- Annons -

Tina Nordström arbetar i sitt barndomshem

Den vackra 1800-talsvillan vid Ramlösa Hälsobrunn där Tina Nordström bodde som barn är numera hennes kontor. I det gamla köket provlagar hon alla nya maträtter till sina kokböcker.

Tina Nordström park Tina Nordström

Tina Nordström närbild Tina Nordström en annan vinkel

Text: Charlotte Pehrson
Foto: Carolina Byrmo

 

Bor: Villa i Helsingborg
Kontor: Barndomshemmet i Ramlösa Brunnspark utanför Helsingborg
Familj: Maken Martin Holmqvist, barnen Albin, 9 år, och Elsie, 6 år
Yrke: Kock och programledare
Aktuell: Som jurymedlem i en ny säsong av ”Sveriges yngsta mästerkock” i TV4.

Tina Nordström hus» Jag och huset tycker om varandra. «

 

Tina Nordströms hus, den gula kamrersvillan från 1800-talet, ligger vackert inbäddad i den vintergröna Brunnsparken i Ramlösa utanför Helsingborg.

Ett stenkast bort tronar det magnifika Stora Hotellet, en av Sveriges största träbyggnader, där människor från när och fjärran tog in under hälsobrunnens storhetstid för att dricka av det järnrika, botgörande vattnet och roa sig.

Här ute, i ”världens bästa lekplats”, bland vackra almar och lindar, lät Tina Nordström fantasin flöda som barn. Hon växte upp i Brunnsparken och bodde i flera av husen – bland annat den ovannämnda gula kamrersvillan som nu är hennes kontor.

– Man behöver inte alltid gå så långt för att hitta rätt, säger hon och skrattar. Jag och huset tycker om varandra.

Tina Nordströms hus och kontor» Det är faktiskt bara ett jobb. Ett väldigt roligt sådant, såklart! «

I föräldrarnas gamla sovrum på andra våningen sitter Tina numera och knappar på datorn.

 

 

Föräldrarnas värdshus var som ett andra hem

Det är mitt på dagen när vi kommer på besök. Trappan knarrar på väg upp mot andra våningen. På det stora konferensbordet står tända ljus med kaffe och bullar uppdukat.

När Tina var liten var detta familjens vardagsrum.

– Välkomna! Jag har satt fram lite fika, säger hon med sitt varma, berömda leende

Tina Nordström fotoPå fotografiet syns Tinas föräldrar Björn och Gudrun, som drev Ramlösa Wärdshus under Tinas uppväxt.

I just detta hus bodde hon som liten under ett par års tid. Föräldrarna Björn och Gudrun köpte Ramlösa Wärdshus 1982 och strax därpå flyttade familjen till Brunnsparken från Påarp.

Att Tina Nordström blev kock är kanske inte så förvånande. Föräldrarna var ett känt krögarpar som drev Norrvikens trädgårdar och Rya golfklubb innan de köpte Ramlösa Wärdshus. Restaurangmiljön har alltid varit som ett andra hem för Tina.

– Mina föräldrar jobbade jämt, restaurangen var deras liv och blev ju vårt också. Farmor och farfar, som bodde i huset mittemot, passade oss ofta. När farmor hade lagt mig och min bror på kvällarna ringde vi alltid bort till mamma och pappa och ett par minuter senare kom de in som två levande smörgåsbord för att säga god natt.

Tina Nordström lampa

Lampan i konferens­rummet är ett loppisfynd

Skolkade för att äta friterad spätta

Men att Tina valde restauranglinjen på gymnasiet berodde snarare på att hon var skoltrött än ett brinnande matintresse.

– Egentligen var det bara serveringen och kokeriet som jag tyckte var kul, resten skolkade jag från. Jag satt mest på en kinarestaurang på söder i Helsingborg på dagarna och åt friterad spätta med remouladsås, säger hon.

Efter gymnasiet fick hon arbete på restaurang Jan Hurtigkarl & Co i Helsingör, sedan på Grand Hotell i Mölle, Petri Pumpa i Lund och Kattegatt Gastronomi och Logi i Torekov. Efter att hon deltagit i Årets Kock år 2000 tog karriären fart rejält, först med inslag i Nyhetsmorgon i TV4 och sedan med egna program i SVT, böcker och utmärkelser.

Trots alla framgångar framstår hon som väldigt naturlig och jordnära.

– Jag tar nog det mesta med ro. Jag tycker att jag känner mig själv bra. Och framför allt har jag distans till det jag gör, det är faktiskt bara ett jobb. Ett väldigt roligt sådant, såklart!

Nya avsnitt av Sveriges yngsta mästerkock

Hösten har varit intensiv för Tina Nordström, och det höga tempot har fortsatt även under vintern. Alla vårens tv-inspelningar planeras för fullt. De många samarbetena med kända varumärken rullar på, och när vi ses spelas de sista avsnitten inför den nya säsongen av ”Sveriges yngsta mästerkock” i TV4 in, där Tina för tredje året i rad är en av jurymedlemmarna tillsammans med Leif Mannerström och Markus Aujalay.

– Det är fantastiskt roligt att jobba med barn. De är inte tillrättalagda som vuxna och skiter fullständigt i om håret faller ner i ansiktet när de blir filmade eller om de säger de rätta sakerna, säger hon.

– Årets gäng är väldigt bra. De är så tajta i gruppen och pushar och uppmuntrar varandra. Det är det som är den stora hjälpen för barnen, det är där de får sin trygghet, inte av oss vuxna.

Tina Nordström kökI köket provlagar Tina alla nya maträtter.

Skickas in när någon gråter

Till skillnad från andra tv-produktioner, som ”Tina i fjällen” och ”Tina på besök”, sitter inte Tina vid rodret under inspelningarna av ”Sveriges yngsta mästerkock”.

– Småtrollen äger showen. Jag är bara en liten vas i sammanhanget. Det är en sådan stor produktion med 8–10 kameror, jag behöver inte dra i något.

Men hon har fått rollen som tröstare när tårarna är framme hos barnen.

– Leif och Markus är inte mjukisar, så det är jag som skickas in. Jag hör bara i öronsnäckan ’gråtande barn vid bänk 2’ och så vet jag att det är dags, säger hon och skrattar varmt.
”Jag har en brokig inredningsstil”
Vid ena väggen i Tinas gamla vardagsrum, numera konferensrum, står en trähylla full med porslin. Tallrikar, glas, brickor, koppar och kannor trängs med tygstycken och vaser. I det vackra gamla köket är skåpen proppfulla med ännu fler loppisfynd.
– Loppisar är det bästa jag vet, säger Tina och förklarar att allt är rekvisita till hennes kokböcker.

Tina Nordström hyllaHyllan i konferensrummet är full av loppis­fynd som Tina hittat och som används som rekvisita i hennes kokböcker.
I Tinas privata hem finns också många fina loppisfynd, berättar hon. Sin inredningsstil beskriver hon som brokig, och hemmet som varmt och välkomnande med många olika stilar.
– Jag tillhör inte den vita sekten!
– I köket har jag en röd spis, rutigt golv, möbler av mörkt trä, morfars gamla sockerbitsskål och en fåtölj som vi klätt om. Jag begriper mig inte på det där med att matcha. Det viktigaste för mig är att ha saker som jag gillar.
Samlar du på något?
– Pepparkvarnar. Jag har sjukt många. Alldeles för många i förhållande till hur många sorters peppar det finns.
Bästa platsen i hemmet?
– Vid min gasspis, när jag står och lagar mat med Nisse Landgrens jazzmusik som strömmar ur högtalarna.

 

Misosoppa med räkor

Misosoppa-tofu-rakor

Värm dig i vinter med Tina Nordströms smakrika asiatiska soppa.  När du köper jätteräkor ska du alltid välja godkända ekologiska MSC-märkta räkor.

4 portioner:

2 persiljerötter • 1 morot • 3 vit­löks­klyftor • 1 citrongräs • 5 cm färsk ingefära • 1 pak choi • olja till stekning • 3 msk misopasta • 2 tsk risvinäger • 1 liter vatten • 150 g nudlar • 250 g skalade jätteräkor • smör till stekning.

Gör så här:

1. Skala och skär persiljerötterna och moroten i slantar. Skala vit­löken och krossa den med till exempel ett knivblad. Skär citrongräset i tunna skivor. Skala och finhacka ingefäran. Skär pak choien i bitar.

2. Fräs persiljerötter, morot, vitlök, citrongräs och ingefära i lite olja i en kastrull.

3. Häll på misopastan, risvinägern och vattnet. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter.

4. Lägg i nudlarna och pak choien och sjud i ytterligare några minuter.

5. Bryn räkorna snabbt i smör och olja i en panna. Salta och peppra. Blanda ner dem i buljongen och ät!

Ur boken ”Tinas helg”

 

Fler recept från Tina >>

 

- Annons -