- Annons -

Kan du inte bestämma dig för om du ska köpa en stor soffa eller en soffgrupp med mindre soffor och kanske en fåtölj? Det viktigaste är att du tänker noggrant på modell, material och kvalitet på soffan innan du bestämmer dig. Få inspiration och tips här!

Soffgruppen: en samlingsplats för avslappnat umgänge

Vardagsrummet är en given samlingsplats i många hem. Här umgås vi om kvällarna, slappnar av i en skön fåtölj eller tittar på film och serier i bekväma soffor. När du funderar på att köpa en ny soffgrupp finns det en del att tänka på för att det ska bli ett så lyckat köp som möjligt.

 • Vill du ha två soffor som är vända mitt emot varandra med ett soffbord emellan?
 • En stor soffa som viks runt ett hörn och fortsätter ut i en skön schäslong?
 • En mindre soffa och två fåtöljer på varsin sida som ramar in soffbordet?

Det finns många sätt att inreda ett vardagsrum på, det kan vara skönt att ha en klar bild i huvudet på hur du vill ha det – innan du går på soffjakt.

Innan du investerar i en soffgrupp

En soffgrupp är en investering som kan ge vilket vardagsrum som helst ett rejält lyft. Eftersom det kostar en del med soffmöbler kan det vara bra att lägga ner lite extra tid på valet. Vilka faktorer är viktiga att ta hänsyn till när du ska skapa en skön och mysig soffgrupp? Ha detta i åtanke:

 

 • Vad för soffmodeller är du intresserad av?
 • Vilket material tänker du dig att soffgruppen ska ha?
 • Vad för kvalitet vill du ha – och hur mycket pengar är du villig att investera i soffköpet?
 • Hur många personer bor i hushållet?
 • Är det barn eller husdjur hemma?
 • Behövs det torkvänligt material, eller funkar det med sammet och andra lite mer svårtvättade tyger?

 

Stor soffa eller soffgrupp?

Nu gäller det att även bestämma om du ska ha en stor soffa eller en uppdelad soffgrupp. Gör en grundlig research och titta på hur andra har det hemma – finns det ett särskilt mysigt vardagsrum du kan hämta inspiration från? Tänk på att det ska vara både bekvämt, praktiskt och ge hela rummet en ombonad och mysig känsla.

Försök att alltid ha en tydlig vision av vad du är ute efter, innan du börjar beställa tygprover eller en hel soffa. Hur många är ni som ska få plats i soffan, och kommer ni spendera mycket tid där? I så fall kan det vara värt att verkligen satsa på kvalitet, även om det kostar lite mer.

Fem vanliga misstag när du väljer soffgrupp

Du vill inte investera i en dyr, snygg soffa för att sedan känna att du gjort helt fel val. Vad för vanliga misstag gör vi när det kommer till att välja soffgrupp?  

 

 • Obekväm soffgrupp – du föll snabbt för utseendet på soffgruppen, men upptäcker sedan att den inte är bekväm att sitta i under längre perioder. Provsitt alltid soffan och tänk att den ska vara så skön att du lätt kan somna i den.
 • För liten soffa – ni får inte plats i soffan när det är filmdags. Någon stackare får sitta på en kudde på golvet nedanför. Se till att istället välja en soffa som är stor nog för hela familjen.
 • Soffan passar inte in –  se till att alltid utgå från ditt vardagsrum och var soffan ska placeras. Tänk också på att välja en soffa som du kan anpassa till olika trender med hjälp av inredningsdetaljer. Det är billigare och mer miljövänligt än att ofta byta soffa.
 • Soffan får lätt synliga fläckar – har du husdjur eller barn är det bra att inte välja en ljus soffa i ömtåligt tyg. Då får den snabbt fläckar och ser snart sliten och ofräsch ut. Skinn eller konstläder är enklare att torka av, eller en soffa som har tyg som enkelt kan tas av och tvättas.
 • Soffan är bekväm, men inte så fin – detta kan vara något du får kompromissa med om du inte har tillräckligt stor budget för att få bockar på båda punkterna. En soffa som kostar lite mer brukar ofta både ha designkvalitet och bekvämlighet.

 

Undvik dessa fem misstag när du ska välja soffa och skapa en skön plats för avkoppling och spännande filmkvällar. En soffgrupp är viktigare än mycket annat i hemmet så se till att ta det på allvar och göra grundlig research innan du bestämmer dig för storlek, material, kvalitet och design.

Lycka till i att hitta rätt soffgrupp för dig och ditt hem!

- Annons -