Kikärtspaj med spenat, fetaost – & soltorkade tomater
En riktigt spännande paj där pajskalet är gjort på kikärtor istället för smör och vetemjöl. Näringsrikt och väldigt gott! Pajen har jag fyllt med spenat, basilika, soltorkade tomater och fetaost. Tänk på att salta sparsamt då både de soltorkade tomaterna och fetaosten redan är rätt salta i sig
Till 4-6 portioner | 1 timme
Du behöver:
Pajdeg
- 1 paket kokta kikärtor (230 g avrunnen vikt)
- 3 msk rapsolja
- 0,5 dl majsmjöl
- 1 msk potatismjöl
- 1 dl sesamfrön
- Två nypor salt
Äggstanning
- 3 stora ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl creme fraiche
- 1 krm malen muskotnöt
- En näve färsk hackad basilika
- Salt & peppar
Fyllning
- 200 gram färsk babyspenat
- 1 rödlök
- 2 vitlökar
- 10 soltorkade tomater
- 150 gram fetaost
- Olivolja att steka i
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skölj och mixa kikärtor och rapsolja fint. Tillsätt mjöl, sesamfrön och smaka av med salt.
- Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga botten lite lätt. Ställ in formen i frysen i 15 minuter. Förgrädda sedan pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Skalet ska vara hårt när det är klart. Låt svalna lite.
- Rör ihop samtliga ingredienser till äggstanningen. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Hacka vitlöken fint och rödlöken lite grövre. Fräs tillsammans med spenat i rikligt med olivolja. Smaka eventuellt av med lite salt.
- Lägg spenatblandningen i pajskalet. Hacka soltorkade tomater och lägg dom över spenaten tillsammans med smulad fetaost.
- Häll över stanningen och grädda pajen i nedre delen av ugnen (200 grader varmluft) i cirka 25-30 minuter. Låt svalna en aningen innan servering.
Recept av: Melissa Oskarsson
För inspiration och fler recept följ @Hälsobak på instagram eller besök www.halsobak.nu