- Annons -

Porträtt med Ulrika Davidsson

Att ha hus kräver energi, det vet vi alla. Projekten avlöser varandra, trädgården kräver sitt nu på vårkanten. Kanske tryter orken efter ett deppigt corona-år? Vi bestämde oss för att be om lite boost från en av Sveriges mest omtyckta kost- och hälsoprofiler, Ulrika Davidsson.

Just nu är Ulrika aktuell med sin nya bok ”Allt om periodisk fasta” och hon har hoppet uppe om att sommaren 2021 ska bli bättre än 2020, att vi ska kunna umgås mer, kramas lite mer, äta ute, unna oss att känna allt det där vi saknat sedan världen ställdes på ända. Året som gått har hon ägnat åt att driva Ulrikas Kickstart med onlinekurser inom hälsa och hon har haft extra stora framgångar i krisen eftersom klienterna i fråga haft mer tid för sig själva. Men även om hon gläds åt de individuella målstolparna så är hon bekymrad över hur den stora samhällsbilden kring hälsa ser ut.

”Det är befriande att vara motvalls”

– Varannan svensk är överviktig enligt nya rön, framför allt män i alla åldrar, det är väldigt oroande. Trots att vi kan så mycket kring hälsa och mat så blir vi alltså bara tyngre, och det i sig gör oss mindre aktiva och till slut kommer de dyra följdsjukdomarna, vem ska bekosta dom i en redan ansträngd sjukvård? Vi måste dra i nödbromsen, säger hon.

Vad är huvudproblemet, tror du?

– Att vi äter alldeles för mycket. Och för ofta. Det räcker att gå tillbaka till sig själv på 70- och 80-talet, då sprang inte alla runt med köpta drycker i näven, vi åt på fasta tider, läsk var helglyx och vi var naturligt rörligare eftersom tekniken inte tagit över våra liv. Framför allt bänkade vi oss inte vid teven om kvällarna med något gott att småäta på. Vi fick en naturlig periodisk fasta på 12 timmar för magen, som väldigt få får idag.

Det där med periodisk fasta värnar Ulrika Davidsson om sedan många år tillbaka. Och med fasta menas inte ”svält” – utan att tarmen får den vila den behöver så att immunförsvaret hålls i balans och kroppen får tid för reparation och återhämtning. Periodisk fasta betyder helt enkelt att du begränsar antalet kalorier under vissa dagar alternativt undviker att äta mellan vissa timmar på dygnet.

– Vi utsätts ständigt för intryck som handlar om mat och man blir fartblind. Samtidigt har tallrikarna och kopparna blivit större, portionerna har följt efter och vi hinner sällan ens bli hungriga mellan måltiderna. Det är bara en väldigt liten grupp som faktiskt tar sig tid att laga sin mat från grunden, de allra flesta gör det inte på grund av upplevd tidsbrist.

Ulrika har fyra kök att laga mat i, det tillhör nog inte vanligheterna ens för ett matproffs. I lägenheten i Stockholm har hon ett ”ganska klassiskt modernt kök, inget särskilt alls”.

– Och det behöver jag inte heller, jag är mer intresserad av att ha bra råvaror att jobba med än en påkostad inredning.

På Gotland har hon sitt älskade sommarhus, en pärla från början av 1900-talet, där köket inte renoverats på många år.

– Det är murrigt och brunt och slitet med ett sånt där hemskt linoleumgolv, jättefult. Men det fungerar. Köket har stora arbetsytor och det är viktigt för mig. Jag behåller det lite på pin kiv nu, bara för att alla säger ”Men herregud, Ulrika, så här kan du väl ändå inte ha det?” Det är befriande att vara motvalls ibland, men också att behålla och värna det gamla, konstaterar hon.

ulrika davidsson
FOTO: MALTE DANIELSSON

Huset äger Ulrika tillsammans med sin före detta man. De delar upp tiden mellan sig över året och hittills har arrangemanget fungerat utmärkt. Ulrika bor in sig på ön över sommarhalvåret och då odlar hon också i den fina trädgården – sallad, morötter, rödbetor och örter som ofta finner sin väg in i restaurangen. Och det murriga köket är ganska enkelt att stå ut med, trots allt, eftersom hon i intilliggande lada har två kök till. Dessa använder hon när hon öppnar sin lilla ”Hemma hos Ulrika”-restaurang och när hon gör provlagningar och plåtningar till kokböcker.

– Mitt favoritkök är nog det lantliga i romantiskt blekrosa som ligger i ladans före detta svinstia. Där kockar jag till gästerna, helt underbart faktiskt. I andra änden ligger kontrasternas brunsvarta kök i stram, modern design och det passar till andra sammanhang. Att laga mat är ju min kärna, det jag verkligen älskar att göra.

Läs receptet: LAMMFÄRSBIFF MED FETAOST, RAMSLÖKSCRÈME OCH STEKT SQUASH

- Annons -