På sin långa balkong med pergola-känsla visar Karin Hübinette upp en mer lättsam profil än den vi är vana vid att se i TV-rutan. Här har hon valt att ha personliga prylar och en sprallig färgsättning!

Sedan 90-talet har Karin hunnit med en hel del TV-engagemang som nyhetsankare i Aktuellt och som programledare för bland annat Agenda, Uppdrag granskning och Kvällsöppet. Nu i höst får vi se henne i ”Hübinette”, en egen talkshow i TV1 som bjuder på annorlunda vinklar i samhällsdebatten.
− Det är en kul utmaning att göra ett lite lättare samhällsprogram där ledorden är att kunna påverka och inspirera. Vi ska diskutera aktuella trender och skapa en härlig blandning av intervjuer med spännande, aktuella gäster och ta upp viktiga ämnen som ligger i tiden. Sånt som ger lite eftertanke men också lite skratt.
Privat är Karin en helylletjej som gärna spenderar mysstunder med goda vänner på sin balkong.

Längs husets hela långsida

Karins fina balkong mitt i texten 1För 16 år sedan blev familjen villaägare i gamla Sollentuna.
Utöver den generösa naturtomten önskade Karin sig ett eget uterum där hon kunde leva, jobba och umgås med vänner. Då byggdes en stor, härlig balkong, som löper längs hela husets ena långsida med utgång via vardagsrummet. Här finns möjlighet till både morgon- och eftermiddagssol. Ett tak kändes som ett självklart skydd mot en och annan regnskur.
− Att på morgonen kunna smita ut genom dörren från vardagsrummet och ut på terrassen i solen känns underbart. Drömmen är väl att få glasa in balkongen så småningom och få ett året-runt-rum som vi kan använda längre.
Det enorma trädäcket används mer som sällskapsrum än som solplats. Här finns ett långbord med plats för många vänner och en härlig orientalisk belysning med många färgade glaslyktor.
− Det blev helt enkelt en plats för umgänge, långa grillkvällar med sång och musik till långt in på natten. Vi älskar att bjuda in till grillfester. Helst grillar jag en torskrygg eller röding i foliepaket. Det blir fantastiskt gott med örter och lite lime. För att sitta ute länge bullar jag upp med varma filtar. Massor av god mat och rött vin är ett måste för mycket skratt och sång.

Ju fler roliga saker desto bättre

Balkongen känns välskyddad och tyst. Räcket fungerar bra som vind- och insynsskydd och som spaljé för doftjasminen. Karins egen färgskala är brokig, filtarna på stolarna är i olika färger och mängder av orientaliska ljuslyktor. Karin har satt sin personliga och mysiga prägel lite varstans i hörnen.
− Min uteplats har jag planerat med lavendel i snygga krukor, personliga minnen och en explosion av färger. Roliga stenar hittar jag ute och plockar med mig hem. Ju fler roliga saker, desto bättre. More is good – not less, tycker jag.
En av de personliga detaljerna som Karin gärna visar upp ser ut som en kolossal     metallspruta.
− Det är faktiskt en gammal lavemangsspruta för kor. Alla undrar vad det är. Titta så vackert handgjort med snidat trähandtag. Och den färggranna tranan hittade jag på en inspelning, en dekor som skulle slängas. Hos mig fick den ett hem på balkongen.
Karins privata uterum känns långt ifrån inredarnas trendiga idéer. Och så kanske den optimala balkongen ska vara, som ett mysigt och personligt rum med plats för härligt umgänge, goda grillkvällar och
långfika i solen.

 

Ålder: 45 år
Yrke: Journalist och programledare.
Familj: Man, son 13, dotter 12, hunden ”Winston” och marsvinet ”Hajen”.
Bor: Sollentuna norr om Stockholm.
Just nu: ”Hübinette”, en egen talkshow med början den 6 september.

 

Text: Jeanette Gardner
Foto: Alexandra Ekdahl

Karins fina balkong 1 Karins fina balkong 2 Karins fina balkong 3 Karins fina balkong 4 Karins fina balkong 5 Karins fina balkong 6