[emaillocker]Är dina drömmar också fyllda av färgkodade kläder upphängda i perfekta rader, hyllor med skor och speglar från golv till tak? Då kanske du ska bygga dig ett dressing room. Eller var det en walk in closet du var ute efter? Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Lär dig allt om garderobshimlens två främsta stjärnor här![/emaillocker]

Ja, det är faktiskt en väsentlig skillnad mellan walk in closet och dressing room. Den senare är lite mer luxuös och har på senare tid dominerat i både mode- och inredningsmagasin. Men vad är den exakta skillnaden?

dressing room

Skillnaden mellan dressing room och walk in closet

Vill du ha ett helt rum för dig själv där du kan byta om, spegla dig eller bara sitta på en schäslong ett tag för att omges av dina lyxiga klädesplagg? Eller vill du snarare ha en klädkammare där alla dina kläder finns praktiskt samlade, utan att ta upp en vägg med garderober?

Det här är ett dressing room

Dressing room, är som det hörs på namnet, ett rum där du ska klä dig och inte sakna något som har med detta ändamål att göra. Det är med andra ord ett helt rum med både klädförvaring, speglar, prylar för klädvård och givetvis – skor! Lyxen som genomsyrar detta fenomen är också dess popularitet. Ett dressing room exponerar alla dina kläder på ett både praktiskt och snyggt sätt, samtidigt som det för tankarna till en fin klädesbutik. Du får gärna ha en bekväm möbel och tillhörande sittpuff mitt i rummet, samt kanske ett sminkbord á la Old Hollywood i ett hörn.

Som du märker präglas ett dressing room av både lyx och glamour. Och många är de som verkligen längtar efter att ha ett sådant, för kläder, dedikerat rum. Det har till och med tagit över tronen från det lite mer välbekanta konceptet – walk in closet.

Tips för att göra ditt dressing room som ur ett inredningsmagasin är följande:

 • Lägg en fluffig, ljuddämpande heltäckningsmatta över golvet.
 • Införskaffa en provdocka att testa outfits på.
 • Placera in ett sminkbord med belysning runt spegeln.
 • Sortera dina kläder efter färg och typ av plagg.
 • Bär in en eller två större plantor och placera i rummet, gärna krukpalmer.
 • Ha både strykbräda och ångmaskin tillgängliga för att ta bort skrynklor med.
 • Möblera med silkiga textilier och sammet.
 • Ha minst en helkroppsspegel, gärna två. Placera då i motsatta riktningar så du ser plaggen både framifrån och bakifrån.

Tips! Det är viktigt att du har bra belysning i rummet, annars kan det bli fel när du sätter ihop en outfit eller sminkar dig.

dressing room

Och det här är rivalen – walk in closet

Ja, en walk in closet blir inte lika lyxigt associerad till som sin storasyster. Om än så praktisk. En “gå-in-garderob” är en gammal, hederlig klädkammare. Kanske har du lite hyllor på ena väggen, en ledstång med galgar på andra – där kläderna hänger snyggt och prydligt. Mer än så är det faktiskt inte. Däremot är det en perfekt dold förvaring, och genom att alla kläder finns inne i ett och samma rum, slipper du en trist garderobsvägg i ditt sovrum. Du frigör plats genom att trycka in allt i ett litet, fönsterlöst rum.

För att göra en walk in closet än mer praktisk kan du följa dessa råd:

 • Sätt upp klädstänger. Häng upp kläderna och sortera efter plagg och färg.
 • Montera lådor och fack för de kläder som enklast viks och inte hängs upp. Det kan vara allt från underkläder till skärp och sjalar.
 • Installera enkla skohyllor, dessa kan även hängas i tyg på garderobsdörrens insida.
 • Med krokar hänger du enkelt upp både väskor och morgonrock.
 • Sätt gärna in ljuslister för att få bra belysning över fack och hyllplan. Även starkare takbelysning rekommenderas, då ser du allt i din klädkammare.
 • Vill du ha ett mer enhetligt intryck är rådet att måla allt vitt, det gör det mörka utrymmet ljusare.

Bygga walk in closet eller dressing room själv?

Klarar du det? Klart du gör! Det finns gott om färdiga byggsatser att montera upp på större inredningsbutiker. Garderober med belysning kan dock byggas upp snabbare av en expert. Det beror lite på vad din budget är och hur högt dina planer sträcker sig.

När det kommer till ett extravagant dressing room är det nog smidigast att låta en fackman installera skräddarsydda hyllor och bakgrundsbelysning, inbyggd lösning för strykbräda och spottar i taket som ger rummet ett mjukt ljus. Även heltäckningsmatta placeras bäst av en som vet vad den gör. Om du känner dig mogen uppgiften är det dock en utmaning att ta sig an med entusiasm, för det kan bli ett både roligt och kreativt projekt.

Lycka till med dina garderobsdrömmar önskar vi på Villalivet!