- Annons -

Genom att investera i sittplatser, personligt och vuxet pynt kan du enkelt och billigt skapa ett bra tonårsrum. Välj neutrala färger och rådgör med din tonåring om hur denne vill ha det i rummet så går förvandlingen från barnsligt sött sovrum till ett modernt tonårsrum lätt. Här är några perfekta tips för dig som vill göra om barnrum till tonårsrum med enkla medel!

tonårsrum

När leksakerna i barnrummet inte längre används och barnen hellre hänger med sina kompisar bakom stängda dörrar är det hög tid att göra om barnrummet till ett tonårsrum. Det betyder inte att du behöver lägga massor av renoveringspengar på projektet dock. Med lite fantasi och input från tonåringen i fråga så kan ni tillsammans skapa ett riktigt härligt tonårsrum. Läs våra tips på området här!

Investera i stor säng eller sittplatser till tonårsrummet

Det spelar ingen roll om ni har ett stort köksbord eller en stor ny soffa framför tv:n i vardagsrummet. När barnen börjar närma sig och kommer in i tonåren vill de ofta ha mer privattid i sitt eget rum och vill kunna umgås där med sina vänner. Då gäller det att helt enkelt anpassa barnrummet efter en tonårings liv.

Det som du kan behöva lägga pengar på är en ny säng till tonåringen. Förmodligen är det så att denne redan växt ur barnsängen, vilket ändå gör att det naturligt är dags att införskaffa en ny. Men köp då inte en liten säng, utan köp en större variant att växa i, kanske en som är 120 cm i bredd. Införskaffa eller bygg en egen sänggavel till sängen. Det blir en perfekt hängplats för tonåringar som vill vara ifred. Smart kan även vara att ställa in en mindre bäddsoffa eller en fåtölj. Då kan flera kompisar vara på besök utan problem, och till och med sova över om de skulle vilja men slipper sova skavfötters i samma säng om de inte vill.

tonårsrum

Skapa en plats för kreativitet och studier

Det som man inte får glömma i tonårsrummet är att skapa en plats för studier och kreativitet. Kanske är tonårsrummet inte speciellt stort, men ett liten hörn för skrivbord, förvaring och en liten stol kan man nog få in. Smart är att ha ett nedfällbart bord. Pynta runt skrivbordsplatsen med inspirerande bilder som motiverar både till plugg och andra idéer.

Smidig övergång från barnrum till tonårsrum

Ut med alla leksaker och barnsligheter, men glöm inte att tonårsperioden ofta är en tid där man vill vara vuxen trots att man kanske inte är det helt och hållet. Vissa barndomsminnen kan vara värt att behålla i rummet såklart, såsom en favoritnalle eller en favorittavla för att göra övergången smidigare från liten till stor. Men för att rummet samtidigt ska kännas lite mer vuxet kan man blanda lite. Ett tips är att sätta upp mer vuxna tavlor som posters på budskap, idoler eller coola strandbilder och även behålla en tavla från barnrummets inredning som föreställer djur eller vad din tonåring nu tidigare har gillat. Det blir en härlig blandning av gulligt och coolt plus att det ger en bra mix i rummet.

Låt tonåringen göra rummet personligt genom att skapa möjligheter för en vägg med foton, kanske räcker med ett upphängt snöre som det går att fästa bilder på med klädnypor exempelvis. Det är även smart att måla en vägg i griffelfärg för att din tonåring ska kunna gå loss där med sina tankar och skapa minnen med vänner.

Ett annat sätt för att gå bort från ett gulligt barnrum till gå mot en vuxnare känsla är genom att investera i en stor snygg taklampa. Det finns gott om billigare modeller – men med stor vuxenkänsla i inredningsbutikerna. Bestäm en prisklass och låt tonåringen välja ut en! Det är viktigt att få vara med i skapandet av tonårsrummet.

Pynta hejvilt med häftiga girlanger och tuffa neonskyltar, det ger en festkänsla till rummet. Det är något som definitivt kommer gå hem när tonåringen lyssnar på sin favoritmusik och har fredagsskoj med kompisarna.

tonårsrum

Galen tapet eller neutralt?

Om det gamla barnrummet har en barntapet eller väggfärg som känns barnslig – gör om. Antingen kan du måla neutralt i en färg såsom grått eller beige och låta rummet bli levande genom tavlor och andra detaljer i stället, eller så skapar du en fondvägg med färg eller tapet som din tonåring gillar. Ett hett tips är dock att satsa på det neutrala, om du inte vill göra om alltför ofta. Tonåringar tenderar att ändra både stil och smak oftare än vad man tror, eller hinner måla om! Satsa på en färg som passar till allt och som inte är kopplad till en viss period i din tonårings liv.

Lycka till!

- Annons -