Martin Timell i drömköket – han ger även trivseltips

KATEGORI

Martin Timell visar upp drömköket

Martin Timell är en folkär programledare sedan 1997. Han har byggt och tipsat oss om hur vi äntligen kan fixa till det hemma. Själv trivs han allra bäst i köket Martin Timell har stenkoll på de senaste inredningstrenderna och i hans eget drömkök finns det gott om plats för massor av skratt och god mat.

Köket har blivit en oas i hemmet och en övervägande del av svenska folket lever hellre sina liv i köket än i något annat rum. Här har vi det mysigt tillsammans, vi diskuterar allt och dryftar problem. Martins vardag består av en hel del representation och ett ständigt flaxande mellan möten.

Mobilen ringer oavbrutet. Då är det viktigt att åtminstone ha en mysig vrå där man kan koppla av en stund tillsammans med familjen.

Läs också: Robin Stegmar kryddar med lantlig charm

– Då träffas vi i köket. Det är ju här som det händer saker. Över en bit mat kan jag snabbt ta del av all viktig information som jag behöver veta för att hålla mig uppdaterad om alla i familjen.

– Jag gillar rymliga kök där jag kan fixa och dona utan problem och stora ytor med plats för många. Mitt kök ska kännas inbott, inarbetat och ha en viss patina. Allting behöver inte vara perfekt.

Snarare handlar det om hållbarhet och bra materialval som ger en skön känsla. Idag finns det inga normer längre för hur man måste bygga sitt kök.

– Förr skulle det vara 60 cm här och 40 cm där. Nu kan man göra precis hur man vill i köket. Det finns en uppsjö av valmöjligheter och mängder av olika färger och träslag. Och tack och lov för att vi kan höja diskbänken och inte behöver böja oss hundra gånger och att vi kan få upp ugnen till ögonhöjd så vi kan se maten som vi lagar.

Man måste tänka på att det ska bli praktiskt och lättarbetat. Jag tycker dessutom att man ska vara ärlig med materialet när man planerar sitt kök och inte snåla. För mig är det en självklarhet att till exempel installera värmeslingor om man väljer ett stengolv.

Borta bra men köket bäst

Hos Martin Timell handlar materialval inte enbart om skåpsluckor och de senaste vitvarorna. Köksredskapen är minst lika viktiga.

– Mina japanska knivar kan jag inte leva utan och med ordentliga arbetsredskap blir det ju roligt att laga mat. Köket är också den naturliga samlingsplatsen för festen och Martin bjuder hellre goda vänner på en trevlig middag än att gå ut på fina restaurangen. Han älskar klassisk svensk husmanskost när den är som allra bäst.

Idag lagas det bruna bönor och fläsk. Det rimmade fläsket ligger i en skål redo att daskas i den smällheta stekpannan vilken sekund som helst.

– Jag vill äta enkel mat utan en massa krimskrams. Pannbiff med lök, kåldolmar… lättlagat, gott och billigt.

Martin Timell ger trivseltips

Vad är viktigt att tänka på när man vill ha det där riktiga drömköket? 

  1. Var konsekvent. Tänk smart från början. Bestäm dig för en idé och håll dig till en och samma stil rakt igenom så att det ser genomtänkt ut och köket får en enhetlig känsla. Att blanda stilar hit och dit är aldrig en smart lösning.
  2. Behåll lite av ditt gamla. Häng inte upp dig på att köpa den allra trendigaste köksinredningen och skaffa allt nytt. Ett kök ska leva. En sliten pryl eller bänk och mormors gamla skål ger ett mänskligt intryck och det blir mer personligt än om man har allt vitt, rostfritt och sterilt. Då vågar man röra sig i köket och ställa till det.
  3. Tänk på belysningen. Vi har som vana att hänga upp en stor lampa över köksbordet och kanske ha något ljus över arbetsbänken. Men tänk på att flera ljuskällor ger en behagligare och varmare känsla. Punktbelysning är alltid trevligt. Här i mitt kök har jag 12 små ljuspunkter spridda över kök och matplats.

Text: Jeanette Gardner
Foto: Orlando G Boström

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -