- Annons -

Nära stan men mitt ute i lugnet bor TV-aktuella Jenny Alversjö. Hon har hittat sin oas på idylliska Djurgården, en udda och annorlunda bostad kanske – och i ett hönshus.

Jenny AlversjöHuset är egentligen ett ombyggt hönshus och det sägs att Ivar Kruger hade sina höns här, säger TV-profilen Jenny Alversjö som med sin familj flyttade in den vackra bostaden i Lilla Skuggan på Djurgården för drygt ett år sedan. För stockholmare är Djurgården en oas av grönska, promenadvägar, muséer, Skansen och Gröna Lund. Här bor en rad prominenta familjer som de alltid har gjort. Området där Jenny bor, Stora och Lilla Skuggan, domineras av Villa Ugglebo. Gustaf VI Adolf bodde här innan finansmannen Ivar Kreuger använde huset för representation när han köpte arrendet 1919. Idag hyr Jennys familj det mindre angränsande ombyggda hönshuset, kallat Lilla Ugglebo, som ligger vid den torrlagda Lillsjön och alldeles invid några hästhagar.

Jenny Alversjö provar på villalivet

− Vi ville prova att bo i hus ett tag och vi behövde inte göra något när vi flyttade in. Vi har inte ens målat en vägg. Det var faktiskt bara att fl ytta in, så vi slog till! − När vi sålde vår lägenhet i stan ville vi ha närheten till city men ändå få ett stilla liv. Här kan barnen springa ut och in på tomten och ha den frihet som jag själv upplevde när jag var liten. Men ibland kan jag sakna stadsbruset. Jag blir nog mer social om jag bor i stan. Mitt drömboende vore att ta hela huset och bara fl ytta det mitt in i stan. − Jag har lärt mig att livet består av fl er ”måsten” om man bor i hus. Det finns alltid något som vi behöver fixa och på somrarna måste trädgården så klart skötas om. Det är inte riktigt vår grej, om jag ska vara ärlig.

Jenny Alversjö satsar på sval nordisk design

Jenny Alversjö är just nu TV-aktuell som programledare i storsatsningen På bar gärning med tio inspelade avsnitt som börjar sändas i Sjuan i mars. – Här ställs folk inför en rad moraliska dilemman. Det de inte vet är att vi fi lmat allt med dold kamera för att se hur folk verkligen reagerar. Det blir underhållning med innehåll. Jenny slår sig ner i soffan i vardagsrummet med hunden Izzy och berättar om sitt favoritrum. − Vårt vardagsrum är den centrala punkten i huset. Här lever vi mest, äter middag, arbetar, ser på TV eller tänder en brasa. Huset är inte så stort i sig, kanske 100 kvm, och här ska två vuxna och två barn bo ihop. Så vi rensade bort ganska mycket vid fl ytten för att skapa livsutrymme, annars hade det blivit för stökigt. − Många av möblerna är ganska nya. Tyvärr är jag inte duktig på att fynda på loppisar eftersom jag inte har tid. Vi har fl yttat totalt fem gånger de senaste åren och då blir det inte mycket kvar till slut. Man rensar ut och rensar ut, så det är viktigt att bestämma sig för en stil och sedan hålla den genomgående. Inredningen är en modern kontrast till det gamla husets design. Det känns mysigt och hemtrevligt. Basfärgerna är vitt, brunt och grönt. Designen är inspirerad av ett tidlöst, nordiskt formspråk och så svalt minimalistiskt vackert att det skulle platsa i vilket heminredningsreportage som helst. − Om jag är trendkänslig? Nej, men lättinspirerad! Jag vill ha det vackert omkring mig och väljer hellre få möbler och satsar på kvalitet. Den randiga Howardfåtöljen är en riktig härlig fåtölj som bara är jätteskön. Där sitter jag och tänker, tittar ut. Det är ren avkoppling när jag behöver samla kraft och energi, menar Jenny.

Enkla knep skapar trivsel

Jenny Alversjö och hennes vovveJenny Alversjö har valt att hålla sig till vita nyanser som hon sedan piffar upp med läckra accentfärger. − Jag väljer helst en sval basfärg och kombinerar sedan med färgklickar på kuddar och fi ltar. Enkelt! Då behöver man bara byta överdrag på kuddarna när andan faller på, så känns allt som nytt igen. Ett vackert och personligt hem får man när man vågar blanda textiler och färg! Det märks att Jenny lagt ner mycket möda på inredningen men också på detaljerna. Den behagliga doften som sprids genom huset kommer från ett doftljus. Har hon inspirerats av Feng Shui? − Feng Shui är ingen dum idé. Jag tror att de saker och prydnadsföremål som jag har valt är vad jag tycker om och längtar efter. Jag vill ha en harmoni och ett lugn och tror att jag kan dra det till mig genom att jag tänker på hur jag vill ha det omkring mig.

Jenny Alversjös tips för att skapa harmoni

• Unna dig vardagslyx, för det trivsamt. En bukett snittblommor, en vacker pläd, ett doftljus kan göra susen för att du ska kunna känna dig som hemma.
• Håll ordning och reda. Stöka inte till det. Skapar du utrymme och luft omkring dig så frigör du hjärnan och kan vara kreativ eller koppla av.

Text Jeanette Gardner
Foto Orlando Boström

- Annons -