- Annons -

Denise Rudberg – Det här är mitt ”dockhus”

Författaren och program­ledaren Denise Rudberg vet vad ”compact living” innebär. Hennes fritidshus är bara 45 kvadrat­meter stort – men tre våningar högt!

Denise Rudberg framför sitt fritidshus

Bor: Lägenhet i Stockholm och 
fritidshus i Fågelbro på Värmdö.
Familj: Sambon Henrik och barnen Carl, 14, Loppsan, 12, Hubert, 12, och Adrian, 9.
Gör: Författare och programledare.
Aktuell: Med dokumentärserien Skilsmässo-hotellet i Sjuan 
och med boken Disa.
Instagram: 
deniserudberg
Denise Rudberg grönt fritidshus på Värmdö

Denise Rudberg har ett av de minsta husen i det gröna fritids­husområdet i Fågelbro på Värmdö. Här sitter hon och skriver sina böcker – och tränar inför Stockholm Marathon i juni.
För två år sedan gjorde Denise Rudberg slag i saken och förverkligade sin dröm: ett fritidshus nära naturen, där hon och familjen bara kan ”vara” och dit hon kan bjuda in vänner.
– Det här huset är faktiskt min dröm. Jag hade aldrig något dockhus som liten, men det här känns som mitt vuxna dockhus. Nu kan jag pyssla på riktigt, säger hon och ler stort.

Det gröna lilla huset i natursköna Fågelbro på Värmdö är bara 45 kvadratmeter stort men hela tre våningar högt. Utanför fönstret böljar Fågelbro golfbana, men Denise spelar inte själv. – Jag tycker att golf är astråkigt! säger hon och skrattar.

Men en aktiv livsstil har alltid varit naturligt för henne. Hon går mycket promenader här ute, åker skidor och långfärdsskridskor på vintern – och springer. Just nu tränar hon inför sitt livs första långlopp: Stockholm Marathon den 4 juni.
Denise Rudberg porträtt

Springer med Malin Ewerlöf

Sedan augusti förra året har hon sprungit två gånger i veckan, och hon har tagit hjälp av löparen Malin Ewerlöf för att komma i bästa form inför loppet på 4,2 mil.

– I sommar fyller jag 45, och jag kände att ska jag göra detta så ska jag göra det nu, sedan blir jag för skröplig. Jag har fött två barn och vet hur det känns, jag har utsatt min kropp för olika sorters påfrestningar genom livet, men jag har aldrig sprungit något lopp. Jag är nyfiken på hur det är, var det tar stopp någonstans, säger hon.
Men att komma i mål på någon särskild tid är hon inte ett dugg intresserad av.

– Mitt enda mål är att ta mig runt!
Köket hos Denise Rudberg

Öppet och luftigt
Nu på våren är Denise ofta i sitt fritidshus. Det är öppet och luftigt, och går i naturstil med varma bastoner. En vit trätrappa snirklar sig likt en spiral upp genom huset. Högst upp finns barnens sovrum, och ett skrivbord där Denise ibland sitter och skriver. Men mest arbetar hon vid köksön på bottenvåningen.

– Här sitter jag och skriver mina böcker och löser DN:s svåra specialsudoku som kommer på fredagar. Sudoku är en av mina stora njutningar i livet, säger hon och berättar att hon själv satte ihop köksön förra sommaren.
– Jag är så stolt över att jag klarade det!

Denise har precis börjat skriva på den sjätte delen i den populära Elegent Crime-serien om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff.
– De första 50 sidorna är lite som en förälskelsefas. Man vet inte om storyn håller eller brister. Allt är möjligt så här i början av processen, säger hon.

 

»Sudoku är en av mina stora njutningar i livet«

Denise Rudberg vid köksön på bottenvåningen i sitt fritidshus

Skriver om vänskap
Hon varvar arbetet med deckaren med slutredigeringen av boken ”Disa”, första delen i hennes nya chic lit-trilogi ”Sthlmqueens”, som utkommer i juni.
Den handlar om tre 23-åriga tjejer som är ”väldigt dåliga på att ta hand om sig själva, men desto bättre på att ta hand om varandra”.
Boken är hennes första som handlar om unga i 20-årsåldern. Tidigare har hon skrivit tonårsböcker och även böcker med karaktärer som är 30 och uppåt.

– Åren mellan 20–25 är en väldigt formande ålder. Den man blir då är ju i stort sett den man kommer att vara för resten av livet. Själv hade jag en ganska komplicerad period då och det var svårt för mig att bli vuxen. Jag flyttade hemifrån redan när jag var 17, men hade problem med struktur och ordning. Jag kunde inte skapa rutiner och klarade inte av de fundamentala, vardagliga sakerna, säger hon.

