Bohemisk inredning

Bohemisk inredning för ditt hem

Att skapa en avslappnad och trendig inredning i sitt hem är lättare sagt än gjort. Lösningen kan vara att satsa på bohemisk inredning som verkligen har hamnat på tapeten under senare år. Bland annat går det att märka i TV-program om inredningsdesign och i olika inredningsmagasin att den bohemiska stilen gör starka avtryck. Om du själv funderar på att ge det chansen ska du läsa vidare. Här kommer en förklaring om filosofin bakom och lite inspiration för hur du ska gå till väga för att uppnå den eftertraktade bohemiska känslan.

Vad menas med bohemisk inredning?

När något är bohemiskt brukar det syfta på att det inte följer de vanliga konventionella reglerna, utan att det är lite mer galet och konstnärligt. Ungefär på samma sätt är det med inredningsfilosofin. Vad som kännetecknar bohemisk inredning är att det blandar nytt och gammalt, ljust och mörkt och så vidare. Ett typexempel är tunga, mörka antika möbler och mörka gardiner, men där rummet som helhet livats upp med tyger i varma nyanser och även en del moderna inredningsdetaljer. Egentligen finns det inte så många fasta regler. Mycket handlar om att hitta intressanta kombinationer. Arvegods och vintagefynd fungerar utmärkt för den bohemiska stilen och många har säkert flera sådan föremål som de inte riktigt vet hur de ska inkludera i hemmet på ett snyggt sätt.

På mer exotiska breddgrader har det länge varit vanligt att använda mer tyg och fler starka färger i hemmets olika rum. En ganska vanlig åsikt om den traditionella skandinaviska inredningsfilosofin är att den är lite kall och trist. Samtidigt innebär det inte att man helt behöver frångå den skandinavisk stilen om man tänkt bejaka den bohemiska filosofin. Faktum är att den moderna bohemiska stilen i hög grad påverkats av andra stilar. Det är fullt möjligt att utnyttja diskreta färger och diskreta inredningsdetaljer för att få dem att skapa harmoni tillsammans med betydligt färgstarkare alternativ. Överlag tänker man inte så mycket “rätt eller fel” när man inreder bohemiskt. Den övergripande känslan är det viktigaste och där spelar nostalgi en stor roll. Att till exempel använda sig av ljusstakar, takkronor och lyktor kan vara ett sätt att nästan omedelbart förändra atmosfären i ett rum.

bohemisk inredning trä och glas

Ovan är ett exempel på bohemisk stil. Trägolv och bord av trä och glas ger en intressant kontrast mot de tyger som används i form av de långa, mörka gardinerna och den mörka mattan. För att lätta upp finns också en del färgstarka inslag som soffan i en varm nyans och en grön möbel som drar blickarna till sig. Lägg också märke till hur väggarna och ljussättningen bidrar till att skapa nostalgi och en bohemisk känsla.

Överflöd av tyger

Vackra tyger är en av nycklarna till framgång för att lyckas med den bohemiska stilen. Kuddar, mattor, gardiner etc. är enkla att ersätta med nya alternativ. Inom den bohemiska stilen tycker man om att använda något lyxigare material som siden och sammet. Var heller inte rädd för att använda dig av mönster och tryck. Gardinerna kan göra underverk för att förändra känslan i ett rum. Har du bara rullgardiner eller persienner kan du behålla dem, men också sätta upp en vacker gardinstång i något gammaldags stil och sedan hänga upp ett par vackra tyggardiner.

bohemisk inredning tyger

Utbudet är enormt när det gäller tyger och för att få en bohemisk känsla brukar det inte vara fel att slå på stort. En antik möbel som klätts i vackert tyg och massvis av utsmyckade prydnadskuddar är goda byggklossar i ett rum som du vill inreda i bohemisk stil.

En livsfilosofi snarare än en inredningsfilosofi

Enligt många är den bohemiska stilen eller kort och gott “boho” mer än bara en stil för inredning. Det är mer av en livsfilosofi som innebär att allting inte behöver vara så strikt och följa fasta regler.

Sannolikt blir det enklare att slappna av i ett hem där ens kreativitet och ens egna personlighet fått mer utrymme. Hemmet är trots allt är oerhört central plats i ens dagliga liv och tanken är inte att det ska kännas som en plats som kopierats av någon annan, utan som en plats där du själv lagt ner din själ för att göra den mer personlig. Ett tips är att försöka hitta en del udda inredningsdetaljer som sticker ut. Det är lättare att arbeta in sådant i ett hem inrett i bohemisk stil än om du försöker uppnå någon slags perfektion i din inredning där det inte finns någon plats för den typen av udda detaljer.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -