Hösten har kommit till Sverige, och det innebär att det blir mörkare både inomhus och utomhus. Då blir vi extra sugna på att investera i ny belysning. Varför inte byta ut den där tråkiga lampan mot mer trendig belysning? Vi hjälper dig och informerar om vilka belysningstrender som gäller i höst.

Belysning är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att skapa stämning i ett hem. Det gäller inte minst på hösten, när dagarna blir kortare och kortare. Men vi vill inte bara ha mysig och praktisk belysning, den ska såklart vara trendig också.

Belysningstrenderna i höst

Funktion blir allt viktigare. En stor trend är fjärrstyrd belysning, som gör det möjligt att anpassa ljuset efter tid på dygnet. Det innebär att lamporna i sovrummet kan tändas automatiskt när det är dags att stiga upp. För att fjärrstyrningen ska fungera krävs en brygga som är uppkopplad till internet, samt speciella glödlampor. Du behöver dock inte byta ut själva armaturerna, utan systemet fungerar med nästan vilken typ av tak-, golv- eller vägglampa som helst.

En till stor trend de senaste åren har varit uplights, alltså lampor som är riktade uppåt, mot väggarna. Sådana lampor ger en känsla av rymd även i små utrymmen. En uplight är också ett bra sätt att sätta fokus på vacker stuckatur eller synliga bjälkar i taket. Nytt för i år är att uplights kan ha många olika utseenden. Det behöver inte handla om en golvlampa med lamporna riktade uppåt. En uplight kan lika gärna ligga direkt på golvet och vara vinklad uppåt, mot väggen.

I sovrummet

I sovrummet passar det bra att använda ljusslingor för att skapa stämning. Slingorna kan hängas på många olika sätt: vid sidan av sängen, på väggen bakom sängen, under en sänghimmel eller från väggen och ned på golvet. En slinga kan arrangeras så att den bildar en figur, men den skapar lika mycket stämning om du bara låter den hänga.

trendig belysning
Genom att “gömma” ljusslingan i sängen huvudgavel kan du skapa både mys och dramatik

Tycker du att det blir för mycket med sänglampor och ljusslinga på väggen? Varför inte ta bort sänglamporna? Det finns många alternativ till väggmonterade lampor – du kan till exempel ställa en golvlampa vid sängen, eller ställa en bordslampa på nattduksbordet. Trendigast är dock att låta sänglampan hänga från taket. Det finns många pendellampor i glas, avsedda för att hänga i fönster, och dessa gör sig också bra vid huvudänden av en säng.  Den här typen av lampor passar också om du har en väldigt hög sänggavel, och vill få ner ljuskällan närmare sängen. Ju lägre du hänger lamporna, desto mer dramatisk blir känslan i rummet.

Färger och stilar

En av de stora trendfärgerna under året har varit koppar, och den kommer inte att försvinna i första taget. Men det är inte en färg som du inreder i helt och hållet, utan den gör sig bäst som accentfärg på detaljer, som knoppar, beslag eller varför inte en lampfot?

Många drar sig för att välja inredning i industristil till sovrummet. Men en lampa i koppar, krom eller någon annan metallfärg ger en intressant kontrast i ett rum som domineras av textilier, på det sätt som sovrum ofta gör. Var inte rädd för att välja en lampa i stram design, utan lampskärm. Strunta dock i helt nakna glödlampor, och välj inte heller stora lampor i mässing. Mässing i form av mindre detaljer är däremot fortfarande trendigt. Känner du att metall inte är din grej så är jordnära färger vägen att gå. Jordigt gult, brunt, grönt eller beige gör sig helrätt på lamporna i höst.

Den industriella stilen håller alltså  i sig ett tag till. Äldre industrilampor är dock så dyra idag att det krävs en hel del tur för att hitta en på loppmarknad.

trendig belysning

Något som däremot kan gå att fynda, och som är supertrendigt i höst, är lampor i naturmaterial som flätad hampa. Hittar du en skärm som du gillar kan du kanske använda den till en bords- eller golvlampa som du redan har hemma och skapa egen trendig belysning.

Ta del av tipsen hur du skapar mysigare belysning!

Utgångna trender

För att få plats för höstens trendiga belysning kan du även behöva rensa ut lite hemma. Några saker är helt ute i år. Där hittar vi bland annat:

  • Nakna glödlampor, framför allt överdimensionerade sådana med synliga glödtrådar. Nu ska taklampan synas och ta plats. Även i ett rum med ganska låg takhöjd kan man ha en iögonfallande ljuskrona. På så sätt fångar belysningen din blick ännu mer.
  • Stora lampor i mässing. Vi har tröttnat på för mycket mässing i våra hem, det har helt enkelt varit lite för mycket av det goda. Lampor med detaljer i mässing behöver vi dock inte göra oss av med ännu.