Ordning i hallen med Camilla Fürst + Vinn en bok!

Slipp hallkaoset med smart förvaring

Med kylan kommer inte bara tjocka kläder och skor utan tyvärr också ofta kaoset i hallen. Tjocka kläder, blöta vinterskor och en miljard vantar ska nu plötsligt samsas i en hall som tyvärr inte är ett dugg större än i somras. Så vad gör man egentligen, finns det något sätt att skapa ordning i hallkaoset?

För att få svar på frågan ringde vi upp Camilla Fürst, inredaren som skrivit inte bara en, utan två, böcker om att organisera och förvara smart – hon om någon borde väl ändå veta!

Camilla Fürst
Foto: michael förster

– Allt hänger så klart på hur stor hall man har, säger Camilla, men det känns spontant

som att nästan ingen har en tillräckligt stor hall för att härbärgera allt, åtminstone inte för dubbla säsonger. Mitt första tips blir därför att faktiskt ta sig i kragen och stuva undan allt som är i fel säsong.

Börja med att rensa

Nyckeln, och grunden till att skapa ordning hemma är att rensa. Vi har nog alla saker undanstuvade som sällan eller aldrig används. Men för att det inte ska kännas övermäktigt tipsar Camilla om att börja i det lilla och ta en garderob i taget.

– Börja med det som är överskådlig och ta en garderob i taget. Gå igenom allt, samla det som hör ihop och sortera i högar efter vad som ska slängas, säljas eller skänkas till välgörenhet.

För allt som stuvas undan rekommenderar Camilla stora genomskinliga plastlådor, tydligt märkta, som enkelt kan stuvas undan i förrådet. En enkel lagerhylla rymmer många lådor och gör dem enkla att komma åt vid behov.

Öppen och stängd förvaring

När du väl stuvat undan allt onödigt är det dags att börja fundera över förvaringen, och här behöver vi skilja på öppen och stängd förvaring. Öppen förvaring är ofta praktisk och enkel att komma åt, men ger lätt ett ganska rörigt intryck, medan en stängd förvaring genast gör rummet lugnare. I en hall behövs oftast både och.

1
[bildtext: platsbyggd öppen förvaring camilla byggt av rundstav i ek. ]
– I en hall tycker jag det är ganska skönt med mycket stängd förvaring, säger Camilla. I hallen är det ofta så mycket som händer ändå när vi har både kapphängare och hatthylla synligt. Snygga boxar kan användas för alltifrån nycklar till schalar och cykellampor och placeras lättåtkomligt utan att det ser rörigt ut.

Vad behöver man egentligen i hallen?

– Jag skulle säga en plats med både krokar och galgar där man lätt kan hänga av sig, säger Camilla. Finns det barn i huset är det bra med låga krokar så de kan hänga av sig själva. Du behöver dessutom en skohylla för de skor du använder dagligen och någon form av förvaring till skorna du inte använder så ofta. Du behöver också en plats att förvara schalar, halsdukar, mössor och vantar.

Har man inte plats för en byrå tipsar Camilla om att nyttja hatthyllan.

– Vi behöver kanske inte hatthyllan till våra hattar längre, skrattar Camilla, men den är väldigt bra att ställa fina boxar eller korgar på. Men märk tydligt vad som ska finnas i varje korg, annars blir det snabbt kaos.

Bygg på höjden

För den med en trång hall är Camillas tips att försöka bygga på höjden. Fläktskåp från IKEA är inte så dyra och passar utmärkt att hänga högt för praktisk förvaring.

– Tänk bara på att inte ha en hängande belysning framför, säger Camilla, det är så himla tråkigt att slå skåpsdörren i lampan varenda gång man öppnar skåpen.

Samla saker som hör ihop

En fungerande förvaring är överskådlig, och för att få till den gäller det att ha lite disciplin. Var sak behöver ha sin plats, och ska placeras där och ingen annan stans.

– Felet man ofta gör när man kommer hem med något nytt är att klämma in det där det finns plats, säger Camilla, och det funkar inte, du kommer snart att ha glömt bort vad du har. En bra grundregel är, ställ saker på rätt ställe direkt, då blir det överskådligt vad du faktiskt har.

Snyggt vs. Praktiskt – Måste man välja?

– Man kan absolut få både och, säger Camilla, en byrå ger både praktiskt stängd förvaring och skapar plats för ett snyggt stilleben ovanpå. Stängd förvaring kan också ha vackra dörrar som döljer allt osnyggt bakom. Till skor är det jättebra med skoskåp, de är grunda och tar inte mycket plats men kan ändå ge en extra förvaringsyta på toppen.

2
Fäst en list på baksidan av spegeln och skruva in små krokar, perfekt för alltifrån busskort, till nycklar och solglasögon.

Utlottning – Vinn Camillas nya bok Smart Förvaring

Vi drar 3st vinnare den 30:e november. Vinnarna presenteras här på sidan och meddelas per mail. Genom att delta så godkänner du villkoren nedan.

Villalivets beslut går inte att överklaga. Vinnarna kommer att publiceras på www.villalivet.se samt i anslutning till de publikationer där tävlingen är exponerad. Genom att delta i tävlingen godkänner deltagaren att namn och adressuppgifter samt annan personlig information lagras, sparas och används av Mediagruppen i Halmstad AB i enlighet med GDPR. Mediagruppen i Halmstad AB förbehåller sig rätten att publicera vinnarens namn och postort samt rätten att skicka eventuella erbjudanden till samtliga tävlande. Vinsten kan inte kombineras med andra erbjudanden, överlåtas eller bytas mot kontanter. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vinnaren dras med hjälp av: https://www.random.org/ och att svaret på frågan är korrekt. Genom att delta så godkänner du även hur vi vinnaren genereras.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -