Tareq Taylor är aktuell med sin nya kokbok ”Tekniker, tips & genvägar”, där han delar 50 smarriga recept för att göra dig till en vassare hemmakock. Till Villalivets läsare bjuder han på ett riktigt delikat recept – blåmusslor escabeche. Perfekt att förbereda i förväg och sedan servera på ett kick!
Blåmusslor escabeche – smakrik och enkel förrätt
Kokta blåmusslor utan skal hittar du smidigt i frysdisken, men har du färska blåmusslor kan du själv koka och rensa dem. Förbered musslorna några dagar i förväg så att de hinner dra åt sig alla fantastiska smaker.
Ingredienser (4 portioner)
Marinad:
- 1 gul lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, halverade
- 3 kvistar rosmarin
- 7 kvistar timjan
- 1 tsk svartpepparkorn
- 1/2 tsk hela korianderfrön
- 4 lagerblad
- Tunt strimlat skal av 1/2 citron
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 2 dl olivolja
- 1 1/2 dl vinäger
- 200 g kokt blåmusselkött, fryst och tinat
Till servering:
- Gott bröd
- Majonnäs
- Citronklyftor
Gör så här:
- Fräs lök, vitlök, rosmarin, timjan, svartpepparkorn, korianderfrön, lagerblad, citronskal, paprikapulver och salt i oljan i några minuter.
- Tillsätt vinägern och häll den varma lagen över musslorna.
- Låt svalna till rumstemperatur och förvara i kylen i en tätslutande burk i 2–3 dagar.
- Servera rumstempererade med ett gott bröd, en klick majonnäs och citronklyftor.
Tareqs tips: Musslorna är goda direkt!
Om du har bråttom kan du njuta av musslorna direkt – men de blir ännu godare efter några dagars marinering. Testa även att göra en lyxig pasta med smör, musslor och lite av marinaden!
Tareq Taylor släpper ny kokbok – ”Tekniker, tips & genvägar”
Våren 2024 släpper Tareq Taylor sin efterlängtade kokbok ”Tekniker, tips & genvägar” – en inspirerande guide fylld med 50 smarriga recept och smarta knep för att lyfta din matlagning. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren i köket, ger boken dig praktiska tekniker och tidsbesparande genvägar som gör dig till en vassare hemmakock.
Foto: Simon Bajada
Blåmusslor escabeche med Tareq Taylor - Villalivet
Blåmusslor escabeche är en smakrik och lättlagad rätt där musslor marineras i en kryddig vinägerlag. Perfekt som förrätt med bröd, majonnäs och citron!
Recipe Yield: 4
Total Time: PT48H00M
Recipe Ingredients:
- 1 gul lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, halverade
- 3 kvistar rosmarin
- 7 kvistar timjan
- 1 tsk svartpepparkorn
- 1/2 tsk hela korianderfrön
- 4 lagerblad
- tunt strimlat skal av 1/2 citron
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 2 dl olivolja
- 1 1/2 dl vinäger
- 200 g kokt blåmusselkött, fryst och tinat
- Ett gott bröd
- Majonäs
- Citronklyftor
Recipe Instructions: Fräs lök, vitlök, rosmarin, timjan, svartpepparkorn, korianderfrön, lagerblad, citronskal, paprikapulver och salt i oljan i några minuter. Tillsätt vinägern och häll den varma lagen över musslorna. Låt svalna till rumstemperatur och förvara i kylen i en tätslutande burk i 2–3 dagar. Servera musslorna rumstempererade med ett gott bröd, en klick majonnäs och citronklyftor.
5