- Annons -

[emaillocker]För många är valet av soffbord inte alltid helt självklart. Som tur är behöver du inte välja soffbord helt på måfå. En del saker finns att ta hänsyn till för att ditt soffbord ska passa in bra till din soffa och ditt vardagsrum. Rummets karaktär, skötsel och bordets användning är saker som kan smala av valet och göra det lite enklare att välja.[/emaillocker]

När det kommer till att hitta rätt bord att lägga ifrån sig chipsskålen, tekoppen och tv-dosan på finns det många frågor att ställa sig: vad ska soffbordet vara i för material? Hur stort ska det vara? Vad finns det för för- och nackdelar med olika bordstyper? Med våra tips och råd hittar du snart rätt i flödet av olika bord till soffgruppen.

soffbord

Tänk på detta när du ska köpa soffbord

Valet av soffbord är en fråga om tycke och smak om form, design och material. Men som med så mycket annat i hemmet finns det också en praktisk aspekt att ha i åtanke. Ett bord i betong kanske är höjden av estetik, men funkar det bra med en litet barn som springer runt i cirklar och riskerar slå sig i kanterna? Vill du ha ett runt bord i teak, men är rädd för vinfläckar? Ha dessa saker i åtanke:

  • Bordets användning. Hur ska du använda soffbordet? Som ett vackert inslag i inredningen, eller ett redigt bord att lägga chipsskålen på under fredagsmyset? Ett designbord kanske är snyggt att titta på, men det är inte alltid praktiskt att äta vid.
  • Hur stort är vardagsrummet? Om det är litet kan ett större bord få rummet att kännas ännu trängre och i värsta fall överbelamrat. Samtidigt skapas en obalans om bordet är minimalt i storlek. Tänk efter ett slag och mät gärna bordsutrymmet hemma.
  • Ett större bord, eller flera små? Till vissa soffgrupper är det både snyggt och behändigt att ha flera mindre bord som går att stapla på varandra, snarare än en stor kloss. Däremot gäller det att hitta balansen även här, så det inte skapas ett stökigt intryck.
  • Vilken form passar rummet? Om du har mycket fyrkantiga möbler och tavlor kan ett rundare bord kontrastera snyggt mot de övriga formerna.

För- och nackdelar med olika material

Drömmer du precis som många andra om ett lyxigt soffbord i teak eller marmor? Materialen är omtyckta för sina respektive unika uttryck. Men hur praktiska är de, egentligen?

  • Soffbord i marmor. Tidlöst och elegant. Nackdelen är att det är dyrt och ömtåligt mot fläckar. Marmorbordet har haft en lång period i rampljuset, men nu börjar materialet ge vika för andra heta trender.
  • Soffbord i teak. Teak är ett älskat material, och det är betydligt billigare än marmor. Det väger även mindre och forslas hem relativt lätt. Tyvärr är dessa fantastiska bord mycket ömtåliga. Fläckar kommer lätt och fastnar sedan i träets yta. Kan vara en del av charmen, men inte alltid.
  • Soffbord i glas. Till bordets fördel är det transparent och för vidare ljus i rummet. Många irriterar sig på den hårda ytan som klingar till när man ställer ner ett glas eller ett bestick. Daglig skötsel är att föredra, då det lätt fastnar fingeravtryck och avlöjande dammkorn.
  • Soffbord i betong. Som allra trendigast när industristilen syntes i alla magasin. Fortfarande populärt och praktiskt eftersom du kan gjuta det själv, och få det i exakt rätt storlek. Det blir inte heller jobbiga fläckar så fort du börjar använda det. Men hur är det med skötseln? Ett betongbord måste impregneras, regelbundet. Det är även riktigt tungt att flytta runt, en mardröm vid flytt.
  • Soffbord i furu. Furu har fått stå utanför trenderna ett tag, men nu ser vi allt mer mot detta ljusa, billiga och tåliga trä. Var först på trenden!

Andra saker att tänka på kring soffbord hemma

Ett soffbord är viktigare än vad du kanske tänker på, eftersom du förmodligen kommer att sitta rätt så mycket vid det. Både om kvällar och på helgmorgnar. Se till att det passar din livsstil och det du tänker använda det till. Ett runt soffbord är vackert, men når alla i soffgruppen till det? Ett fyrkantigt eller rektangulärt bord är praktiskt, men ger det rummet en för hård framtoning?

  • Tips! Lös det med flera småbord som enkelt kan flyttas runt. Finns i både runda och fyrkantiga former, i flera olika material.

Annat att tänka på är att de trender som är allra hetast just nu, till exempel brickbord, är de soffbord som snart kommer vara ur mode. Ett smart sätt att välja soffbord på är att se efter ett tidlöst och praktiskt, som du verkligen gillar. Kanske har det någon form av förvaring, en detalj som visar på att det är en klassiker i nytappning, eller enkelt att själv måla om ifall du tröttnar på nuvarande färg? Våga vidga dina ramar i jakten på det perfekta soffbordet så hittar du snart rätt.

Lycka till med att välja soffbord till din soffgrupp. Se till att valet både känns rätt för plånboken, för din livsstil och för vardagsrummets övriga inredning!

- Annons -