- Annons -

Tommy Nilsson – “Ett hem måste leva och andas.”

Fakta Tommy Nilsson:

Bor: Villa i Roslagskulla utanför Stockholm. Familj: Sambon Linda och gemensamma sonen Tim, 5 år. Har sedan tidigare barnen Angelica, Kalle, Linn och Isak. Gör: Artist, sångare och låtskrivare. Aktuell: Medverkar i Så mycket bättre på TV4 samt släpper egen ny musik (en låt i månaden som finns på bl.a. Spotify. Hemsida/facebook: tommynilsson.com

När Tommy Nilsson inte medverkar i Så mycket bättre är han ute och spelar, släpper ny musik – och planerar för en föreställning om livet. Sin kraft hämtar han hemma. – Det finns inget bättre ställe på jorden, säger han.
Tommy Nilsson

Folkkära Tommy Nilsson har ett långt artistliv bakom sig. Ändå tycker han att musiken är roligare nu än någonsin.

– Jag tror att mitt bästa ligger framför mig. Kanske inte de stora kommersiella framgångarna, men sådant jag verkligen brinner för och vill göra. Jag har stora planer! säger han.

Tommy Nilsson har varit artist i över 40 år. Första skivan kom 1977, som sångare i rockbandet Horizont. Han slog igenom stort som soloartist i Sverige med låten Allt som jag känner tillsammans med Tone Norum 1987, och två år senare vann han Melodifestivalen med låten En dag. Han har haft ett stort antal hitlåtar, bland annat låtarna Dina färger var blå och Öppna din dörr, och har även medverkat i musikaler och teaterföreställningar och gjort svenska röster till tecknad film. Så sent som i våras stod han åter på Melodifestivalens scen tillsammans med Patrik Isaksson och Uno Svenningsson. För tre år sedan kom albumet Stay Straight on the Current Road och nu i höst släpper han flera nya egna låtar digitalt, bland annat Samma människa, som finns på Spotify.

– CD-skivan är ju mer eller mindre död, det gäller att hänga med och anamma hur unga musiker gör nuför-tiden, säger han och skrattar.
Tommy Nilsson

Ett av hemmets två vardagsrum. Tavlan på väggen har Tommy själv målat. ”Mina tavlor är lite abstrakta. Jag går på känslan och struntar i vad det blir, men det ska sticka ut och fånga ögat”, säger han.

Medverkar i Så mycket bättre

Nu under hösten får vi lära känna Tommy Nilsson i rutan varje vecka. Han deltar i TV4:s succéprogram Så mycket bättre tillsammans med Lisa Ekdahl, Danny Saucedo, Little Jinder, Jill Johnson och Magnus Carlson från Weeping Willows.

Ett av de starkaste minnena från inspelningsveckan på Gotland var när de gjorde hyllningsprogrammet till sångaren och konstnären Freddie Wadling, som också skulle ha medverkat men som gick bort två veckor innan.

– Det kändes väldigt fint att få bidra till hyllningen. Det blev en sorglig start på veckan, men det förde också oss samman som grupp direkt och gjorde att vi blev väldigt tillåtande mot varandra, säger Tommy.

Den kommande tiden lär bli fortsatt intensiv. Förutom Så mycket bättre, spelningar och nya låtar, förbereder han en konserthusturné som drar igång i slutet av februari och ytterligare en stor turné till sommaren. Dessutom jobbar han på en egen musikföreställning i teatermiljö.

– Jag har fyllt 56 år, vilket ju inte är någon ålder alls egentligen. Men min publik, som är lika gammal, vill kanske inte stå på en nattklubb klockan halv ett på natten längre. De vill kanske också ha något mer än musiken.

Jag håller på att hitta andra former för mitt musicerande, andra sätt att ge dem en konsertupplevelse.
Tommy Nilsson

Tommys hem är fullt av influenser från världens alla hörn. Det vackra lila överkastet är köpt i Indien.

Funderar över livet

Tommy vill inte avslöja för mycket om sin kommande föreställning. Men den röda tråden är funderingar över livet.

– Man får nya tankar med åldern, det går inte att bara att skriva ”pojke möter flicka”-låtar. Jag befinner mig nog just nu på en andlig resa, lite sökande så. Jag tror att alla kommer dit någon gång.
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson

Hur är det att vara Tommy Nilsson?

– Jag är på en bra plats i livet och mår väldigt bra, på alla sätt. Jag har lagt om min livsstil, vilket jag började med för sex år sedan när jag slutade dricka alkohol, och jag tycker det är roligare än någonsin med musik.

För fem år sedan fick han och sambon Linda Olsson, som är musikalartist, sonen Tim. Tommy har fyra barn sedan tidigare. Det dåliga samvetet över att vara borta mycket, som han ofta hade när de andra barnen var små, har han inte i dag.

– Självklart tänker jag på Tim först och främst, att vi ska få kvalitetstid tillsammans och verkligen göra saker ihop. Men när det gäller arbetet så tror jag det är viktigt att man tar ett beslut. Jag vill jobba med det här, detta är vad jag är duktig på och vad jag tror kan ge andra människor någonting, säger han och fortsätter:

– Jag träffade en shaman en gång som sa att om jag njuter av det jag får vara med om, så speglas det när jag kommer hem. Min son kan se i mina ögon att pappa är glad, för att pappa har gjort något han verkligen tycker om. Då delar man med sig av sin glädje på ett annat sätt än om man har dåligt samvete. Jag vill visa mina barn att man faktiskt kan leva sin dröm, samtidigt som man kan vara en så bra förälder som man bara kan.
Tommy Nilsson

Utanför verandan står en korg med filtar och scarves.

”Platsen måste kännas bra.”

Under flera år pendlade de mellan Tommys hälsingegård i Färila, där han bott i 20 år, och Lindas lägenhet i Stockholm.

– Linda ville bo i stan och jag ville bo på landet, så det blev en kompromiss.

För två år sedan flyttade de in i huset på 150 kvadratmeter, som ligger mellan Norrtälje och Åkersberga. Det av-görande var platsen.

– Jag bryr mig inte om storleken på huset eller hur det ser ut, bara det KÄNNS rätt. Hemmet är så viktigt. När man kommer hem ska man känna att det finns inget bättre ställe på jorden.

Inredning har alltid varit ett stort intresse. Eftersom Tommy flyttade från en stor gård på 350 kvadrat med massor av möbler och Linda hade sina saker, fanns inget behov av att köpa nytt. De har blandat friskt. Tommy beskriver inredningen som ett mishmash av grejer.
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson

Viktigt med affektionsvärde

– Både jag och Linda är måna om att ha det fint och mysigt hemma. Vi slängde ut lite möbler här och där och det blev bra. Det är viktigt för oss att omge oss med sådant som vi tycker om, som har ett affektionsvärde. Det kan vara en gubbe av lera som Tim har gjort, som man blir fylld av glädje av när man går förbi.

Tommy tycker om att ha olika stationer, där man kan gå och sätta sig beroende på hur man mår. Därför har de till exempel två vardagsrum. I det ena står en gigantisk ängel och vakar.
Tommy Nilsson

Den stora ängeln som Tommy köpte i Hälsingland står utanför sovrummen. ”Jag tyckte att den var vacker.”

– Jag köpte den i Hälsingland. Den är så vacker, tycker jag, och den har en andlig betydelse för mig. Samtidigt är den ju lite kul och knäpp också. Men jag tror på att blanda – och på att våga!

Hemmet är fullt av färg; mattor, kuddar, sängöverkast, detaljer och vackra tavlor. Tavlorna har Tommy själv målat. Han har fått förfrågningar om att hålla utställningar, men tycker inte att han har tillräckligt många verk ännu.

 

– Nej, jag målar på amatörnivå, lite abstrakt sådär. Jag tänker: I dag ska jag måla en röd tavla och så struntar jag i vad det blir för något. Känslan styr alltid.

Han tycker att vi svenskar ofta har lite kaffe latte-varning i våra hem.

– Jag gillar färg, det ska sticka ut och fånga ögat. Slumpen är en väldigt stor variabel när jag målar, och även när jag inreder och gör musik. Allting måste vara organiskt. Det ska leva och andas. Man måste vara modig också, våga bara slänga ut något och se hur det blir.

Tommy Nilsson

Text: Charlotte Pehrson Foto: Orlando G Boström

FEM SNABBA

Vem kom du närmast i Så mycket bättre?
– Danny Saucedo har jag alltid haft ett gott öga till och de banden stärktes. Han är som en lillebror.

Vem imponerades du mest av?
– Josefine Jinder (Little Jinder). Hon kan verka lite provocerande, men har en poäng i det mesta hon gör. Hon överraskade mig mest, både som musiker och som ung tjej, med allt vad unga tjejer får leva med nuförtiden.

Vad är du inte?
– Pedant!

Jag har hört att du gillar tv-apparater..?
– Ja, jag är en riktig tv-man. Jag hade sju stycken hemma i Färila, de stod på hela tiden. När jag bor på hotell och inte kan sova har jag alltid tv:n på. De är som kompisar.

Smultronställe hemma?
– Min friggebod där jag skriver musik. Jag älskar att vara där.

OBS! Klicka på bilderna för att förstora dem!
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy Nilsson
Tommy NilssonTommy Nilsson Tommy Nilsson

 

- Annons -