Skötselråd rhododendron

KATEGORI

Rhododendron: 3 skötseltips – Beskära & Plantera

Rhododendron är en populär trädgårdsbuske som finns i tusentals varianter. Deras karaktäristiska, väldoftande blommor slår ut på försommaren. Fördelen med rhododendron är att den trots tidig blomning håller sig fin under stora delar av året. De är enkla att sköta och med rätt beskärning kan du få en fin buske som blommar vackert i många år.

Rhododendron

Rhododendronsläktet är en mycket omtyckt trädgårdsväxt som i vilt tillstånd kan återfinnas i bland annat Kaukasus och Himalaya. En nära släkting finns också i vilt tillstånd uppe i våra fjälltrakter, den lapska alprosen, men här är den en decimeterhög liten buske.

Läs också: Växter som tål sol

Skvattram är en annan vild rhododendron, ett par decimeter hög med vita blommor. Den har används som ersättning av pors, humle och älgört vid ölbryggning.

  • Att de växer bland bergskedjor skvallrar om att de inte är känsliga för kyla, trivs i sluttande mark och mår bäst i halvskugga.

Så bör du plantera rhododendron

När du ska plantera en rhododendron kan det vara bra att ha det naturliga habitatet i åtanke. Välj därför en halvskuggig plats gärna i sluttning även om det inte är nödvändigt. Gör sedan enligt följande steg-för-steg guide:

  • Anpassa gropen efter krukans storlek. Gräv en grop lika djup som krukan och med en bredd som är ett par gånger större.
  • Placera din rhododendron i gropen och fyll på med sur jord. Det finns speciell rhododendronjord hos din trädgårdsåterförsäljare.
  • Vattna rikligt!

Rhododendron skötsel

Rhododendron är relativt enkla att sköta och tål vårt kalla klimat. Däremot trivs de inte bra i torka. Ha därför som regel att under sommarens torra perioder vattna den rikligt.

Läs också: Så planterar och sköter du dina perenner

När det börjar bli kallare kring sensommaren och hösten kan du lägga löv eller täckbark under busken för att fukten ska bevaras.

  • På våren ska du gödsla din buske med näring som inte har för högt pH-värde. Fråga i din trädgårdsbutik om de har speciell växtnäring för rhododendron.

Rhododendron

Beskärning av rhododendron

Du kan beskära din rhododendron av två enkla anledningar: den är för stor, eller du vill klippa tillbaka den lite och behålla befintlig storlek. Oavsett vilken anledning det är, är det passande att lägga beskärningen på våren. Se till att göra det tidigt, någon gång i april, innan skotten har börjat växa.

Beroende på hur mycket du ska beskära kan det ta lite tid för din buske att växa ikapp. Den är en långsamt växande planta, men utdelningen när den står i blommande prakt är värd tiden att vänta! Försök sedan ha för vana att beskära den regelbundet, de mår bra av det och kommer bli vackrare och mer blomtäta.

1. Enklare beskärning

En enkel beskärning kan man göra om man vill behålla befintlig storlek på sin buske. Det är bra att beskära då och då, annars blir busken lätt för hög och blir kal nedtill.

  • För att säkerställa att din buske kommer att ge blommor nästkommande säsong bör du lämna några skott när du beskär, klipp alltså bara de grenar du tycker är för långa.

2. Föryngringsbeskärning

Om du har en rhododendron i din trädgård som inte fått så mycket skötsel de senaste åren kan du göra en så kallad föryngringsbeskärning. Är den kal nedtill går det ändå bra att klippa ner ända dit, lämna ungefär 20-30 centimeter. Se till att det finns små skottknölar kvar på plantan. Du känner igen dem som små knoppar som finns på stammen.

3. Forma rhododendron

Du kan också forma din rhododendron genom att lära dig bemästra buskens sätt att växa. Om du vill att din planta ska bli buskigare kan du trimma den genom att plocka av vissnade blommor.

Då kommer mer energi gå åt att växa än om du lämnar de vissnade blommorna. Du kan också plocka alla singelblomsskott och bevara de som är dubbla. Då kommer den skjuta dubbelskott även i de som var “singelskott”.

Vilka rhododendron sorter finns det?

Rhododendron är en mångsidig och vacker grupp blommande buskar som finns i många olika sorter och färger. Det finns hundratals rhododendronarter och varje sort har unika egenskaper som storlek, form, färg och tillväxtmönster.

Några vanliga rhododendronarter är:

  • Den eleganta röda rhododendronen
  • Den färgglada rosa rhododendronen
  • Den prunkande vita rhododendronen

Oavsett om du letar efter ett iögonfallande exemplar i din trädgård eller om du bara vill njuta av deras vackra blommor på långt håll, är rhododendron ett underbart komplement till alla landskap.

Så om du är intresserad av att lägga till lite färg och textur till din trädgård, kan du överväga att plantera en eller flera av dem.

Rhododendron placering – var och hur?

Placeringen är en viktig faktor när du planterar och tar hand om dessa vackra buskar. Helst bör rhododendron planteras i områden med väldränerande jord som får full sol eller halvskugga.

De bör också placeras med tillräckligt stort avstånd så att de får utrymme att växa och frodas, i allmänhet mellan 3 och 6 meter beroende på sort. När man planterar rhododendron är det viktigt att se till att inte skada deras grunda rötter genom att undvika att kultivera eller gräva runt plantans bas.

För att främja en sund tillväxt bör den regelbundet få ett balanserat gödningsmedel och vattnas regelbundet under torra perioder.

Med rätt skötsel kan rhododendronplantor trivas i många år, ger en vacker färg och doft till alla trädgårdar och landskap.

Vi hoppas du fick lite tips på hur du kan sköta din rhododendron. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -