- Annons -

Det är inte alla som är medvetna om att en smutsig köksfläkt kan utgöra en stor brandrisk. Rekommendationen är att rengöra fläktfiltret en gång i halvåret. Var femte svensk uppger att det är mer än ett år sedan de senast rengjorde köksfläkten.

Smuts och fett i köksfläkten leder till sämre inomhusklimat och ökad risk för brand. Därför bör man rengöra fläktfiltret i köket regelbundet.

– Ett filter som är fyllt med fett gör att fläkten fungerar mycket sämre och inte kan göra sitt jobb. Den klarar inte att suga upp matos, fett och rök som istället sprider sig i hemmet och försämrar inomhusklimatet och det kommer successivt att börja lukta illa. Dessutom kommer du att behöva städa köket mer, vilket är onödigt, säger Joakim Lindberg, Försäljningschef för vitvaror på Elgiganten.

Rengöra fläktfilter smutsig köksfläkt

– Hur ofta man ska rengöra fläktfilter avgörs av hur mycket fläkten används. En tumregel är att man bör rengöra den åtminstone varje halvår, men gärna oftare. Då bör man även rengöra filtret. Är fläktfiltret svårt att få helt rent så tyder det på att det börjar bli gammalt och bör bytas ut, säger Joakim Lindberg.

Att inte rengöra fläktfilter leder till bränder

Den mest allvarliga konsekvensen av en dåligt rengjord fläkt är brand. Köket är den vanligaste platsen och spisen den vanligaste brandorsaken i svenska hem. Värmen från bortglömda och överhettade kastruller stiger och smälter fettet i fläkten som sedan droppar ned på spisen och branden är ett faktum.

Det bästa sättet att förhindra brand är därför att regelbundet rengöra både fläkt och filter och att alltid vara i köket när man använder spisen.

Så rengör du fläktfiltret

För att få bort fett från filtret använd diskmedel eller motsvarande medel som är fettlösande.

Rengöra fläktfilter i diskhon
– Fyll diskhon med varmt vatten och blanda med diskmedel. Lägg i filtret och låt det ligga över natten. Använd diskborste för att lösa upp så mycket fett som möjligt, säger Joakim Lindberg.

När filtret är relativt rent kan de flesta filter köras i diskmaskinen. Kör filtret ensamt så att fettet inte fastnar på annat som diskas samtidigt.

– Var uppmärksam på att vissa filter endast är tunna tyg- eller gummimattor. Dessa kan inte diskas utan måste bytas ut. Titta gärna i bruksanvisningen om ditt filter tål maskindisk. Innan ett nytt eller rengjort filter placeras i fläkten bör du också rengöra undersidan av fläkten och kanterna mot insidan där filtret ska vara, säger Joakim Lindberg.

Byt kolfilter i köksfläkten

Vissa fläktar har ett kolfilter som tar bort lukt och matos. Dessa filter kan inte tvättas, utan bör bytas ut med jämna mellanrum.

– När du ska köpa nytt fett- eller kolfilter bör du ta med det gamla fläktfiltret till varuhuset. Då är det lättare att hitta nytt som passar just din modell. I tillägg bör du skriva ned köksfläktens modellnummer, eftersom många filter är ganska lika, men med olika fästanordningar. Modellnumret hittar man i stort sett alltid på undersidan av fläkten, säger Joakim Lindberg.

Se köksfläktar i Produktguiden

 

När rengjorde du/ni köksfläkten hemma senast?

0–6 månader sedan 59%

7–12 månader sedan 14%

1–2 år sedan 9%

Mer än 2 år sedan 6%

Rengör aldrig köksfläkten 4%

Vet ej/har inte köksfläkt 9%

 

(Resultatet baseras på svaren från 804 respondenter)

Källa: Elgiganten

- Annons -