Nässel- och getostpaj med honungsrostade valnötter
Recept – Majas kök
Pajdeg:
1½ dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt eller vetemjöl
½ tsk salt
50 g smör + till formen
100 g (1–2) kokta kalla
potatisar
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 dl valnötter
150 g getbrie
1 gul lök
1½ l (200 g)
färska nässlor
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
3 ägg
3 dl mjölk eller
havremjölk
Honungsrostade Valnötter:
2 dl valnötter
honung
Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna. Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg. Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Grovhacka valnötterna till fyllningen. Skär getosten i bitar. Skala och hacka löken. Skölj och grovhacka nässlorna. Hetta upp lite rapsolja och fräs lök och pressad vitlök några minuter. Lägg i nässlorna och fräs tills de fått en vackert skir, grön färg. Salta och peppra.
Varva nässelfräs, getost och valnötter i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Slå över äggstanningen och grädda pajen strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Medan pajen är i ugnen gör du de honungsrostade valnötterna. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns. Nötterna ska bara få en lite mörkare färg. Ta av pannan från värmen och häll i honungen, rör om. Låt svalna och servera tillsammans med den nygräddade pajen.
Bilder och recept kommer från boken Sju årstider i Majas kök.