- Annons -

SVT-meteorologen Pia Hultgren älskar havet och väder med action. Hemma på Lidingö har hon allt utanför knuten.

”Jag har världshaven utanför husknuten.”

Pia Hultgren

Genom tv-rutan har hon blivit ”Väder-Pia” med svenska folket. Hon bjuder ofta på sig själv och tog till exempel nyligen in riktiga snöbollar i tv-sändningen.
– Idén fick jag fem minuter innan, säger hon och skrattar.
Även om hon stormtrivs med att förklara vädret från tv-studion, finns det inget som slår att göra lokala prognoser på plats utomhus.
– Man kan aldrig göra en bättre prognos än när man själv känner luftfuktigheten och var det blåser ifrån. Det är väldigt kul!
Pia Hultgren har arbetat på många idrottsevenemang, bland annat Alpina VM i Åre, och varit ansvarig meteorolog under de kungliga bröllopen. När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel Westling var det ett par procents risk för regn där kortegen skulle gå, men Pias prognos var att de skulle klara sig. Hon fick rätt.
– Jag var så lycklig när de satt i sin vagn och slapp regnet! Det var ju en anspänning för mig som ingen annan förstod, säger hon.
Nu i slutet av februari ska hon till Dalarna för att ge väderprognoser åt både tv-tittare och skidåkare under Vasaloppsveckan. Hon har gjort det förr och tycker att det är lika roligt varje gång.

”Jag älskar vintern”

Pia Hultgren – Jag älskar vintern, särskilt februari som är en underbar månad. Jag är ett vinterbarn och är i mitt esse då. Man kan rulla sig i snön och basta, men också börja vända ansiktet mot solen och känna att våren är på väg. Det får gärna blåsa och snöa. Juli är den mesigaste och tråkigaste månaden på året. Allting står stilla och är jämngrönt och jämnvarmt, säger hon och skrattar.
Pia Hultgren har alltid älskar väder och att vara ute i naturen. Mamma Gun är från Dalarna och pappa Elmer kom från Gotland. Familjen var mycket i skogen och i fjällen. Pia har många särskilt starka minnen från fjällvandringar med sin pappa.
– En julaftonskväll var han och jag ute med skidor på fjället. Det var fullmåne och alldeles stilla. Den upplevelsen gjorde djupt intryck på mig.
Familjen hade också en liten motorbåt, vilket väckte intresset för havet. Pia började i segelskola när hon var nio år och gick sedan varje sommar – tills hon själv blev seglingsinstruktör.

Pratar om seglingen varje dag

Pia Hultgren

Den stora tavlan är ett fotografi från en seglats som Pia och Erik gjorde 2007.

Hemma i den nybyggda villan på Lidingö, där hon bor med sin man Erik och hans två barn, är det lugnt och tyst. Hemmet är öppet och ljust och utanför de stora fönstren syns havet vart man än vänder blicken.
– Att få leva med horisonten och det fria så nära inpå är outstanding. Vilka kontraster! säger hon med ett leende när hon visar oss runt.
I hallen hänger en stor världskarta på ena väggen. Pia och Erik kom i augusti hem från en nio månader lång seglats över Atlanten och Stilla havet med segelbåten Spirit.
Hon och maken delar samma passion för segling, och det var också seglingen som förde dem samman när de möttes för tio år sedan, under Gotland Runt.
– Vi pratar om resan varje dag, vi är så uppfyllda av den. Sedan vi kom hem i augusti har jag ett annat ”sug” inombords när jag tittar ut mot vattnet här hemma. Jag känner verkligen att det faktiskt är samma blåa vatten som vid Galapagos, Franska Polynesien, i Stilla havet …

Pia Hultgren“Att få leva med horisonten och det fria så nära inpå är outstanding.”

 

 

 

”Huset är perfekt för fest!”

Pia HultgrenDet här huset är perfekt för fest. Vi brukar ha dans här nere i vardagsrummet. Det blir så bra med de olika nivåerna i golvet, säger Pia Hultgren.

