- Annons -

Inredning arbetsrum – så fixar du ett hemmakontor

Dags att skaffa ett arbetsrum hemma? Om du jobbar mycket hemifrån kan det hjälpa både din hälsa och motivation. Vi tipsar om hur du kan tänka när det gäller inredning av kontor!

Att jobba hemifrån är att kunna styra sin egen tid och känna frihet. Dock kan friheten lätt bytas ut till stress om du börjar skjuta upp saker. Ett hemmakontor är det allra bästa sättet att kunna fokusera på jobbet och skilja på arbete och fritid. Dessutom får du en bättre hållning om du sitter vid en riktig arbetsplats istället för att sjunka ned i soffan. Vi på Villaliv tipsar dig om hur du kan fixa inspirerande inredning till arbetsrum!

inredning arbetsrum

Inredning hemmakontor – placering

Det du ska tänka på när du inreder ett hemmakontor är att välja placeringen strategiskt. Det är bra om hemmakontoret finns i ett rum där det normalt sett inte är så mycket liv och rörelse, så att du kan jobba ostört även kvällar eller helger när resten av familjen är hemma. Det bör vara bra ljus och gärna stora fönster inne på hemmakontoret. Att ha tillräckligt med belysning när du jobbar är a och o. Är belysningen bristfällig kan detta leda till spänningshuvudvärk och överansträngda ögon. Se till att ha en bra skrivbordslampa som sprider ljuset jämnt och att det finns takbelysning att tillgå under de lite mörkare timmarna på dygnet.

Om rummets fönster vetter mot en livlig gata, trädgård eller innergård och isoleringen är dålig, kan det dock vara bättre att flytta kontoret någon annanstans i huset. Platsbrist för ett arbetsrum är ofta vanligt med tanke på bostadsmarknaden idag. Om du inte har ett helt rum att använda, kan det gå lika bra att stuva in skrivbordet och kontorshörnan i köket, sovrummet eller vardagsrummet. Så länge du tänker på att det ska vara en ostörd plats där du kan känna dig bekväm och få arbetsro fungerar de flesta små hörn.

Inspiration och tips för ditt arbetsrum

När det kommer till inredning för arbetsrum finns det en uppsjö av idéer och inspiration att ta del av. Försök att tänka på att rummet ska vara enkelt, rent och organiserat. Tak, väggar och golv får gärna ha neutrala basfärger som grått, blått eller grönt utan detaljer som stör. Det bör heller inte ligga en massa föremål framme i onödan. Nedan följer en lista med arbetsrum inspiration och tips.

  • Investera i bra kontorsmöbler. Ett höj- och sänkbart skrivbord gör att du kan variera mellan att sitta och stå, och en rejäl skrivbordsstol med bra ryggstöd gör under för både hållning och bekvämlighet. Inredning till arbetsrum behöver inte vara tråkigt bara för att det är praktiskt! Du kan hitta allt från klassiska skrivbordsstolar på hjul till nätta små stolar med bekväma filtar, fällar eller kuddar.
  • Håll ordning. Förvaring är viktigt. Det allra bästa är såklart att försöka hålla det mesta av pappersarbetet digitalt, men om du har jobbat mycket hemma har du säkerligen både papper, pärmar, lappar och andra dokument liggandes. Försök att organisera dessa efter ett system och införskaffa kontorsmaterial som mappar, pappershållare, anslagstavlor eller kanske en extra hurts eller ett dokumentskåp. Ha gärna en papperskorg eller ett ställe för pappersåtervinning nära till hands. När det gäller kontorsmaterial som pennor, saxar och miniräknare – se till att dessa är lättillgängliga. Exempelvis kan du placera dem i en stor glasburk, vas eller i en av de översta lådorna på skrivbordet eller hurtsen.
  • Inred med en stil du tycker om. Det är viktigt att du trivs på ditt arbete, även om du arbetar hemma. Att hålla inredning till kontor neutral är en rekommendation, men om du känner att du inspireras av färger, former och detaljer är det bara att gå loss. Fyll gärna en stringhylla med prydnadssaker, små växter, doftljus, foton eller tavlor som ger inspiration och en ombonad känsla. Dessutom kan du nåla fast citat som motiverar dig på en anslagstavla framför bordet. Försök bara att hålla det i samma färgskala så att det inte ser plottrigt ut och stjäl uppmärksamheten allt för mycket från dina arbetsuppgifter.
- Annons -