Mattor för uteplats – trendigt och smart

Mattor för uteplats – trendigt och smart

Sommaren är utan tvekan säsongen då alla vill vara ute så mycket som möjligt, så varför inte inreda uteplatsen som om den vore inomhus? Genom att lägga ut mattor på din altan eller uteplats skapar du ett uterum som suddar ut gränsen mellan ute och inne. Därför tipsar vi på Villaliv om en sak som gör underverk för inredningen utomhus, nämligen mattor för uteplats!

Sommarvärmen är här och nätterna är ljusa. Då är det klart att du och dina nära vill sitta ute så mycket som det bara går. Ofta släpar folk bara ut sina utemöbler i all hast utan att fundera mycket kring själva inredningen – eller på att det faktiskt går att inreda en uteplats med mer än bara trädgårdsstolar och bord. Känner du igen dig? För att få till dina utemiljöer lika bekväma som inomhus kan mattor för uteplats vara lösningen!

mattor uteplats 1

Ombonat med matta till uterum

Både stora altaner, små balkonger och allt där mittemellan kan kännas svåra att få till rätt sommarkänsla på. När du sitter där så vill du kunna slappna av, precis som du gör inne i vardagsrummet. Genom att använda dig utav mattor, som gärna är i olika storlekar, material och färger, så får du till den där ombonade känslan som de flesta är ute efter. Dessutom är det lätt att få en personlig touch på det hela eftersom att just mattor i alla skepnader går att kombinera med det mesta!

Stort utbud av utemattor

Det finns idag ett brett utbud av mattor för uteplats på marknaden. Inte sällan är de tillverkade i material som är tåliga för både väder och vind, som plast och snabbtorkande textilier. Däremot finns det inget som säger att du inte kan använda en innematta utomhus – tvärtom. Nu är det en stor trend att ha både orientaliska- och trasmattor som balkongmatta, på altanen eller uteplatsen. Det passar extra bra på stengolv eller på trätrall av olika slag.

mattor uteplats 2

Tänk över hur mycket du vill pyssla och hålla på med din uteplats och välj matta därefter. Mattor i textilier som är främst ämnade för inomhusbruk har nackdelen att de inte tål fukt och smuts så bra. Detta gör att de kan behöva rullas ihop under tak eller plockas in när det är regn och dåligt väder. En smart lösning här är att ha en dynlåda som förvaring för mattor. Det kanske inte är så jobbigt att plocka in dem eftersom du ändå oftast gör det med dynor. Ett hett tips är att köpa billiga mattor för uteplatsen, just eftersom att de kanske inte håller sig fräscha i mer än två säsonger. Du kan även ta ut den där innemattan som du tröttnat på och ge den nytt liv. Oavsett om du har plastmattor eller trasmattor på uteplatsen, vill vi på Villaliv tipsa om att plocka in och hänga upp dina mattor under tak när det regnar eller om du ska åka bort, då känns de så mycket trevligare att använda när de läggs ut igen.

Billigt sätt att piffa upp och skydda

En av de största fördelarna med att ha matta på balkong, mattor på uteplats eller altanmatta är att de faktiskt skyddar. Har du trätrall kanske du inte behöver slipa och olja in den lika ofta om du har mattor under sommarsäsongen eftersom den skyddar dem från solens blekande strålar. Har du istället betong- eller stengolv slipper du fula fläckar från sommardrinken, slitningar från möbler och dessutom hålls fötter varma på detta annars kalla golv. Har du en uteplats i gräset är mattor ypperligt bra för att skydda mot fästingar och kryp. Detta är med andra ord ett billigt och enkelt sätt för att rusta upp och skydda din altan, balkong eller uteplats, just eftersom väder och vind sliter.

Trendiga mattor och mysiga textilier

Här följer tips på våra favoritmattor just nu:

  • Mattor med grafiska mönster
  • Trasmattor av alla slag
  • Blommiga mattor
  • Orientaliska mattor
  • Persiska mattor
  • Färgglada plastmattor
  • Bastmattor
  • Mattor i jordnära färger
  • Marint inspirerade mattor

mattor uteplats 3

Bara mattor räcker inte för att få till rätt känsla på din uteplats. Det gäller att investera i massor av andra härliga textilier också såsom kuddar, filtar och dynor. Våga blanda mönster, stilar och material hejvilt, men det kan vara smart att välja textilier som känns tjockare i strukturen, de håller bättre. Ett perfekt sätt för att göra om och ändra om ofta i inredningen utomhus – utan större ansträngning.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -