Hasse Andersson

Countrysångaren och låtskrivaren Hasse “Kvinnaböske” Andersson behöver väl knappast någon närmare presentation. Med go’a låtar, silverfärgat skägg och glittriga ögon har han roat publiken sedan han bildade Kvinnaböske band 1970.

Hasse Andersson Kvinnaböske

Yrke: Artist.
Familj: Schlagerkomponisten Monica Forsberg, barn, barnbarn, vovven Gulli.
Bor: Hus i Ängelsbäck på Bjärehalvön.
Aktuell: Närmast med barnmusikalen Svingelskogen, barn-tv och programmet Hasses trädgård, ålandsbåtarna och ny sommarshow.

Ljust och personligt

Tillsammans med fru Monica har Hasse Andersson byggt sitt trivsamma drömhus på Bjärehalvön i nordvästra Skåne, ett stenkast från havet.

Den underbara havsutsikten avgjorde flytten till Ängelsbäck.

Hasse Kvinnaböske Andersson havsutsikt Ängelsbäck
Huset har han döpt till ”Music Hill”. Efter många år i Värmland, så har den skånska stjärnan äntligen återvänt hem till sina rötter. – Jag brukar säga att när gud skapade Bjärehalvön så var han på sitt allra bästa humör. Glada människor, Hallandsåsen, naturen, havet och ett bördigt landskap med goda sommarprimörer – vad kan man mer önska sig?

Den vita suterrängvillan på 250 kvadrat­meter med sitt tegeltak är byggt på en sluttning. Utsikten är fantastisk över viken med utsträckta fält, klarblått hav och med gott om plats för både musik och boende. Hit gick flyttlasset för tre år sedan.

Den folkkäre Skåne­pågen skrattar gott. – Vi hade en massa idéer med skisser om hur vi ville ha det när vi träffade arkitekten Thorsten Lyngö. Vi ville ha in mycket ljus, gott om plats för alla mina gitarrer, arbetsplats, vinkällare, gästrum, studio och ett rymligt eget personligt boende. Och tänk att vi fick precis som vi ville ha det och bara en liten bit härifrån ligger mitt Kvinnaböske.

En liten herrgård

Huset är en skånsk herrgård i miniatyr. Familjen bor på övervåningen, musiken och skapandet gör man en trappa ner. Man har genomgående tänkt naturligt och miljövänligt.

Hasse Kvinnaböske Anderssons hus på Bjärehalvön i Skåne

Husets uppvärmning är bergvärme. Det är öppet upp till nock på hela övervåningen.

Det trivsamma vardagsrummet med sina generösa ytor har en takhöjd på fyra meter och andas volym. Stora, spröjsade fönster och skånska halvcirkelformade holmejor släpper in mycket ljus.

Hasse Kvinnaböske Andersson vardagsrum i huset på Bjärehalvön i Skåne

Inredningen är klassisk och elegant med tuffa detaljer som guldlisterna mellan tak och väggar och härliga vitrinskåp med välvda glasdörrar. En kakelugn kan tändas när det känns ruggigt ute. Kontrasten mot det ljusa bryts av murade väggar och återvunnet tegel. Mysfaktorn är hög!

– Vi tycker om möbler som håller ett tag och satsar hellre på genuin kvalitet än slit-och-släng. Det är skoj med inredning, men jag är inte lika pysslig som Monica. För min del kan det gärna få stå en kaffekopp kvar i köket. Det syns att man bor här.

I det moderna köket samsas färgerna svart, vitt och rostfritt med en touch av det lantliga. En tegelmur mellan det stilrena vardagsrummet och köket – det känns maffigt och rymligt med en härlig köksö där man kan ta en snabbfika. På golvet ligger blå trasmattor. Överallt skiner den typiskt svenska blå nyansen igenom.

Syggt kök hemma hos den folkkära artisten Hasse Kvinnaböske Andersson
Tufft med guldlister mellan tak och väggar! Snygga tegelväggar separerar rummen och blir en lantlig kontrast till det ljusa.

Hasse Kvinnaböske Andersson samling av segelbåtar
Det syns att Hasse vurmar för båtar, segel och havsliv! På hyllan står Hasses samling av segelbåtar.

Sjömannen staty hemma hos Hasse Kvinnaböske Andersson
Sjömannen ingår också i Hasses ”havssamling”.

Havet är ständigt närvarande, särskilt när man ser ut från balkongen på ovanvåningen. Hasse trivs med vänner och det stora matbordet vittnar om trevliga middagar där många får plats. Den pampiga kristallkronan har Hasse köpt på auktion.

50 gitarrer och ett gitarrum

Hasse och lapphunden Gulli visar stolt runt på entrévåningen.

– Här nere är som gjort för att skapa bra låtar och repa med andra musikkollegor eller fila på en text tillsammans med Monica. I gitarrummet har jag ett 50-tal gitarrer, många är rariteter men det finns också banjos, fioler, ukulele, dragspel… och här hänger också min kända akustiska Gibsongitarr med bild på Änglahunden.

Hasse Kvinnaböske Andersson håller i en gitarr i sitt gitarrum
I gitarrummet har Hasse sin studio där han kan komponera ostört.

Det verkar bli alltför sällan som Hasse och Monica får en möjlighet att koppla av tillsammans. Trots att han är 68 år är artistlivet fortfarande hektiskt och turnéer, uppträdanden och repetitioner avlöser varandra.

Hasse verkar ha fått en efterlängtad comeback efter sitt bejublade framträdande i Melodifestivalen för några år sedan med låten Guld och gröna skogar. Den har fått grammis, guld- och dubbel platinaskiva och har laddats ner nästan 15 miljoner gånger på Spotify. Han går idag hem hos en ny, ung publik som flockas och väntar på honom utanför scenentrén för att hinna få en autograf eller en selfie.

– Jag ser fram emot den nya sommar­showen med Lotta Engberg i juli och augusti. Repertoaren kommer att varvas med både gamla och nya låter. Det ska bli jättekul!

Idag är det söndag och nu har han bråttom. Hasse ska sätta sig i bilen för att köra till Göteborg och ännu ett uppträdande i tv.

Hasse Andersson porträtt
“Huset är inget museum, det ska synas att man bor här.”

 

»Pensionen får vänta så länge jag har hälsan och orken.«

 

FEM SNABBA MED HASSE “KVINNABÖSKE” ANDERSSON

Egen favoritartist?
– Oj, det finns många, men Delbert McClinton är bra och Sir Douglas Quintet eller Queen Ida lyssnar jag mycket på.

Livsdrömmen?
– Att hinna resa mer till exotiska platser som Bali, Australien, Tahiti.

Hur har tiderna förändrats?
– Att jag idag kan nå ut bredare som artist genom hemsida och Facebook och alla som vill kan ladda ner mina låtar på nätet.

Bästa avkopplingen?
– Packa picknickkorgen, ta båten till Torekov med Monica och njuta av en god lunch på klipporna. Det är livet!

Snart ”panshis”, eller?
– Nix, så länge jag har hälsan och kan spela och folk vill se mig, så kommer jag att stå på scenen.

Kristallkrona hemma hos Hasse Kvinnaböske Andersson
Den maffiga kristallkronan köpte Hasse på en auktion.

Murade väggar, återvunnet tegel och en vacker kakelugn hos Hasse Kvinnaböske Andersson
Mysfaktorn är hög med murade väggar, återvunnet tegel och en vacker kakelugn.

 

Text: Jeanette Gardner, foto: Carolina Byrmo.

Missa inte: Hasse Anderssons och Lotta Engbergs turné­plan 2016