Nässel- och getostpaj med honungsrostade valnötter

KATEGORI

Nässel- och getostpaj med honungsrostade valnötter

Recept – Majas kök

Nässel- och getostpaj honungsrostade valnötter Vår i Majas kök! 3

Pajdeg:

1½ dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
2 dl dinkelsikt eller vetemjöl
½ tsk salt
50 g smör + till formen
100 g (1–2) kokta kalla
potatisar
2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 dl valnötter
150 g getbrie
1 gul lök
1½ l (200 g)
färska nässlor
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
3 ägg
3 dl mjölk eller
havremjölk

Honungsrostade Valnötter:

2 dl valnötter
honung

Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna. Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg. Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Grovhacka valnötterna till fyllningen. Skär getosten i bitar. Skala och hacka löken. Skölj och grovhacka nässlorna. Hetta upp lite rapsolja och fräs lök och pressad vitlök några minuter. Lägg i nässlorna och fräs tills de fått en vackert skir, grön färg. Salta och peppra.

Varva nässelfräs, getost och valnötter i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Slå över äggstanningen och grädda pajen strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Medan pajen är i ugnen gör du de honungsrostade valnötterna. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör hela tiden så att de inte bränns. Nötterna ska bara få en lite mörkare färg. Ta av pannan från värmen och häll i honungen, rör om. Låt svalna och servera tillsammans med den nygräddade pajen.

Bilder och recept kommer från boken Sju årstider i Majas kök.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -