- Annons -

Hur Feng Shui i sovrummet kan förbättra din sömn

Feng Shui är namnet på en över 3000 år gammal kinesisk lära som handlar om hur människor påverkas av sin omgivning. Grundtanken är att miljön vi vistas i påveras oss på en rad olika vis. Valet av exempelvis färger, former, material, möblering och energifält blir därför något man inom Feng Shui medvetetet tänker på. Genom att skapa ett harmoniskt samspel mellan den yttre omgivningen och det inre skapas ett högre välbefinnande. Genom att inreda sitt hem enligt Feng Shui är det möjligt att skapa ett mer harmoniskt hem.

Hur du inreder ett Feng Shui-sovrum

Eftersom sovrummet är ett av de viktigaste rummen i hela bostaden vill du skapa en inredning som ger balans och harmoni, vilket förhoppningsvis leder till bättre sömn och att du blir mer utvilad. Det finns tre grundregler att följa som hjälper dig att lyckas.

Feng shui sovrum
Feng Shui-sovrum är typiskt avskalade, minimalistiskt inredda för att skapa så få distraktioner som möjligt, vilket i sin tur skapar förutsättningar för en god natts sömn.

1. Placera sängen i en kraftposition.

En så kallad kraftposition är en plats där det finns uppsikt över hela rummet. Som det går att se på bilden ovan ska sängen helst placeras med stöd i ryggen mot en vägg, alternativt med en riktigt massiv sänggavel. Kraftpositionen ger också bra överblick över dörrar och fönster och grundar sig i vårt grundläggande behov av trygghet. Ett behov som går långt tillbaka i tiden då människor levde i grottor och behövde skydd mot yttre hot.

2. Välj en färgsättning som ligger nära naturen.

Vill du koppla av är det bättre om du omger dig mer neutrala och dova färger istället för starka, intensiva färger. Med det menas till exempel grått, grönt, blått och lila, snarare än gult, orange eller rött. Färger som ligger nära naturen verkar rogivande. Det ger välbehag och får personen i sovrummet att känna sig mer avslappnad. En stark intensiv nyans av rött kan skapa oro och få pulsen att öka. Underskatta inte hur viktigt det är med färgsättningen.

Loftsäng feng shui sovrum
Ett vackert Feng Shui-sovrum enligt konstens alla regler. Avskalat, mjuka övergångar och få om inga kontraster i sovrummet.

Här går det att se hur neutrala färger som nyanser av grått, vitt och brunt hjälper till att skapa en lämplig färgsättning. Notera också de mjuka övergångarna mellan till exempel sängen, golvet, mattan och väggen. Inom Feng Shui-läran är det centralt att undvika hårda kontraster och man väljer medvetet att skapa mjuka övergångar då dessa ger lugn för själen.

3. Minimera antalet intryck

Ibland sägs det att Feng Shui-inredning är minimalistisk. Det kan uppfattas som att det handlar om att vara snål men vad det egentligen handlar om är enkelhet. Idag är det vanligt att vi fyller sovrummen med TV-skärmar och datorer, för att inte nämna dagens telefoner som många gånger får följa med ner i sängen. Problemet med att omge sig med elektronik och den typen av intryck som de ger är att det kan orsaka stress. Ett tips för att fortfarande kunna ha dina favoritprylar i sovrummet är att tänka på förvaringen. Varför inte förvara dem dolt och bara ta fram dem när de ska användas? De föremål som istället ska vara synliga är vackra saker som prydnadsföremål eller kanske en grön växt.

Feng shui inredning

På bilden ovan går det att se ett typexempel på denna inredningsstil. I sovrummet har antalet intryck medvetet begränsats. Det finns inga bokhyllor, pärmar eller prylar med skärmar, utan istället några vackra tavlor, prydnadsföremål och en kruka med en levande växt. Helhetsintrycket blir just enkelhet. Ingenting bryter av och kräver för mycket uppmärksamhet. Det går också att se lådor för dold förvaring. Vill du ha ett lugnt sovrum är det a och o att utnyttja dold förvaring. Idag finns det så oerhört många inredningsalternativ. En låg byrå ger exempelvis en väldigt bra dekorationsyta, samtidigt som det löser förvaringsbehovet.

Sammanfattning

Att använda Feng Shui-inredning handlar om att inreda med en kunskap om hur ens miljö påverkar en. Fokus ligger på enkelhet, naturliga färger, mjuka övergångar och att minimera onödiga och störande intryck. Känner du dig trygg och avslappnad kommer du att sova bättre, bli mer utvilad och helt enkelt må bättre.

- Annons -