Odla potatis: 3 olika sätt i vår steg-för-steg guide

KATEGORI

Potatis kan du odla på flera olika sätt.

Att odla potatis är ett utmärkt sätt att lägga till färska grönsaker i kosten, och det är också en rolig och givande upplevelse. Det finns flera olika sätt att odla potatis, bland annat genom att använda utsädespotatis, odla dem från hela potatisar eller använda potatisgroddar. Här delar vi med oss av 3 olika sätt att odla potatis.

Odla potatis i pallkrage

Vill du odla potatis i pallkrage, ska du först lägga en markväv inuti ramen som täcker botten och går upp på kanterna. Det hjälper att hålla en del av ogräset borta. Ha ca 20 cm jord i botten och lägg i 6-8 potatisar (groddarna uppåt).

Täck med jord, ca 5-10 cm. När plantorna sedan börjar växa lägger man på mer jord i takt med att de blir högre. Kompletteringsgödsla ca 2-3 dl Stubbetorp Trädgårdsgödsel per 100 ml ny jord. Vattna vid behov.

odla potatis pallkrage

Odla potatis i hink

När du odlar potatis i en hink är det viktigt att du väljer ett kvalitativt odlingssubstrat och ser till att odlingsmiljön är optimal för rotutvecklingen. Några bra alternativ för odlingsmedier är kompost, blomjord och torvmossa.

Dessutom bör du regelbundet vattna dina potatisar och ge dem tillräckligt med ljus och ventilation. När dina potatisplantor sköts på rätt sätt bör de börja producera knölar inom några veckor.

Med lite noggrann planering och skötsel kan du framgångsrikt odla välsmakande potatis hemma!

Läs också: Nybörjarguide för att odla i växthus

Använd en vanlig plasthink. I botten gör du ett ca 2 cm stort hål som täcks med en krukskärva, varefter du fyller på ca 10 cm planteringsjord. Blanda i gödsel i jorden. Stubbetorps Trädgårdsgödsel är en bra sort – då går det 1/2 dl till en hink på 10 liter.

Lägg i din sättpotatis (en per hink är lagom) och fyll på 8 cm jord till. Placera hinken soligt och vattna vid behov.

Du fyller på med jord vartefter plantan växer – första gången när den är sådär 5-10 cm hög. När hinken är full behöver du inte fylla på mer.

odla potatis hink

Odla potatis i sand

Att odla potatis i sand är en metod att kunna sätta potatisen lite tidigare än annars, eftersom sand värms upp snabbare än vanlig jord.

Gör i ordning en träram som ger en odlingsbädd med 30 cm djup och placera i soligt läge. Täck botten för att hindra ogräs och fyll på med ca 25 cm sand. Gör 10 cm djupa fåror och fyll med jord och sätt potatisen.

Det ska vara ca 25 cm mellan potatisarna och ungefär lika mycket mellan varje rad. Vattna och täck med fiberväv i dubbla lager.

Vänta tills potatisplantan är 10-15 cm hög och lägg sedan på 5 cm gräsklipp mellan plantorna och efter två til tre veckor ytterligare 5 cm. Potatisbädden ska hållas lätt fuktig.

odla potatis sand

Hur lång tid tar det att odla potatis?

Potatis är en populär gröda som kan odlas relativt enkelt och snabbt. Den typiska planteringstiden är under våren eller försommaren, beroende på klimatet och odlingsförhållandena.

När potatisen väl har planterats tar det i allmänhet 60-90 dagar att odla potatis från frö till mognad. Det finns många olika metoder för att odla potatis, men de vanligaste metoderna innebär vanligtvis att man gräver diken eller kullar i jord som har kompletterats med mycket organiskt material.

Läs också: Dags att odla sparris!

För att odla friska, högavkastande potatisar måste du ge dem regelbundet vatten och näringsämnen under hela växtsäsongen. Dessutom bidrar rätt avstånd och ogräsbekämpning till att dina potatisplantor får optimala förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Med rätt skötsel och underhåll bör du kunna odla en riklig mängd potatis som du kan njuta av under hela året.

När ska man odla potatis?

När det gäller potatisodling finns det några viktiga saker att tänka på. Först och främst måste du välja rätt potatissort för ditt klimat och din odlingszon. Olika sorter växer bäst under olika förhållanden, så det är viktigt att du gör din forskning i förväg och väljer en sort som är väl lämpad för förhållandena i ditt område.

Därefter måste du förbereda jorden ordentligt innan du planterar. Potatis kräver väldränerad jord som är rik på näringsämnen, så du kanske vill tillsätta kompost eller andra jordförbättringar innan du planterar. Dessutom är det viktigt att placera plantorna med rätt avstånd och ge dem tillräckligt med vatten när de växer.

Med dessa tips i åtanke bör du kunna odla en hälsosam och riklig potatisskörd och njuta av den hela säsongen!

3 fakta om potatis

  1. Du kan använda en skalad potatis som fläckborttagare! Gnugga fläcken med potatisen några minuter före tvätt.
  2. Salta vattnet när du kokar potatisen, annars lakas potatisens mineralsalter ut och den får därmed sämre näringsinnehåll.
  3. Koka potatisen med skalet på så behåller den smak och näringsinnehåll bättre.

Källa: www.varljungen.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -