- Annons -

Naturen är ändå vackrast..

En vildäng med stor passion, ett avslappnat förhållnings-sätt till trädgården och tydliga idéer om hur man skapar en. Kajsa Vildängen har gjort besöksträdgården till Astrid Lindgrens Näs och är i full färd med att utveckla Norrvikens trädgårdar i Båstad. Nu drömmer hon om en egen idéträdgård och slingrande ligusterhäckar i Blekinge.

NAMN: Kajsa Vildängen 40 år.
FAMILJ: Kärbon Anders Svensson 48 år, Barnen Klara 16 år och Hilma 13 år.
YRKE: Trädgårdsmästare och entreprenör.
BOR: Växlar mellan Berg utanför Växjö, Mellbystrand och Blekinge.
AKTUELL: Utvecklingen av Norrvikens trädgårdar i Båstad.

Kajsa Vildängen tycker om att överraska besökarna med musik när går uppför gången mot Villa Abelin.

Norrvikens trädgårdar ligger ännu i vintervila, men vid en närmare titt pågår här beskärningsarbeten och renoveringar. Det ger hopp och väcker vårkänslor. Jag möts av en rödblond kalufs och ett leende som lyser i gråvädret. –Det är alltid fullt upp här. Vintern är en otrolig rikedom, med lugn att kunna fokusera på det som ska komma. Kajsa Vildängen är trädgårdsmästare och entreprenör. Uppdraget här på Norrviken är att få platsen att blomma igen. Men oavsett vilka trädgårdar hon skapat genom åren så har det yttersta målet varit detsamma.

– För mig är trädgården ett redskap för att väcka känslor, känslor som ger energi och avkoppling, men den ska inte alltid vara det man förväntar sig. Jag tycker om att överraska lite. Kajsa växte upp på landet i Småland och smittades av sin farmors lust för trädgården. Hon byggde upp trädgårdsbutiken Klockaregården utanför Växjö och gav sig sen hän åt det egna projektet ”Drömmarnas trädgård”.

– Det var tänkt som en ny publikpark utanför Växjö, med konst och trädgård i ett. Tyvärr fick jag släppa det, men det var bland det mest lärorika jag gjort. Det var därigenom hon fick kontakt med Näs och uppdraget att skapa besöksträdgården till Astrid Lindgrens barndomshem. I hennes egen trädgård finns en robotgräsklippare, häckar och knotiga äppelträd. Hon tycker att den har en fin känsla att vila i.

– Mina grannar tycker nog att jag är konstig. Jag bor på tre ställen och pendlar mycket, så när jag är hemma vill jag hellre umgås med barnen och gå i skogen med vännerna än att vara i trädgården. När Kajsa skapar trädgårdar vilar idéerna ofta på samma grunder. Sådant som kan förvandla villaträdgården till den oas många drömmer om.

– Jag brukar alltid återkomma till tydlig rumsindelning, intima rum (mer än vanligt!), en häck till nära huset, mjuka former och mjuka häckar med prydnadsträd i. Och så ganska mycket grönt. Att trädgården har en terapeutisk funktion är hon säker på.

– Skogen och trädgården har ju en lugnande inverkan. Men många kan ju också bli stressade av den blommande prunkande trädgården. Då är de mer lugna, gröna trädgårdarna lättare att koppla av i. Kajsa dras till naturens fria former. Trädgårdslivet handlar så mycket om att gå sida vid sida med naturen, istället för att ta kontroll över den eller gå mot den. En vän viskade till mig en gång att naturen är ändå vackrast. Vi satt i naturen och solen silades genom tallkronorna, ner på mossgröna tuvor och ormbunkar.

Nu, några år senare, förstår jag innebörden i den där viskningen. Det är i Blekinge som Kajsas och Anders framtid nu börjar växa fram, men än så länge bara på skisstadiet. –Vi har en längtan om en plats att forma tillsammans, en trädgård att få bli gamla i, med slingrande häckar, blommande lundar, mattor av murgröna och många sköna små vrår. Innan vi skiljs frågar jag om hennes bästa trädgårdstips.

– Det är bra att kunna många växter men att använda få. Det ger ofta en stor harmoni, blir mer lättskött och snyggare. Men det är otroligt svårt att välja bort. Det måste man träna på. Och så förstås, att inte grubbla så mycket, bara börja.

“En trädgård ska ge energi och avkoppling, mycket lust och lite plikt.”

Kajsas inspirations tips

1. Chelsea flower show i London, mängder av energi och inspiration.

2. Le Jardin Plume utanför Paris med sin blandning av struktur och vilt.

3. Gunnar Martinssons trädgård på Ven. Finns i boken Tre mästare, tre trädgårdar av Lotte Möller.

 

TEXT Eva Linetti Eva [email protected]
FOTO: NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR

- Annons -