- Annons -

Vill du skapa mysig stämning hemma nu när höstmörkret närmar sig? Med hjälp av mysiga lampor kan du snabbt fixa till den rätta atmosfären i rummet. Vi tipsar om mysig belysning för hemmets alla rum.

Att krypa upp i fåtöljen under läslampan i vardagsrummet tillsammans med en god bok och en kopp te är höjden av mysstämning. Något som bidrar till denna känsla är belysning och ljussättning i rummet.

Mysiga lampor är A och O

mysig belysning

För att ljussätta så ett rum blir stämningsfullt och välkomnande krävs en hel del eftertanke. Vilka armaturer ska du välja och vilken sorts lampor kommer ge bäst ljus i respektive armatur? Det är något att fundera på. Vilken sorts ljuskälla du ska välja är helt beroende på vilken typ av känsla du vill förmedla i rummet. När det kommer till ren mysbelysning är det därför smart att välja lampor i lägre ljusstyrka som inte ger ett så starkt och kallt ljussken, satsa snarare på lampor med ett sken mer åt det gula och varma hållet – det ger en lugnare känsla. Nästa steg är att tänka på hur du ska placera lamporna. Taklampan är till exempel en armatur som ofta är riktigt omysig, men så behöver det inte vara. Byt ut plafonder och riktade spotlights mot lågt hängande armaturer över kök- och vardagsrumsbord för en mer intim och nära känsla. Spara de starka lamporna till rummen där du faktiskt behöver ordentligt med ljus, såsom i arbetsrum och badrum.

Spridd mysig belysning

Ett exempel på mysig belysning är dämpad punktbelysning, det gäller att ha varierad belysning. Lägg fokus på armaturer som du med fördel kan sprida över ett rum. Att ställa en liten lampa gömd bland plantorna på fönsterblecket och hänga upp en mindre pendel i fönstret skapar stämningsfull miljö. Belys nära sådant du tycker extra mycket om i ditt hem, såsom en tavla, en växt eller kanske ett maffigt fönster. Variera med olika stilfulla lampskärmar och annat som dämpar ljuset från ljuskällan och ger ett behagligt sken. Mysig belysning ska fånga blicken och leda runt i rummet, men inte blända.

Läs även vad de stora trenderna är inom belysning i höst!

Ljusslinga med bollar är trendigtMysig belysning

Ljusslingor med bollar som lyser är perfekta att använda sig av för att skapa en stämningsfull miljö, dessutom är det supertrendigt just nu. Den ultimata platsen för mys är sovrummet. Något som är snyggt är att till exempel rama in sänggaveln med ljusslingan, och då välja om den ska ha bollar i samma eller i olika färg. En sådan kan även sättas upp på väggen med hjälp av några häftstift. Eller varför inte ställa in en dekorativ stege mot väggen och låta slingan klättra sig upp för den? Klä gardinstången med en ljusslinga och låta lamporna dingla ned längs gardinlängden. Kontrollera bara att lamporna i slingan inte blir för varma, det kan vara brandfarligt. Testa olika konstellationer och höjd för effektfullhet.

Dimmer för mysig belysning i hemmet

Vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till mysbelysning av olika slag är att du ska ha möjlighet till ordentlig belysning också. Att byta ut den vanliga strömbrytaren för taklampan mot en dimmer gör att du kan välja ljusstyrka beroende på stämning. Med andra ord kan du dimra ned ljuset inför fredagsmyset och skruva upp det rejält när det är dags att städa. En dimmer ger valmöjligheter för ljussättningen och går att installera i de flesta rum. Se bara till att du tar hjälp av en certifierad elektriker vid bytet, ge dig inte på att försöka byta strömbrytaren själv.

- Annons -