- Annons -

Karin Mannerstål inreder med glädje

Designern och program­ledaren Karin Mannerstål hem är som ett ritblock. Hon älskar att fylla på med olika färgklickar – och hon omger sig bara med sådant som gör henne glad.

Tv-profilen Karin Mannerstål, även känd som ”hon med håret”, reser runt i TV4:s Äntligen hemma med Martin Timell och lyfter människors hem till nya höjder. Inredning och design har varit hennes stora passion sedan barnsben och hon kan inte tänka sig något roligare arbete.

Karin Mannerstål

– Jag älskar färg, form och människor. Det är väldigt omväxlande och fritt, vilket passar mig, och jätteroligt med nya uppdrag hela tiden, säger hon.

Hon arbetade inom reklambranschen när hon för snart 20 år sedan genom ”tillfälligheter och tur” fick erbjudande om att provfilma för Äntligen hemma.

– Produktionsbolaget hade hört att jag var händig och kunde hantera verktyg. Jag hade precis fått mitt första barn och hade släppt alla tankar på att göra karriär. Reklambranschen var inte heller det jag ville göra resten av livet. Programmet blev en omstart och min språngbräda till inredning och formgivning.

Karin Mannerstål

Bred formgivning

Sedan dess har hon formgivit föremål av alla de slag, såsom textilier, mattor, möbler, lampor, porslin, tandborstar och leksaker för kunder som Ikea, Åhléns, Klippans Yllefabrik, Frösö Handtryck, Rörstrand och Polarn O Pyret. Nu i höst är hon aktuell med en tapetkollektion för Scandiwall.

– Jag har aldrig designat tapeter innan, så det har varit ett roligt uppdrag. Själv är jag alltid på jakt efter supergrafiska mönster att ha på en liten, intensiv yta. Jag har tagit fram tio mönster som jag gärna skulle ha på mina egna väggar, säger hon.

Varje gång Karin Mannerstål får en ny idé låter hon den ”marinera” en tid. Hon använder den stora vita väggen i vardagsrummet som en gigantisk anslagstavla, där hon tejpar upp sina skisser och tankar. Hon rekommenderar alla att sova på saken när det är dags att renovera eller göra om hemma.

– Ibland kan en lysande idé bli ännu bättre om man får fundera några varv. Det är lätt att vara snabb, att köra på det som är trendigt, men det viktigaste är att känna efter vad man själv gillar.

Har barnasinnet kvar

Karin Mannerståls hem är fullt av saker och möbler som ligger nära hennes hjärta. Hon tycker om vackra saker, men de måste också göra henne glad. Och det märks att hon har barnasinnet kvar.
Karin Mannerstål

I det stora vardagsrummet, som också fungerar som hennes sovrum (”jag sover i soffan, den är jätteskön”) med öppen planlösning in till köket, finns roliga detaljer att vila blicken på vart man än vänder sig.

I den vackra egendesignade hyllan står en klarinett och en trumpet i plast som hon införskaffade i Köpenhamn nyligen.

– Mina barn var med mig och tyckte att det var jättepinsamt att jag köpte dem till mig själv, men jag kunde inte låta bli, säger hon och skrattar.

Ett stort antal presentaskar från den amerikanska designern Kate Spade lyser också upp i hyllan. De innehåller alla vackra ting från samma designer som Karin köpt under årens lopp.
Karin Mannerstål

– Kate Spade gör mig så glad. Det finns så mycket humor i hennes kläder och design. Första gången jag upptäckte henne var på Bloomingdale’s i New York, säger hon och öppnar en ask innehållande ett par stickade röda vantar som det står ”left” och ”right” på.

– Jag skulle bara ha dem, det fick kosta vad som helst. Jag har aldrig använt dem, de är nästan för fina för det, men jag älskar dem!
Karin Mannerstål

Neutral bas

Basen i Karin Mannerståls hem är vit. Hon tycker om att ha det avskalat och köper sällan ny inredning.

– Jag har mina danska och finska klassiker, de blir jag aldrig trött på!

