- Annons -

När SVT-Profilen Doreen Månsson och hennes sambo Henrik Hallgren hittade sitt hus strax norr om Stockholm, hade de redan en plan för hur de skulle renovera och återställa den ca 200 kvm stora 20-talsvillan i originalskick. Det blev ett roligt, lärorikt och krävande arbete.

Doreen Månsson

Bor: Sollentuna utanför Stockholm.
Familj: Sambon Henrik Hallgren, 37 år reklamfilmsregissör. Döttrarna Hayat, 23 Yasmine, 17 och Amina, 19 månader
Gör: Programledare, tv-producent och föreläsare. Skriver odlingsbok just nu.

Skisserna på hur kök och sällskapsrum skulle se ut gjorde Henrik på en servett under semestern precis innan de flyttade in i huset, trots massa slit fick de till slut till sitt hem precis som de skissat upp från början.
– Vi gjorde det svårt för oss i och med att vi ville återställa huset i originalstil, berättar Doreen Månsson. Det är sjukt jobbigt men också roligt om man har ett intresse för byggnadsvård och svensk arkitekturhistoria. Vi har nog lånat varenda bok som finns om just 20-tal och med det har vi lärt oss en massa som vi inte visste. Vi har tyckt att det har varit roligt och gjort det till en grej att under resor, se hur olika länders 20-talsstil har sett ut. Ett problem har varit att göra om källaren till boyta. Det slukar enormt mycket pengar och det är inget som riktigt syns. Väggar och golv måste byggas till och om för att kunna fungera som boyta. Syftet med källarutrymmen på 20-talshus var ju inte att bo i och därför byggdes de inte så. Något som har varit väldigt roligt var att riva upp linoleumgolv och hitta fantastiska bräder som nu är vitkalkade och ursnygga. De vackra spegeldörrarna bakom masonitskivorna var också en väldigt rolig överraskning.

Barndomens sommarhus

– Jag bodde i villa som barn och vi har haft ett 20-tals hus som sommarboende. Det blev vår bostad varje gång vi åkte hem från Afrika där jag bodde som barn. Så jag har lite koll på hur de här husen lever och andas. Det är ju hela tiden en massa att fixa med. Vill man bara ha lugn och ro och slippa tänka så ska man nog köpa nyckelfärdigt. Jag för min del älskar detta, berättar Doreen.

Charmigt men svårt

Att flytta in och börja renovera i ett äldre har hus är självklart charmigt, men det innebär även en hel del svårigheter avslöjar Doreen.
– Det var tufft att hitta foder och lister som är 20-tal. På alla stora byggvaruhus finns allmoge och sekelskifte men just nordisk klassicism, var kanske en för kort era för att finnas överallt. Vårt hus sönderrenoverades på 70- och 80- talet. Alla lister var utbytta, golven var klädda med linoleum och de vackra spegeldörrarna med masonit. Efter en lång tids renovering hittade vi originallisterna för både fönster och golv på kattvindarna. Vi lät tillverka järnknivar som skar ut exakt likadana lister så att vi kunde byta i hela huset. Det var väldigt meckigt och ett tag tänkte jag: Strunt samma, vi får väl ha östermalmslister i vårt enkla 20-tals hus. Idag är jag glad att vi inte gav upp, nu ser det helt autentiskt ut. Min största kärlek i huset är alla stora fönster med originalglas. Den dagen jag tvingas byta till nya glas så flyttar jag.

Gammal trädgård och nytt grovkök

– Jag är väldigt nöjd och tacksam över att vi fick en gammal trädgård, en trädgård med historia. De gamla frukträden och den 5 meter höga syrenbersån, bärbuskarna och de gigantiska björkarna som står som vårdträd vid husets köksingång. Och favoriterna i landet är just nu mangold, zucchini och tomaterna.
Doreen avslöjar att sen hon och Henrik bestämde sig för vilken stil det ska vara i hemmet är det hårda krav på vilken typ av möbler eller inredningsdetaljer som får komma in.
– Jag är ingen som möblerar om och byter ut möbler så värst ofta och ingen av oss spontanköper saker till vårt hem. Det mesta här är noga utvaldt, ofta köpt under resor eller på auktioner och loppisar. Därför är det svårt att byta ut dem eftersom det är förknippat med minnen eller en svettig seger i en auktion.
Doreen älskar att laga mat och odlar som bekant mycket i den egna trädgården så nästa steg i husfixet är just att pyssla vidare runt köket.

DOREEN MÅNSSONS TIPS!

– Mitt bästa tips är att lägga ut så mycket du kan! För när det är klart är det ändå inte klart. När byggarna går hem så återstår ändå massor. Ett tips är till exempel att måla själv och låta det ta tid den tid det tar. Att välja färg i lugn och ro och testmåla i olika ljus. En vit färg med mycket brytning i kan se knallvit ut på en vägg, men inte på en annan. Så måla upp olika färger på en solig vägg innan du köper. Jag tror man ofta köper för vit färg och det kan lätt se sterilt ut.

Doreen Månssons entre Doreens drömhus 2  Doreens Månssons växthus i trädgården

Doreens drömhus 7 Doreens Månsson sovrum Doreens Månsson kök

Doreens drömhus 3

Text Poppe Linge. Foto Rebecca Martin.

- Annons -