När de kom hem hade de en polynesisk temafest för sina vänner. I villan syns fortfarande resterna av festligheterna: en liten ukulele ligger på ett bord, en kokosnöt-bh livar upp en hylla och en liten trästaty tronar i vardagsrummet. Det är ett förstapris från Tahiti Pearl Regatta som de vann under resan.
– Det här huset är perfekt för fest, säger Pia. Vi brukar ha dans här nere i vardagsrummet. Det blir så bra med de olika nivåerna i golvet.
Huset går genomgående i vitt, grått och blått, med undantag för ett par runda röda mattor i vardagsrummet som ger en varm känsla.
– För mig är det viktigt att hemmet känns varmt. Jag har inte så mycket tid för inredning, även om jag tycker att det är roligt. Jag vill gärna ha färg, men det ska ändå vara lugnt och harmoniskt.
Sedan de flyttade in för sex år sedan har de inte behövt göra särskilt mycket med huset.
– Jag har ändrat om lite i köket och köpt gardiner. Jag är väldigt stolt över de senaste med segelbåtar på som hänger på ovanvåningen, säger hon.*

Gjorde karriär inom Försvaret

Pia Hultgren

Den handhållna vindmätaren kommer väl till pass både i jobbet och till sjöss.

Intresset för meteorologi började med en kvällskurs. Efter gymnasiet visste hon inte riktigt vad hon ville bli, mer än att matematik och fysik var hennes favoritämnen. Efter första föreläsningen med den framstående, numera framlidne, klimatforskaren Bert Bolin, kom tårarna.
– Jag grät i bilen på väg hem. Jag var alldeles trollbunden, helt frälst.
Under meteorologutbildningen tog hon sedan ett sabbatsår inom Försvaret där hon gjorde lumpen, något som sen ledde till en karriär som meteorolog för olika flygflottiljer runt om i landet.
– Åren i Försvaret har format mig mycket. Jag har lärt mig att lita till min kunskap och min kompetens, och att vara tydlig i mitt budskap. Jag är inte rädd för att ta ställning i en prognos. Vem ska annars tolka och säga hur vädret ska bli? säger Pia Hultgren
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att jag alltid möter så många positiva människor. Folk förstår vad jag säger och verkar uppskatta det jag gör. Det är den största inspirationen.

Om Pia Hultgren

Bor: Villa på Lidingö utanför Stockholm.
Familj: Maken Erik, bonusbarnen Sofia, 14, och William, 12, och hundarna Charlie och Leo.
Aktuell: Meteorolog i SVT och ansvarig meteorolog på plats under Vasaloppsveckan.
Favoritplats: Djurgården, som är Stockholms lunga. Och Lidingö förstås.
Bästa fredagsmyset: Att sitta vid brasan med ett glas rött vin.
Trädgårdsambition: Till våren ska det bli lite mer blommor och färg.
Senaste renoveringen: Garaget, till följd av en vattenskada.
Inredningsdröm: Att ha en kamin i köket.
Hemsida: spirit.se (seglingsblogg)
Facebook: Pia Hultgren på SVT

5 snabba med Pia Hultgren

 1. Vilken film såg du senast?
  – ”En oväntad vänskap” av Abdel Sellou.
 2. Favoritmusik?
  – Jag och Erik lyssnar oftast på reggae eller soft loungemusik. När jag är ensam hemma lyssnar jag på allt möjligt.
 3. Din inredningsstil?
  – Lugn men ändå glad. Lite färg men ändå harmoni.
 4. Bästa inredningsdetaljen?
  – Det får bli våra nya gardiner med segelbåtar på ovanvåningen. Jag är väldigt stolt över att jag hittade dem!
 5. Vart går er nästa seglats?
  – Vi ska utforska Medelhavet.

Extramaterial – film

 

Text: Charlotte Pehrson
Foto: Orlando G Boström

- Annons -