Poolsäkerhet för att trygga upp extra

KATEGORI

Att ha en pool på tomten eller inomhus är superkul för alla i hela familjen, Men det gäller också att den är trygg för alla, stora som små, djur som barn och även för vuxna. Här tipsas det om rent praktiska åtgärder såsom poolstaket och annat som gör poolen och området vid poolen till en tryggare plats. Vi skriver också om regler, vett och etikett vid poolbad och vikten av badvaktande.

Med rätt tänk för poolsäkerhet ökar du tryggheten för familjens alla medlemmar i och runt omkring poolen. Här delar vi med oss av våra tips och råd om säkerhet, åtgärder och skydd som alla borde fundera mer kring, oavsett om du redan har en pool eller bara överväger att skaffa en.

Byggregler, skydd åtgärder som ökar poolsäkerheten

Hemskt nog är drunkningsolyckor en av de vanligaste dödsorsakerna bland små barn, så har du yngre barn hemma är olika åtgärder för ökad poolsäkerhet högst angeläget. Även om du inte har barn själv så ska du inte åsidosätta detta. Kanske kommer vännerna på besök med sina små barn, eller så springer grannens barn över. Hur det än ligger till så gäller det att säkerställa att området vid poolen är säkert för alla att vistas vid.

I Boverkets byggregler och i ordningslagen finns det bestämmelser kring skydd mot drunkning, och det är alltså något som du måste ha om du har en pool. Där står det att bassänger och liknande anläggningar måste ha skyddsanordningar som förhindrar att främst barnolycksfall kan ske. Om vattnet i poolen är högre än 20 centimeter måste du ha något slags skydd mot olycksfall helt enkelt.

Läs också: Ovanmarkspool: 5 fördelar vid köp eller bygge

Exempel på sådant skydd kan vara ett poolstaket på minst 0,9 meter som små barn inte kan ta sig under eller över och det ska finnas lås på staketets grind. Ett annat skydd är poolskydd i form av pooltak, nät eller presenning som inte ger vika ifall ett barn skulle trilla ovanpå när poolen inte används. Denna typ av skydd fungerar även utmärkt som skydd för våra fyrbenta vänner.

Andra skyddsåtgärder är att se till att ha ordentlig belysning runt poolen på kvällstid, att se till att områden som ofta är blöta har halkskydd och att uppsikten över poolen, från altan, hus och andra platser där man ofta håller till, är fri.

Badregler, badvakt och vett och etikett

poolsäkerhet

I familjen måste ni sätta upp tydliga badregler för att trygga upp kring badandet. För er säkerhet ska barn aldrig bada ensamma och ska alltid ha en badvaktande vuxen eller ett äldre barn närvarande. Små barn ska ha badring, armpuffar eller liknande. Att leka i poolen är skoj, men även här gäller det att ha tydliga riktlinjer. Gör någon illa sig i vattnet kan det få riktigt allvarliga konsekvenser. Ett tips är att gå en kurs i vattenräddning och första hjälpen samt att alltid ha en telefon nära poolen. Glöm inte att vuxna och föräldrar har ansvaret för badande barn. Håll alltid barnen under uppsikt och behöver du gå ifrån kort, instruera barnen att badvakta varandra om de själva kan simma. Annars får badandet ta en paus.

Det finns även vett och etikett i badet, och det har också att göra med poolsäkerhet. Alla lekar som innefattar farligt hoppande måste hållas under hård uppsikt, och om alla inte vill vara med på livliga vattenlekar så kanske de inte heller ska lekas. Ett tips är att tillsammans med barnen bestämma vilka etikettsregler som ska finnas för badandet. När barnen själva är delaktiga i att välja reglerna är de också mer villiga att följa dem och kan säga till varandra om någon gör något som bryter mot reglerna under badandet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -