- Annons -

Audi R8 V10 Performance

Gult är inte fult utan snarare hypermodernt inom bilindustrin. Forskarrön visar att färgen fungerar som ett antidepressivt läkemedel eftersom gult frisätter serotonin som i sin tur bidrar till vårt välbefinnande. Det är alltså inte så konstigt att förare av Audi R8 V10 Performance drabbas av ett kroniskt leende som når upp till öronen. Vi snackar om ett rullande lyckopiller som försetts med en V10:a på 620 hästkrafter.

r8
CNP AB

När den första generationen lanserades 2007 så hade Audi inte lämnat något åt slumpen. Provkörningen avverkades runt spelstaden Las Vegas och genererade en jackpot av fortkörningsböter hos Nevada Highway Patrol. Därför tog tyskarna det säkra före det osäkra och placerade provkörningen av den senaste versionen till Circuit Ascari.

Audi R8 – Hastighet och prestanda

Strax utanför spanska Ronda ligger en privatägd racingbana som sträcker sig hela 5 425 meter. Det är en unik anläggning som helt sonika kopierat de bästa sektionerna från Daytona, Interlagos, Laguna Seca, Monza, Nürburgring, Sebring och Silverstone. Här finns alltså olika sträckor från världens fränaste racingbanor på ett och samma ställe. Bilen vi ska rasta här är nya Audi R8 V10 Performance och den största nyheten är att sugmotorn skrämts upp med ytterligare 50 hästkrafter.

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste bil – Här får du listan på 10 dyraste nybilsköp

Därmed levererar mittmaskinen 620 hästar, toppar 331 km/h och klarar sprintern till hundra på 3,1 sekunder. Det är bara att trycka på rattens röda startknapp så hörs ett muller som får nackhåren att ställa sig i givakt. Även instrumenteringen sänder ut heta racingimpulser och vi sitter som gjutna i de skålade sportstolarna.

audi r8 2020
CNP AB

Kycklingen och ägget

Det aggressiva utseendet gör naturligtvis inte saken sämre och även här finns nyheter. Den bakre kolfibervingen är exempelvis konstant uppfälld och strax därinunder utmynnar två avgaspipor grova som stuprör. Luftslussarna är många och genom fälgekrarna ser man R8:ans keramiska skivbromsar med knallröda ok. Dessa kapar stoppsträckan från 100 km/h till stillastående med 1,5 meter.

Ascaris bansträckning med sina tjugosex knixiga kurvor är en tuff utmaning men efter några varv försvinner den initiala rädslan för fartmonstret. Istället framträder karaktären av en lyhörd kompis med superkrafter som ställer sig helt till förarens förfogande. Men smakar det så kostar det – närmare bestämt 1 941 600 kronor och då ingår den kycklinggula färgen. Äggen som behövs under gaspedalen får man däremot hålla med själv.

Tekniska data för Audi R8 Coupé V10 5,2 FSI Performance
Motor:V10 bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 620 hk mellan 7 900-8 100 varv/min.
Max vridmoment 580 Nm vid 6 500 varv/min.
Kraftöverföring:Mittmotor, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring:Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel.
Styrning:Elservo. Vändcirkel 11,2 meter.
Bromsar:Keramiska skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.
Mått/Vikt (cm/kg):Axelavstånd 265, längd 443, bredd 194, höjd 124.
Tjänstevikt 1 670. Bränsletank 73 liter.
Prestanda:Toppfart 331 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,1 sek.
Förbrukning/Miljö:13,1 liter per 100 km blandad körning. CO2: 297 g/km (WLTP).
Pris:1 941 600 kronor.
Bilmagi när den är som bäst
Teknik och utrustning
Galen prestanda
Köregenskaper
Högt pris och lika hög förbrukning
Snålt med tvåårig nybilsgaranti

 

Av: Willy Priske och Johannes Gardelöf / © CNP AB

- Annons -