- Annons -

Att inreda barnrum är helt annorlunda än att inreda ett rum till sig själv. Det finns en rad olika faktorer att tänka på, både ur säkerhetssynpunkt men också med flera kreativa aspekter. Det första som man ska tänka på är att barnen leker hela tiden och därför är det viktigt att barnrummet bidrar till den kreativiteten. Det går jättebra att skapa små världar för barnen i sina rum bara genom att sätta upp lite dekorationer på väggarna och måla inspirerande motiv eller glada färger.

Inspiration barnrum regnbåge

I det här barnrummet, till exempel, har barnet fått en regnbåge på väggen, vilket inspirerar till skattjakt och äventyr.

 

Inspiration till barnrum maritimt tema

Det här rummet, å andra sidan, har ett maritimt tema och låter barnet låtsas att han eller hon är till havs och seglar runt världen.

 

Inspiration till barnrummet larvrum

Man kan också inreda ett barnrum direkt med leksaker. I det här rummet har man installerat en koja i form av en larv där barnen kan leka och gömma sig, och tar på så sätt leken direkt till rummet. Det behövs inga lekplatser för att barnen ska kunna ha kul om föräldrarna redan har inrett rummet till en! Det är lätt att hitta inspiration till barnrum om man bara använder sin fantasi.

 

Inspiration till barnrummet matbord

En annan ingångspunkt till att inreda barnrum är att fundera över vad barnen föredrar att leka med. Ett litet matbord med stolar kan vara en rolig detalj, där barnen både kan ha dockkalas och också faktiskt fika med sina kompisar efter lekis.

 

Inspiration till barnrummet spjälsäng

En väldigt viktig aspekt när man ska inreda barnrum är barnets säkerhet. Beroende på hur gammalt barnet är bör man välja olika typer av sängar. I det här rummet har man fortfarande en spjälsäng åt barnet så att det inte kan ramla eller klättra ut ur sängen. I andra fall, när barnen är äldre, kan man skaffa lite lägre sängar så att barnet inte ska ramla så långt om det skulle råka falla ur i en vild dröm.

 

Mattor en viktig komponent av barnrummet

Inspiration till barnrummet heltäckande matta

En annan viktig del av säkerheten är också mattor. En heltäckningsmatta förhindrar att barnen slår sig hårt när de ramlar, och kan dessutom göra att barnen ramlar mindre eftersom de inte är lika hala som ett lackat golv. I den här bilden ses ett exempel på en heltäckningsmatta som dessutom fyller syftet att underhålla barnet och bilderna i de olika rutorna kan också användas i undervisningssyfte för att lära barnet olika djurnamn. Dessutom tillåter det att barnet kravlar omkring utan att den halkar runt.

 

Säkerhetsaspekten essentiell vid inredning av barnrum

En av de viktigaste säkerhetsaspekterna när man vill inreda barnrum är emellertid eluttagen, och det är viktigt att se till att inte barnen stoppar fingrarna eller andra saker i dessa. I den här bilden ses ett eluttag som har blockerade hål som barnsäkring så att barnen inte själva kan komma åt strömmen. Detta innebär att det inte bara är säkrare för barnen utan även lugnare för föräldrarna eftersom de inte hela tiden måste passa upp på barnen.

 

Inspiration till barnrummet - barnsäkra eluttag

En aspekt som är bra att tänka på när man ska inreda barnrum är att göra rummen lätta att städa. Det är ingen större idé att fylla barnrummen med för många saker eftersom det blir mycket svårare att städa undan efter att barnen har lekt, och det dessutom blir det mycket snabbare dammigt när det finns många utrymmen där dammet kan flyga in.

Inspiration till barnrummet - rymligt barnrum

Något som också är viktigt ur städsynpunkt är att ha bra förvaringsutrymmen. I den här bilden finns det till exempel många bra byråer och andra utrymmen för att förvara alla leksaker vilket gör det möjligt att ha lite fler möbler i rummet.

Inspiration till barnrummet - säkrare leksakslagring

Även i den här bilden finns gott om förvaringsutrymme, och även mycket utrymme på högre höjder, för de fall där det finns leksaker som barnet inte får nå själv.

- Annons -