Gunnel Carlsson har i en lummig villaträdgård på 800 kvm, i en gammal del av Arlöv skapar ett orangeri. Det gamla garaget har förvandlats till en vacker och väldoftande vinterträdgård där medelhavsväxter får ett hem under den kalla årstiden.

Text Jeanette Gardner foto Tine Guth Linse

Det är rena rama lyckan att gå in i ett rum som doftar så gott av grönska och fuktig jord. När växterna trivs, blir man blir snäll och harmonisk, berättar Gunnel medan hon petar ner jord i några krukor.
Det spelar ingen roll för Gunnel om det kommer jord och lera på händerna. När hon jobbar med växter i sitt eget orangeri känner hon frid i själen och är totalt lycklig.
Orangeriet är egentligen ett gammalt garage, ett tegelhus som nu har gett plats för mängder av olika medelhavsväxter, kryddor och nya skott. I en glasflaska står några kvistar av den rosa Magnolian och smuttar på lite vatten för att slå ut i blom lite tidigare än i trädgården. Den får inte rötter och kommer inte heller att planteras ut.
– Även så här års, tidigt på våren, planerar jag inför kommande säsong. Jag är ute jämt och det finns alltid något att göra på tomten. Jag krattar, plockar ogräs, funderar på vilka växter jag ska välja och jag sätter skott till vårsådden.
I Gunnels orangeri trivs bland annat aprikosträd, timjan, rosmarin och myrten och det doftar ljuvligt härinne.
– Att dagligen vara omgiven av så mycket växtlighet och att jag själv kan få min närmiljö att bli vacker, se hur allt kommer till liv, är så nyttigt och trivsamt. Det är min terapi, säger Gunnel.
På 1500-talet blev det modernt på slott och herresäten att bygga orangerier, där man ställde in en samling krukväxter och plantor som hade svårt att klara den nordiska vintern. Många förväxlar orangeriet med växthuset. Inget kan vara mer fel.
– Förr var ett orangeri en statussymbol. Här stod palmer och citrusträd från medelhavet. Det är ett övervintringshus och skiljer sig från ett växthus,
eftersom det måste ha en murad sida för att det ska bli varmare. Ett växthus däremot har ju glas runt om, berättar Gunnel, som själv kom på idén till att bygga ett orangeri för några år sedan.

Idén blev verklighet

Sagt och gjort. Snilleblixten blev verklighet och fick god skjuts av en äkta hälft som var med på noterna. Bilen fick en ny carport och Gunnel började bygga om. Hantverkare hjälpte till att sätta in spröjsade glasfönster och dörrar i väggarna som sedan kalkades vita.
– Det behöver inte kosta en förmögenhet. Mycket kan man göra mycket själv. Skrapa, kitta och måla om fönsterkarmar, och korgmöblerna hittade jag på Blocket.
– Bilar måste inte stå inomhus på vintern, men det behöver en del växter göra om de ska kunna övervintra. Så vi körde ut bilen och körde in växterna och vad fräscht det blev! Nu fick jag plats med kryddor och frukter som myrten, oliv- och citrusträd och cameliablomman som trivs över vintern i en temperatur på sådär 8 grader.
I vinterträdgården la de in ett praktiskt golv av marktegel som skulle tåla både lera, vatten och stora krukor. Lättstädat blev det också och en fantastisk känsla som även inbjuder till trivsamma middagar.
– Det har väl hänt att vi suttit här någon gång, men mest är det faktiskt jag som arbetar här med mina växter. Häromdagen planterade jag om mina pelargoner. När solen ligger på så kan det faktiskt bli 15-20 grader härinne.
Mest för syns skull står en svart gammal, småländsk järnkamin i ett hörn, ett arv från en släkting, och ett kärt minne. Men Gunnel vill inte riktigt tända den. Men för myskänslans skull ställer hon in några fina stearinljus. Det är mest på loppis som Gunnel hittar gamla, läckra lyktor som får pryda de fina små hyllorna på väggen.

Frodig blomkarriär

Just kan vi se Gunnel i programmet Trädgårdskampen i SVT på tisdagkvällarna. Tio trädgårdsentusiaster tävlar om att omvandla en jordlott på 70 kvm till den vackraste trädgården i mannaminne, samtidigt som de utsätts för en rad spännande utmaningar. Gunnel sitter i juryn.
– Jag tycker om variationen i programmet. Det är en spännande tävling, samtidigt som det blir lärorikt och roligt.
Senare i vår kommer hon tillbaka i det populära tevemagasinet Go’kväll och snart börjar hon förberedelserna inför sommarens stora trädgårdshändelse Tusen Trädgårdar. Det är ett evenemang där entusiaster, trädgårdsamatörer och vanliga villaägare öppnar upp sina trädgårdar för besökare.
Gunnel har varit nyhets- och kulturjournalist under hela sitt yrkesliv. Intresset för det gröna rummet har gått i arv. Hennes pappa var trädgårdsmästare och hon växte upp på en plantskola i Asarum i Blekinge. Det gröna livet har alltid varit en naturlig del av hennes vardag, men på senare år även blivit en utvecklande karriär.

Gunnels bästa TIPS för ett ORANGERI

• Välj ett tåligt golv som är lättstädat och klarar vatten, lera och tunga krukor.
• Håll en jämn temperatur. Fundera på om du behöver sätta in ett extra element.
• Golv, fönster, inredning – allt behöver inte vara dyrt. Mycket kan man hitta andra hand.
• Ha kul, engagera dig – du får igen det tusenfalt när du sedan bara kan få dofta och njuta.

Odlarglädje i Gunnels orangeri 4 Odlarglädje i Gunnels orangeri 1 Odlarglädje i Gunnels orangeri 2 Odlarglädje i Gunnels orangeri 3