- Annons -

Det är inte helt lätt att inreda små ytor i hemmet, men med smarta knep kan du få till smart inredning som gör att ditt lilla hem känns större. Dessa knep funkar även om du har ett rum som ska rymma mycket. Det gäller att använda fantasin och tänka yteffektivt.

Oavsett hur du bor så skadar det inte att satsa på smart inredning och smart förvaring. Det finns många vanliga missar som många gör. Här guidar vi dig till compact living när den är som bäst med fiffiga lösningar som gör att du får plats.

Smart förvaring

smart inredning
Genom att bygga in förvaring i möblerna kan du få plats med mer saker på en liten yta

Ett av de viktigaste och allra smartaste knepen vad gäller att kunna leva på liten yta och få plats med allt som du kan tänkas behöva är att satsa på genomtänkt förvaring. Genom att utnyttja väggarna kan du se till att skapa förvaring på höjden. Speciellt om du har högt i tak. Om du har möjlighet att bygga ett loft för säng eller förvaring är det optimalt, men går det inte finns det såklart andra lösningar.

Borra upp skåp och hyllor på väggarna, fundera över om du vill ha luckor på skåpen eller inte. Ofta handlar det om vad du ska förvara där och om du tycker om att städa ofta eller inte. Förvaring som du sätter upp på väggarna skapar ett luftigt och fritt intryck i ditt hem.

Förvaringen kan inte bara koncentreras till hyllor och skåp. I det stora hela handlar det om att på trånga ytor försöka ordna förvaring som inte syns, alltså dold förvaring. Förvaring skapar en lugn miljö och gör det lättare att hålla ordning. Har du någonsin hört talesättet att var sak har sin plats? Det är ungefär så det funkar när det kommer till att skapa harmoni och ordning i hemmet. Men glöm inte att rensa bort lite saker också, det är aldrig bra att ha för mycket. Satsa på allt från smarta förvaringslådor på hjul med färdiga stommar eller som ryms under sängen och soffan. Eller dold förvaring i sängstommen i form av skåp. Det finns idag även köksbord, stolar, pallar och soffor med förvaring inuti. Tänk på att platsbyggda möbler tar mindre plats och rymmer mycket. Är du dessutom intresserad av snygg heminredning kan du ha en kista som soffbord – både snyggt och smart förvaringsmässigt.

Få hemmet eller rummet att kännas större

Det finns några knep som kan vara bra att ha i bakfickan om du vill få ditt hem att kännas större.

smart inredning
Förvaring i soffbordet är en möjlighet för mindre vardagsrum
  • Få dina fönster att kännas större genom att hänga snygga gardinlängder på varsin sida om dem, men istället för att placera gardinlängderna precis ovanför där fönstret börjar, kan du höja dem ännu mer, ja nästan upp till taket. Det lurar ögat att tro att fönstret är större än vad det egentligen är.
  • Dela av rummet och skapa rum i rummet. För att kunna leva på liten yta behöver du ofta ha många olika saker i samma rum. Försök därför få till tydliga sektioner, kanske med rumsavdelare, gröna växter, mattor eller tydliga gångar mellan möbler.
  • Skaffa möbler med fler funktioner. Som tidigare nämnt med förvaring och möbel i ett, är det även smart att skaffa möbler med andra funktioner. Till exempel en soffa som du kan bädda ut till en säng.
  • Inred i en neutral färgskala och satsa på att få till ljus och reflektion i hemmet. Det gör att det känns större, mindre rörigt och luftigare. Speglar gör också att rummet känns större.
  • Häng saker från taket. Det gör också att rummet känns rymligare. Varför inte ljuslyktor eller amplar med härliga blommor i. Eller kanske korgförvaring som du kan ha allt från frukt till pennor och post-it lappar i? Låt endast fantasin sätta gränserna!
- Annons -