- Annons -

Det kan ta lång tid att bygga upp personlig inredning i ett hem. En genväg till detta är att våga blanda gammalt och nytt. Gå mot strömmen och välj din egen väg vad gäller inredningsstil, mixa och matcha bland de detaljer du verkligen gillar för att ge ditt hem både karaktär och känsla.

Att skapa ett hem som ser ut som de i inredningsmagasinen är inte svårare än att köpa dyra möbler på fina möbelvaruhus. Med det är inte sagt att inredningen därmed får en personlig prägel som uttrycker både hemtrevnad och värme. Att skapa riktigt personlig inredning är ofta något som ofta tar tid. Ett tips för att fånga karaktär och ge hemmet en känsla av genuinitet är att blanda nya inredningsdetaljer med äldre och att göra det med eftertanke.

personlig inredning

Mixa arvegods och loppisfynd med nya möbler

Hur blandar du då gammalt och nytt? Ett första tips är att ta dig en titt runt på loppisar, både inne i städer och ute på landsbygden. Det finns ofta mer än vad ögat först ser. En möbel eller inredningsdetalj som inte ser mycket ut för världen i en källare tillsammans med en massa bråte, kan i ett vardagsrum något som förmedlar känsla och fångar intresse. Det gäller att våga tänka lite längre. Det kan bli ett både spännande resultat av en soffa stående på en retromatta, omgiven av loppistavlor på väggarna och ett soffbord från farmor och farfars vind.

Blanda årtal och stilepoker med varandra

För att riktigt skapa en personlig touch är även tipset att satsa på att en mix av olika stilepoker och årtal: [emaillocker]

  • En bokhylla med patina från tidigt 1900-tal kan till exempel fyllas med pocketböcker och modern konst utan att det på något sätt ser konstigt ut – snarare kommer du märka att det blir en inspirerande möbel som fångar ögat.
  • En gammal, lysande jordglob gör sig otroligt väl på ett nytt sidobord i industristil.
  • Står det en gammal fåtölj från 70-talet källaren hemma hos dina föräldrar? Klä om den och låt den bli vardagsrummets skönaste läshörna. Plötsligt har möbeln blivit självaste definitionen av blandningen mellan gammalt och nytt – i en enda inredningsenhet.
  • Ett gammalt slagbord köpt på second-hand tillsammans med moderna stolar ger en riktigt häftig kontrast till ett matrum eller kök.
  • Tavlor och affischer kommer alltid att hjälpa till på vägen till det ombonade och originella hemmet. Välj ut härliga motiv som du själv dras till och skapa gärna en levande tavelvägg. Det är ett enkelt sätt att förstärka karaktären i ditt hem.

Det handlar bara om att våga korsa stilgränser, snarare än att leva efter inredningstidningarnas regler om stilrenhet och färgkodning. I slutändan blir inget hem det andra likt, särskilt inte när du lagt till personliga prylar och köpt inredning från olika ställen.[/emaillocker]

personlig inredning

Skapa liv i inredningen

Är det något som både skapar karaktär och samtidigt lyfter inredningen så är det staplar med böcker samt att inreda med textilier. Låga bokhyllor fyllda med böcker är dessutom perfekta att ställa tavlor och annan inredning på, som växter, speglar och vaser. Helt enkelt en genväg till det där personliga hemmet som de allra flesta vill åt.

Tyger i form av gardiner, kuddar och dukar

Mjuka upp rummen med textilier. Mjuka kuddar som har olika storlek, färg och struktur i tyget ger ett vardagsrum eller ett sovrum en både varmare och mer inbjudande känsla. Filtar i soffan eller en pläd slängd över sängen ökar mysfaktorn och skapar ett hem som gjort för att mysa i, oavsett årstid.

Gardiner är ett snabbspår till ombonat och dukar är dessutom hett att placera på allt från bokhyllor till mindre bord igen. Det inte bara dämpar ljud, utan det skapar en känsla av ro och fridfullhet. Sedan kräver givetvis inte alla fönster gardiner, har ditt hem stora funkis- eller sekelskiftesfönster kan det vara allra vackrast att lämna dessa utan textilier och istället låta det naturliga ljuset flöda in.

Ett sista inredningsråd

Sist av allt – stressa inte dig fram på vägen mot det personliga hemmet. Låt gammalt och nytt mötas i harmoni och med eftertanke. Om du inte väljer inredningsdetaljerna med omsorg kan hemmet bli plottrigt och rörigt utan att för den delen kännas ombonat och personligt. Låt det genuint personliga hemmet växa fram, i den tid det tar.

- Annons -