- Annons -

Intresset för att skaffa en tvättstuga eller göra om i sin befintliga har ökat markant de senaste åren. Skapa ordning genom att tänka till med vitvaror och hjälpmedel, maxa förvaring i tvättstugan, satsa på god ventilation och se till att tvättstugan är lätt att hålla ren.

Snygg och praktisk inredning för tvättstuga gör det roligare att tvätta och vårda kläder och hushållstextilier. För att skapa en sådan krävs det bra förvaring, arbetsytor och ventilation.

Inredning tvättstuga – smarta tips

Ju mer du får plats med i tvättstugan, desto bättre. Det finns nämligen många aktiviteter som på olika sätt har med kläd- och textilvård att göra, förutom tvätt bl.a. mangling, strykning, borstning av kläder och skovård. Det är naturligtvis beroende av hur mycket plats som finns att tillgå. Även om tvättstugan är liten går det att få till en bra funktionalitet. Men oavsett om tvättstugan är stor eller liten är det viktigt att det finns avlastnings- och arbetsytor.

Vissa väljer att bygga ett tvättstugehörn i gästbadrummet, eller att göra om en del av sovrummet till tvättstuga genom att sätta upp en ny vägg och ansluta maskinerna till badrummets vatten- och avloppsledningar.

Det finns många smarta åtgärder att ta till för att få in mycket på en liten yta, bland annat:

  • Genom att välja en s.k. tvättpelare, med tvättmaskin och torktumlare placerade ovanpå varandra, sparar du golvyta. Ytterligare ett alternativ är att välja en kombinerad tvätt- och torkmaskin. Om du väljer en sådan måste du dock vara beredd på att använda en del av det utrymme du sparar på till att torka tvätten. Enligt ett test i Råd & Rön är nämligen en sådan maskin betydligt sämre på att torka tvätten än en vanlig torktumlare.
  • Toppmatade tvättmaskiner tar för det mesta mindre plats än frontmatade, men det är å andra sidan inte möjligt att montera sådana maskiner i tvättpelare. De flesta tycker också att det är mer bekvämt att plocka ut tvätten ur en toppmatad maskin. Ställer du en frontmatad maskin på ben eller på en sockel blir det dock mer skonsamt för ryggen att fylla och tömma den.
  • En annan smart lösning är en väggmonterad strykbräda, som kan fällas in mot väggen när den inte används.
  • Har du inte plats för en mangel kan du montera en lakansträckare på väggen. Med en sådan är det enkelt att på egen hand sträcka lakanen.

inredning tvättstuga

Förvaring tvättstuga

I en tvättstuga måste det finnas flera typer av förvaring, för såväl smutsig som ren tvätt. Det underlättar om det går att förvara handdukar, sängkläder och andra skrymmande textilier i tvättstugan, i ett skåp eller en låda så fort de är torra.

Ett tips är att välja skåp på ben, istället för sådana som står på en sockel. På detta sätt skyddas skåpen och deras innehåll om det skulle bli översvämning i tvättstugan. Även vägghängda skåp, t.ex. köksskåp passar bra i en tvättstuga. Men häng dem inte direkt mot väggen, utan lämna en liten springa så att luften kan cirkulera. Ett bra sätt att åstadkomma detta är att sätta en regel bakom skåpen. På det sättet blir de mindre känsliga för fukt.

Stapelbara trådbackar finns på många möbel- och byggvaruhus, och gör det enkelt att sortera tvätten. Med 40-graderstvätten i en trådback, och 60-gradersditon i en annan, sparar du mycket tid när det väl är dags att tvätta. Om utrymmet tillåter det kan du även dela upp smutstvätten efter färg, vilket sparar ytterligare tid.

Läs även hur du kan vika dina dra-på lakan som ett proffs!

Glöm inte ventilationen

Slutligen är det viktigt att ha bra ventilation i tvättstugan, annars torkar inte tvätten ordentligt. Har du bara självdrag bör du komplettera med en fläkt för att ventilera ut fuktig luft. För att minska luftfuktigheten kan du också välja en kondenstumlare, som inte behöver anslutas till ventilationskanal. Den släpper bara ifrån sig uppvärmd luft. Om det finns utrymme är också ett torkskåp guld värt i tvättstugan. Det gäller inte minst om du har småbarn, eller om du själv gärna ger dig ut i elljusspåret eller på vandringsleden.

Ett energieffektivt alternativ till torkskåp eller torktumlare är luftavfuktaren. Om du har din tvättstuga i källaren har avfuktaren också fördelen att den minskar luftfuktigheten i rummet. Varm och fuktig luft i en kall källare kan annars ge upphov till problem. Ytterligare en fördel med luftavfuktaren är att den är flyttbar, och kan därför användas också i andra utrymmen.

En lättstädad tvättstuga

I en tvättstuga hanteras både smutsig och ren tvätt, och det är viktigt att den rena tvätten förblir ren. Välj därför material och inredning som är lätt att hålla ren och ha inte för mycket grejer på golvet. Golvmaterial som linoleum, kakel eller klinker är lätta att hålla rena, men var försiktig med material som kan bli hala när de är blöta.

- Annons -