen när maten måste stekas olika länge.

– Jag blev så glad när jag hittade den på Blocket. Det är verkligen en perfekt ugn. Den vill jag aldrig byta.

Erica Johansson rustik taklampa i köket
Erica Johansson har en enastående förmåga att mixa gammalt med nytt på ett läckert sätt. Ett exempel är den rustika lampan i taket. Ett annat exempel är det gamla indiska matbordet som har en egen historia att berätta.

– Från början var det ett vaxat bord som var mycket ömtåligt och känsligt för stänk eller fläckar. Det blev märken hela tiden. Jag blev så trött på det att jag tog bort vaxet, slipade ner det och betsade det i rödbrunt. Men det var inte heller en praktisk lösning eftersom betsen färgade av sig. Till slut ställde jag ut bordet i två år tills det började växa svampar under. Min händiga pappa tog då och slipade ner det helt rent och målade det vitt. Då fick det komma in igen.

Erica Johansson botaniserar mycket på auktioner och loppisar

– Gamla saker har en historia. Jag tycker det är trivsamt hemma hos äldre släktingar som har virkade dukar och plyschsoffor kvar från 20- och 30-talen.

Erica Johansson auktion och loppisfynd

Idag har Erica Johansson och yngsta dottern Wilda bestämt sig för att baka havreflarn. Självklart står skålar, formar och bakunderlägg framme, allt i rosa. Mycket händer på en gång och skratt blandas med energiska idéer och slickepottar. Det syns att Erica umgås mycket med barnen i köket.

Företagaren – inte fridrottaren – Erica Johansson

Friidrottskarriären har Erica Johansson lämnat bakom sig och idag driver hon två företag.

– Jag brukar säga att jag frilansar med mig själv som varumärke och tycker egentligen bäst om att inspirera och förmedla mina egna erfarenheter till unga juniorer, oavsett vilken idrott det gäller.
Tillsammans med kollegan Michael Wickelgren har hon företaget Talarkompaniet och förmedlar föreläsare, komiker och artister. Det kändes som ett naturligt val med tanke på hennes breda kontaktnät. Erica Johansson arbetar också som tränare för privatpersoner och grupper.

– Det är otroligt kul när hela familjer kommer för att idrotta. Mamma, pappa och barn springer runt och alla är med. Det här är en verksamhet som jag skulle vilja utveckla mer i framtiden.
Under tiden får hon fler tv-anbud. De senaste åren har hon bland annat medverkat i Let’s dance, Mästarnas Mästare och som programledare i Sverigelotteriet. I vår bakar hon i Hela kändissverige bakar.

– Drömmen vore att få göra fler seriösa programledarjobb. Framåt i tiden har jag några förfrågningar men inget är klart ännu. Jag tänker igenom noga innan jag tackar ja, för om jag sedan aldrig får ett tv-anbud igen, så slutar jag min TV-karriär ändå med flaggan i topp!

Text Jeanette Gardner, Foto Jacob Karström.

Erica Johansson schema med Martin Lamprecht
Blommiga kaffekoppar i Erica Johanssons kök