Pallar av Alvar Aalto, Arne Jacobsens Myran-stolar, den finska golvlampan Dubble Bubble av Eero Aarnio och den svarta taklampan Pilke 36 av Tuukka Halonen är några av de tidlösa klassiker som finns i hemmet.

Karin Mannerstål

– Eftersom jag sitter och jobbar mycket här vill jag inte ha en massa föremål framme som stör. Jag gillar när hemmet är som ett ritblock, en neutral bas som jag kan fylla på med olika saker. De flesta färger kommer fram så fint mot vitt. Säger Karin Mannerstål.

Hon tycker mycket om att göra olika sorters stilleben, gärna med snittblommor och vaser i olika färger och former. Hon har ofta ett färgtema, antingen på vaserna eller på blommorna.

– Jag har inga gröna fingrar alls, alla växter dör på direkten hos mig, så det blir snittblommor året om. Just nu är jag inne i en ranunkelperiod.
Karin Mannerstål

Den randiga kudden är från Ferm Living och den lilla kudden från Karins favoritdesigner Kate Spade.

 

”Jag är en asfaltråtta”

Karin har bott i lägenheten i 25 år och delar den numera med sina barn Rita och Alan. Särbon Urban bor i Luleå, där han driver inredningsbutiken Urban Store. Namnet kom Karin på.

– Vi ska bo tillsammans när vi blir stora, säger hon och skrattar.
Karin Mannerstål

Karin har själv målat, kaklat och lagt golvet i lägenheten. Hon har också formgivit många av möblerna själv, som till exempel soffbordet och hyllorna. Kuddar med hennes eget mönster pryder ena fåtöljen.

– Mamma har berättat att jag kunde klippa med en sax innan jag kunde gå. Jag har tyckt om att skapa sedan födseln.

Karin är uppvuxen i Karlskrona. Alla i hennes familj skapade. Pappa Sven är från Finland och höll på med keramik i källaren. Mamma Inger illustrerade och ritade. Lillasyster Helena blev arkitekt.

– Att laga mat och klippa gräsmattan kom långt ner på listan hemma hos oss, säger Karin Mannerstål.

Och äpplet faller inte långt från päronträdet. Helst sitter hon hemma och skapar. Någon trädgård eller natur längtar hon inte efter. Utanför fönstret hörs ljudet av Stockholms tunnelbana, bilar och människors sorl.

– Jag älskar buller och action! Jag blir lugn av trafiken som far omkring utanför. Min kollega Bosse Rappne i ”Äntligen hemma” bjuder ut mig till sitt lantställe och ser till att jag får frisk luft någon gång om året, och det räcker för mig. Jag är en riktig asfaltråtta.

 

FEM SNABBA MED KARIN

 1. Knep för att piffa upp hemmet på hösten?
  – Snittblommor i flera små, roliga vaser. Det blir vackra stilleben som lyfter hela rummet och som går att variera i oändlighet.
 2. Favoritdesigner?
  – Kate Spade. Hennes formgivning gör mig verkligen glad. Och så gillar jag nästan allt som är finskt. Den strama, avskalade designen tröttnar jag aldrig på.
 3. Smultronställe i Stockholm?
  – Kvarterskrogen Pastis här i Gamla stan. Det är en sådan skön blandning av människor där. Jag är där ofta och hejar på såväl turister som Gamla stanbor jag känner.
 4. Kommer inte innanför tröskeln hemma hos dig?
  – Fula saker. Det spelar ingen roll om det är en vas eller en dammsugare eller en osthyvel
 5. Ditt bästa inredningstips?
  – Omge dig bara med saker som du tycker om eller som fyller en funktion. Och skynda långsamt när du inreder. Strunta i hur det ”ska” vara enligt inredningstidningarna, tänk i stället efter vad du själv gillar och mår bäst av.

Text: Charlotte Pehrson  Foto: Orlando G Boström

 

FLER BILDER FRÅN KARINS SKÖNA HEM

Karin Mannerstål Karin Mannerstål

Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål Karin Mannerstål

 

- Annons -