Somrigt året om i Kattis Ahlströms hus

KATEGORI

Sommar året om i Kattis Ahlströms hus och kök

För två år sedan flyttade Kattis in i sitt nya, moderna hus, norr om Stockholm. Idag trivs hon i det härliga grannskapet med charmiga villor och med naturen strax utanför dörren.

Kattis Ahlström närbildKattis Ahlström

Bor: i Saltsjö-Boo, norr om Stockholm.
Familj: Ebba 19 och Love 18 som bor hemma.
Yrke: Programledare, entreprenör, tidigare chefredaktör och generalsekreterare BRIS.
Aktuell: i SVT under hösten samt med en ny chefspodd.

 

Kattis Ahlström har nog inte riktigt bott in sig ännu. Efter att ha lämnat en gammal villa i sekelskiftesstil, så ter sig vardagslivet lite annorlunda på moderna ytor, främst när det gäller köket där också naturen blir en påtaglig inspirationskälla.

Husets hjärta består av kök, vardagsrum och matrum med öppen planlösning. – Jag bodde tidigare alldeles i närheten, så jag letade efter ett hus i mitt favoritområde.

Kattis Ahlström hus - vitt kökLjusa, moderna ytor matchas med en och annan färgklick

Hon föll direkt för huset som är en modern villa med tre plan inramat av en naturskön tomt.

– Livet blir så enkelt med ett modernt hus. Huset är byggt 2006, det är rödmålat och har ändå en härlig bullerbykänsla. Jag kände direkt på visningen att detta är ett snällt hus. Det satt liksom i väggarna.

Vibbarna gav mig en känsla av att det funnits bra relationer i huset. Det tyckte jag om. Men visst har det varit en praktisk omställning när man flyttar, men det är också skönt när man inte behöver fixa en massa för att få det personligt och trevligt, berättar Kattis.

Bara lite renovering

Förutom lite färg här och där och en fondtapet framför matbordet, så har Kattis faktiskt inte behövt renovera särskilt mycket.

– Mysfaktorn är viktig för mig. Jag vill att alla ska känna sig hemma och jag vill att det känns som ett personligt hem. Däremot älskar jag inte mitt kök och har faktiskt inte riktigt blivit kompis med det än. Man får göra avkall mellan det stora rymliga och lantliga för mindre ytor i köket. Man kan ju alltid sitta vid det stora matbordet i vardagsrummet om man blir flera. Men jag tycker ändå om när man ser vem som bor där och att det finns en viss, genomgående stil, säger Kattis.

Kattis Ahlströms hem i kakelDet läckra mörka kaklet skiftar i olika nyanser av blått, brun och grått.

Som kompensation har hon naturen invid knuten och på markplan. Det är grönt och lummigt på sommaren och underbara kvällar i skymningen på vintern. Stora ljusinsläpp och ­generösa fönsterytor ramar in matbordet på ett trevligt sätt. Traditionellt kanske, men med moderna inslag.

En altandörr leder direkt från köket ut till grönskan utanför. Arbetsköket har en ganska vanlig lösning, här bryts vita ytor som skåpsdörrar med ett läckert mörkt kakel på väggen. Det är snyggt med kakel som har mindre och smalare rutor än de vanliga 9×9 kakelplattorna. Matplatsens stiliga fondtapet blir en spännande detalj, särskilt tillsammans med de långa och graciösa liljorna.

– Det är ett varmt, personligt och välkomnande kök med naturen utanför och det var definitivt det jag föll för när jag såg det.

En känsla av lugn och ro

Kattis har en fenomenal känsla för personlig inredning. Bordduken är av lagom skrynkligt linne, där rynkorna liksom ” sitter perfekt” och hon har lyckats skapa en känsla av lugn och ro överallt, med dova fina färger och textilier i linne. Men hon slår ifrån sig och säger att det alls inte är på det sättet.

Kattis Ahlström hus - i köket– Ett sekelskifteshus med ett lantligt kök ställer vissa krav. Då måste man hålla en viss stil, pynta på ett passande sätt. Men jag vill göra som jag vill för stunden. Ser jag något läckert som jag faller för, så köper jag det. Jag känner mig inte bunden vid en viss stil.

Kattis kök känns både levande och tilltalande. Och ganska genomtänkt skandinaviskt med jordnära färger i naturmaterial som bryts med minnen och utländska influenser som alla sätter en personlig prägel på köket. På golvet står en giraff. I fönstret står en antik ankpress.  Och där står en buddha board – vad är det?

Nu skrattar hon. – En målarplatta. Man målar bara på den med pensel och med vatten och kan koppla av en stund, rensa hjärnan, leva i nuet. Gäster kan sitta här och måla lite, och prata lite, medan jag lagar maten.

Jag gillar­ att blanda saker och tycker att ett hem ska spegla stämningar och humör. Når jag sökte efter ett bokstöd så fick jag tag i ankpressen i ett antikvariat. Så kan det gå. Giraffer i olika storlekar står överallt i huset.  Jag har nog varit en giraff i ett tidigare liv, säger hon.

Viktigt att vara närvarande

Hemmet präglas av en speciell ”Kattis-närvaro” och det handlar om närvaro, även på jobbet eller när hon föreläser.

– Idag är det tufft att vara närvarande och fokuserad. Men du gör helt enkelt ett bättre jobb om du är närvarande. Du ser resultat i dina relationer med medarbetare, familj och vänner. Eller att vara närvarande som mamma. När vi kan vara närvarande så påverkar det verkligen våra liv i en positiv riktning.

I somras slutade Kattis efter tre och ett halvt år som generalsekreterare på Bris, Barnens rätt i samhället, där hon jobbat sedan våren 2012 och drivit ett långt och intensivt förändringsarbete. Med en spikrak karriär som folkkär programledare och moderator på välgörenhetsgalor sedan tidigt 90-tal fick hon 2005 Kristallenpriset som bästa kvinnliga programledare. Att hon varit chefredaktör på ICA-kuriren och på den egna tidningen Kattis & Co, har gett henne breda erfarenheter inom media som hon kan falla tillbaka på.

– Jag känner att måste gå vidare nu och behöver nya utmaningar, kanske lite mer kreativitet också. Men jag har inte funderat klart än och gör ingen långtidsplanering. Jag har svårt att lämna TV och radio, så det blir lite comeback i SVT så klart och så ska jag lansera den nya chefspodden, en ny inspirationskälla för chefer där olika typer av ledare från olika branscher kommer att intervjuas och lära andra chefer att hantera svåra samtal, obekväma situationer och ge dem modet att våga göra fel.

Liksom hemma planerar hon heller inte karriären på längre sikt. För Kattis är det snarare en fråga om att göra något i samråd med humöret för dagen.

– Men jag håller högt tempo och behöver utveckla mig hela tiden, så vi får se.

Kattis Ahlström hem - LiljaKattis Ahlströms hustips för en personlig stil:

  1. Använd naturnära textilier för att göra hemmet behagligt och binda samman rummen.
  2. Satsa på dova färger som står sig. Klatcha till det med en färgglad kudde eller någon annan rolig detalj som ögat kan fastna på.
  3. Inte vara rädd att blanda saker och minnen som du tycker om att ha omkring dig även om de är i olika stilar.

Text: Jeanette Gardner  Foto: Orlando G Boström

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -