Smygstarta sommaren med ljuvliga mazarinrutor från Camilla Hamids nya bakbok, en sötare sommar med härliga recept för hela säsongen. Från försommarens späda rabarber till sensommarens blåbärsbonanza. Men först ut – rabarber!
Dessa rutor är beroendeframkallande goda. En saftig mazarinkaka, syrliga rabarber och lite crunch från pärlsocker och mandel. En somrig långpannekaka som räcker till många och som går fint att frysa in.
Portioner: 24 bitar
Ingredienser för Mazarinkaka
- 300 g mandelmassa
- 3 dl strösocker (270 g)
- 1 msk vaniljsocker (9 g)
- 200 g rumsvarmt smör
- 4 ägg
- 2 dl vetemjöl (120 g)
- finrivet skal från 1 citron
- 250 g färska rabarber
- Garnering
- pärlsocker
- mandelspån
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Täck en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper.
- Riv ner mandelmassan grovt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kakan, förutom rabarber, och vispa ihop med en elvisp tills allt precis bara går ihop till en jämn och tjock smet. Bred ut smeten i ett jämnt lager i långpannan.
- Skala rabarbern om stjälkarna är grova. Dela stjälkarna i långa bitar och tryck ner dem till hälften i smeten. Garnera med pärlsocker och mandelspån.
- Grädda rabarbermazarinen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills den har fått lite fin färg. Låt svalna och skär sedan kakan i bitar.
TIPS!
Gör rutorna glutenfria genom att ersätta vetemjölet med samma mängd glutenfri mjölmix plus 1/2 deciliter mandelmjöl.