- Annons -

Konsten att hänga tavlor

Hänga tavlor, är mycket som att måla dem, det är en balansgång av avstånd, färg och proportioner. Som alla gallerister och inredningsarkitekter vet, är det avgörande och transformerande hur konst uppvisas. Inte bara för att de utrymmet som de hänger i men också för känslan som tavlorna avger.

Du behöver inte vara orolig för din budget, för i grund och botten så spelar det ingen roll om din tavla är en affisch eller en Picasso. Sanningen är den att i stort sett så kan vad som helst se bra ut när inramningen och placeringen är korrekt samt ordentlig. Det finns många inspirerande exempel på hur du hänger, visar upp och dekorerar med konst. Vi har samlat på oss några viktiga tips som är väldigt bra och som du troligtvis inte har tänkt på. Nedan finner du dessa råd som är värda att överväga när du tänker hänga upp dina värdefulla tavlor – eller en fin teckning som din femåring har ritat.

Ett par tips

  1. Häng inte konstverk för högt upp på väggen! Det är ett vanligt misstag. Den idealiska höjden för bildens centrum är någonstans mellan 155 och 160cm från marken. Om det inte finns någon möbel under det.
  2. Häng upp konst med syfte och med tanke till proportioner och balans. Till exempel, om du hänger din tavla över en eldstad, lämna inte alltför mycket utrymme under. Om inte det utrymmet kommer att fyllas visuellt med t.ex. en klocka eller andra dekorationer.
  3. Funderar du på att hänga dina konstverk i något mönster, arrangera dem först på golvet. På så sätt får du bra överblick och kan omplacera om du inte är helt nöjd.
  4. Använd ett vattenpass! För att se till så att dina bilder eller tavlor är i nivå, men i slutändan så bör du ha förtroende för ditt öga eftersom tak etc. är inte alltid i nivå.

mysigt sovrum - textilier

Den enskilt mest slagkraftiga sak som du kan göra som nyinflyttad är att hänga upp dina bilder och tavlor. Det kan ta människor månader, till och med år, att komma runt detta, men det bör verkligen vara en av de första sakerna på din lista.

En av de viktigaste sakerna är att välja rätt tavla för omfattningen av din vägg. Det är mycket tillfredställande när en bild sitter väl i ett utrymme. Experimentera lite för att finslipa ditt öga för dekoration med tavlor.

- Annons -