Boken Disa handlar mycket om vänskap och relationer. De flesta har hon känt sedan 20-årsåldern.

– I den åldern blir också vänner som familj. Jag tror inte alltid att blodsband måste vara det centrala, utan att man själv kan skapa den familj man vill ha, säger hon.

Denise Rudberg soffa i vardagsrummet

”Compact living på alla plan”
Denise bjuder gärna och ofta vännerna till fritidshuset. Trots att det är så litet har det tio sängplatser. Det är smart inrett och hon har utnyttjat varje vrå. Bästa köpet är bäddsoffan i vardagsrummet som fälls ut på en sekund.

– Det är compact living på alla plan, nästan som ett London town house, säger hon och berättar stolt hur hon lyckats inreda för nästan inga pengar alls.
Vad är ditt bästa budget-inredningstips?

– Fråga i butikerna vad de har på rea och om de har utställningsexemplar som de vill bli av med. Handla på fabriksutförsäljningar. Och kom ihåg att budget inte behöver betyda Ikea. Köp inte allt på ett och samma ställe, utan plocka guldkornen från olika håll!

Spegel i hallen hos Denise

Hjälper par i ”Skilsmässohotellet”

Under våren har vi kunnat se Denise Rudberg som en av programledarna i Sjuans nya satsning ”Skilsmässohotellet”. Programmet hjälper par som bestämt sig för att gå skilda vägar att hantera konflikter och praktiska problem.

Denise genomgick själv en skilsmässa för fem år sedan.

– Jag har inte haft någon expertroll, utan mer varit som en granne som dricker kaffe med paren. Man ser tydligt att en skilsmässa är en sorgeprocess som man måste igenom. Alla faser ser faktiskt ganska likadana ut. Vi människor är mer lika än vi tror.

Hon har mött par som varit överens om allt, men som plötsligt börjat bråka om en gräddsnipa.

– Bohag och andra praktiska saker blir lätt symboler för undertryckta känslor. Det är aldrig detaljerna det handlar och ibland är vi inte mer än människor. Men problemen går alltid att lösa, om man vill. Jag råder alla som ska flytta ihop eller gifta sig att läsa på om det juridiska, sätta sig in i vad man gör och att skriva avtal. Det kan betyda väldigt mycket för framtiden!

När Denise inte arbetar försöker hon få gröna fingrar.

– Jag är jäkligt bra på snittblommor, men sedan tar det stopp, säger hon och skrattar. Just nu håller jag på att tukta buskarna här trädgården och jag har planterat lite i rabatten. Jag tycker väldigt mycket om blommor och växter och ger mig inte i första taget.

 

»Man ser tydligt att en skilsmässa är en sorgeprocess som man måste igenom«

 

Köksön betyder mycket för DeniseKöksön betyder mycket för Denise. Här bakar hon, skriver sina böcker och löser sudoku.

 

 

 

Det pastellfärgade porslinet är Denise favorit

Det pastelliga porslinet är också en favorit. Denise har både koppar och tallrikar.

 

 

 

Bäddsoffa och pall i Denise Rudbergs vardagsrumI vardagsrummet finns en bäddsoffa och i pallen, som också fungerar som soffbord, förvaras sängkläder.

 

 

 

Bokhyllan fyller Denise ofta på med böckerBokhyllan fyller Denise ofta på med nya böcker. ”Det ska alltid finnas något nytt att läsa här.”

 

 

FEM SNABBA FRÅGOR MED DENISE RUDBERG

 1. Vad gör du när ingen ser?
  – Sover. De senaste fem åren har jag haft mitt kontor hemma och jag sover en stund varje eftermiddag. Tio minuter räcker, sedan går hjärnan på högvarv igen.
 2. Smultronställe i vår?
  – Skansen i Stockholm. Det är en fantastisk oas, särskilt på vardagarna när det inte är så mycket folk.
 3. Last?
  – Jag älskar smågodis och äter det varje dag. Lördagsgodis är inget för mig.
 4. Favoritfilm?
  – ”The Grand Budapest Hotel” av Wes Anderson. Den är så färgstark och kitschig. Jag tycker om alla hans filmer. Bilderna stannar kvar länge inombords.
 5. Favoritfärg?
  – Mörkblått. Inte marinblått, utan nachtblau.

Text Charlotte Pehrson, Foto Carolina Byrmo.

EXTRABILDER

Denise Rudberg porträtt Denise Rudberg sitter på sin veranda Denise Rudberg sitter på sin veranda

Eldstad hemma hos Denise Rudberg i köket hemma hos Denise Rudberg

Rum med mörka väggar Vy över sovrum och hall hemma hos Denise Rudberg Öppen altandörr i sovrummet hemma hos Denise Rudberg

- Annons -