- Annons -

Piffa upp köket – billig och snabb renovering

Börjar du tröttna på ditt kök och vill göra en förändring? Det finns många snabba och enkla knep att ta till för att piffa upp köket, helt utan någon större renovering. Här ger vi dig våra bästa tips.

Tro det eller ej, men det går att renovera kök billigt. Med några små och lätta medel kan du piffa upp köket på bara några timmar. Med lite nya prylar, lite färg eller lite nya knoppar kommer köket snabbt att kunna förändras. Här har vi samlat de fem bästa och mest effektiva sätten för att fräscha upp köket både enkelt, billigt och snabbt.

piffa upp köket

1. Måla kaklet

Stänkskydden i de flesta kök består av kakel, vilket kan bli smutsigt och slitet med åren. Har du dessutom kakelfogar som har blivit smutsiga kan köket se ännu äldre ut. Men det finns faktiskt en väldigt bra lösning till detta. Det går att fräscha upp köket genom att måla på kaklet! Istället för att riva och sätta ett nytt stänkskydd kan du välja att måla om både kakelplattor och kakelfog. Det viktiga är att använda en färg som är anpassad för just köksmiljöer så fettstänk från matlagningen enkelt går att torka av. Färgen bör även vara anpassad för vatten då det är viktigt att skydda väggarna mot vatten om du målar om runt vattenkranen och diskhon. Använd först en grundfärg för att sedan fortsätta med en lackfärg i önskad kulör.

2. Byta köksluckor

Köksluckorna är en stor del av köksinredningen som sätter stilen i köket. Har du gamla köksluckor kommer rummet sannerligen också kännas gammalt. Men det är väldigt smidigt att byta ut köksluckorna till nya. Välj samma storlek som de befintliga luckorna, men välj en ny färg eller stil. Det går att beställa nya luckor hos olika återförsäljare som du enkelt monterar gångjärn på. Men är det inga större fel på dina köksluckor kan du istället välja att endast måla om dem i en ny kulör för att förändra rummet och skapa en ny känsla.

LÄS MER: TRENDER FÖR KÖK 2018

3. Byta beslag och knoppar

Det går att förändra mycket i köket genom att endast byta ut knoppar och krokar på skåp och väggar. Byt ut beslag och knoppar på skåp och lådor och fäst nya krokar på väggarna för att få en förändring. Det finns en hel uppsjö av snygga och häftiga krokar om du vill göra något annorlunda och märkbart.

4. Måla eller tapetsera om väggarna

Det som verkligen kan göra en stor förändring på köksmiljön är att måla eller tapetsera om väggarna. Med nya färger och fräscha väggar kommer det både dofta och se fräschare ut i rummet. Välj en tapet med lite mönster för att skapa en lite mer livlig miljö och välj en målarfärg istället om du vill göra det stilrent och enkelt.

5. Textilier – detaljer som förändrar

Egentligen behöver det inte alls vara så omständligt att skapa en förändring i köket. Investera i några fina och kvalitativa kökshanddukar som matchar resten av köket. Glöm inte att det är detaljerna som skapar det lilla extra. Byt även ut eventuella gardiner i rummet och välj färg och mönster efter säsong. Hitta ett fint tyg som du tycker om och sy dina egna gardinlängder för att få gardinerna att passa perfekt i just ditt kök. Sist men inte minst kan du köpa en ny duk att ha på matbordet i samma mönster eller färg som resten av textilierna i rummet. Du kommer lyckas piffa upp köket avsevärt  bara genom att byta ut textilierna.

- Annons -